קמרון: כריתת יערות נרחבת ובלתי חוקית מאיימת על קהילות ילידיות וחיות בר

כריתת יערות בלתי חוקית החלה באזור החוף של קמרון הנחשב לעשיר במשאבי טבע ובמגוון הביולוגי שלו. השטח שנחטף על מנת לפתח גידולים תעשייתיים של שמן דקלים, הוא גדול בערך פי 7 משטח עיר הבירה של סנגל, דקר. זוהי ההשתלטות התעשייתית העוינות ביותר על שטחי קהילות ילידים באזור בשנים האחרונות. שתילת עצי הדקלים באזור החלה ב-12 לספטמבר. 

חברה קמרונית בשם (Camvert) פועלת כעת בשטח המיושב על ידי 28 שבטים ועולות נגדה טענות על כך שהיא פועלת באופן שיטתי על ידי שימוש בשוחד, זיוף מסמכים והרס יבולים ושטחי מחייה של פילים לאחר טיהור שטחים בעזרת בולדוזרים. 

גרינפיס אפריקה יימשיכו לעדכן ולפעול על מנת לעצור את ההשתלטות העויינת בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותם. 

המאבק לצדק עבור מאוריציוס נמשך

The scene of the oil spill in the waters around Mauritius after Japanese bulk carrier, MV Wakashio, ran aground on 25 July 2020.

על אף שמימדיה של דליפת הנפט האיומה שהתחוללה בקיץ אינם מתקרבים למימדים של אסונות כמו אקסון ולדז, הפגיעה שנגרמה כתוצאה מהדליפה באנשי מאוריציוס ובטבע הנדיר באזור היא משמעותית מאוד. כך למשל בשל גופות הדולפינים שנסחפו לאי, הממשלה הורתה לתושבים שלא לאכול דגים מהאזור – הנחייה שפוגעת קשה מאוד באוכלוסיות העניות של האי.

את הנזקים שנגרמו לטבע לא ניתן להשיב בעתיד הנראה לעין ובגרינפיס מתמקדים כעת על מנת שהמזהמים יישאו באחריות למחדל האיום שלהם וייפצו את הקהילות המקומיות בשל הנזק האדיר שנגרם להן.

טרגדיה באוסטרליה – 500 לוויתנים מתים נסחפו לחופי טסמניה

הרשויות באוסטרליה דיווחו על כך שנמצאו כ-500 לוויתנים שנסחפו לחופו הדרומי של האי טסמניה באוסטרליה. לא כל הלוויתנים שנסחפו לחוף נמצאו מתים ובמבצע חילוץ מיוחד הרשויות הצליחו ללוות חזרה לים כ-50 לוויתנים. ישנו קושי רב להחזיר את הלוויתנים שנסחפו ונותרו בחיים לחוף בשל גאות חזקה וחולשתם של היונקים הימיים שקלעו למצוקה. 

הלוויתנים שנסחפו לחוף הם מסוג ״נתב״ Pilot Whales, לוויתן המגיע לגודל של 7 מטרים ושוקל כ-3 טון. יש מספר השערות ותיאוריות מה בדיוק התחולל באסון זה אבל אין להן עדיין אישור רשמי. השכיחות של אירועים טרגיים כאלו עולה, וככל הנראה הם מתרחשים בשל פעילויות מסוימות של האדם בים: רעשים ימיים כמו בדיקות סיסמיות צבאיות, פגיעה של תעבורה ימית, רעלים המזהמים את בתי הגידול ושינוי האקלים הגורמים לשינויים בזרמים הימיים. מדובר על אירוע בקנה מידה חריג במיוחד ואנחנו נעדכן במידה ויהיו פרטים נוספים על הגורמים לאירוע המצער. 

קריאה מומלצת לחג #1 : האם נחצה את נק׳ האל חזור של האמזונס?

Overflown by the state of Pará in 2019, it records illegal mining, illegal logging, disastrous burning, gigantic cattle fields and so on. With these images we can prove that the advance of the destruction of the Amazon only increases.

להרס האמזונס יש השלכות אקלימיות אזוריות וגלובליות. צמצום שטחי היער מוביל לירידה בכמות אדי מים ובמשקעים כתוצאה מכך הצמחיה שתלויה בהם מתחילה להשתנות. כריתת העצים ושריפתם גורמת לשחרור של מיליארדי טונות פחמן באטמוספירה המחריפים את משבר האקלים. מגמות ההרס ביער רק הולכות ומחריפות ויש לכך השלכות אדירות.  צמד החוקרים לאבג'וי ונובר העריכו כי נק׳ האל-חזור של היער בה הוא יהפוך מיער גשם שוקק חיים לצמחיית סוואנה יבשה יתרחש כאשר 20%-25% משטח היער ייהרסו. אז כמה קרובים אנחנו לנקודה זו? מה המשמעות שלה? 

קריאה מומלצת לחג #2 : כשהטבע גווע העוני גדל – על ועידת האו״ם לשמירה על המגוון הביולוגי

A dead porpoise was found by volunteers near the shore in Mauritius.

אין שום דרך להמעיט בחומרת המשבר המתחולל בעולם הטבע. במהלך 35 השנים האחרונות אוכלוסיית חיות הבר ברחבי העולם צנחה בשליש ובאזורים מסויימים גם עד 60%. בין השנים 1981-2004, מספר האנשים החיים בתנאי עוני קיצוני בעולם (מלבד סין) גדל ביותר מ- 30% ועולה כעת על מיליארד איש. ישנו קשר הדוק בין הדברים אשר עומדים במוקד הדיונים של ועידת האו״ם לשמירה על המגוון הביולוגי שנפתחה השבוע.

קריאה מומלצת לחג #3 : עולם נמס – המסע של גרינפיס לאנטארקטיקה

במהדורת החג שלו עיתון גלובס בחר את הכתבות המעניינות ביותר מרחבי העולם בשנה האחרונה. ביניהן גם המסע של עיתונאי הגרדיאן עם ספינת גרינפיס לאנטארקטיקה במסגרת המאבק להקמת רשת שמורות טבע ימיות על פני 30% מהאוקיינוסים. מזומנים לצלול ולדמיין מפגש עם להקות הפינגווינים שהולכות ומתמעטות, ספינות התיירים שמתרבות, הקרח שנמס והצליל המפתיע של התחממות כדור הארץ.

קריאה מומלצת לחג #4 : בלי מפלט, בלי הגנה, בלי ברירה: ככה נראה חום קיצוני עבור מי שאין לו

עיתון הארץ חרט על דגלו בשנה שעברה להוביל את נושא הסיקור של משבר האקלים ואחת התוצאות המקוריות, החשובות והמעניינות ביותר זו כתבה שפורסמה בערב ראש השנה, ובה כתבי העיתון יצאו למסע בכל רחבי הארץ בעיצומו של גל חום על מנת לתעד את האוכלוסיות הפגיעות ביותר לשינויי האקלים, כבר היום, כאן בישראל. התוצאה היא מסמך אנושי מרתק המלמד אותנו על הפנים הרבות של משבר  האקלים והאופן בו הוא מכה באנשים החלשים ביותר כבר עכשיו. 

השנה לא נבקש סליחה מהטבע

גרינפיס פתח בפרוייקט עולמי חדש בו אזרחים מכל רחבי העולם משתפים בסיפורים שלהם איך הם משפיעים על המאבקים הסביבתיים העולמיים באזור מגוריהם. אתם מוזמנים להוסיף את הסיפורים שלכם!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור