ניצחון! הלחץ שלכם עובד!  💪💪

הלחץ המשולב של גרינפיס וארגוני סביבה נוספים על משרד האנרגיה ועל מוסדות התכנון שאנחנו מפעילים בזכות התמיכה שלכם, הניב פירות. משרד האנרגיה אימץ בשבוע שעבר באופן חלקי, אך משמעותי, את ההמלצות שפרסמנו לפני כשנתיים בדו"ח ״פול גז בניוטרל״ כשהחליט לבטל את הקמתן של 4 תחנות כוח חדשות המבוססות על גז באזור הצפון. עמדתנו הייתה ועומדת בעינה: בעידן משבר האקלים, כל כושר ייצור חדש בישראל חייב להגיע רק מאנרגיה מתחדשת ואגירה. גז הוא מקור אנרגיה מזהם ולכן קבע הפאנל הבינלאומי לשינוי אקלים של האו"ם באופן חד משמעי: השימוש בגז צריך לרדת ב-25% בעשור הקרוב וב-74% עד 2050.במשך שנים הטענה של משרד האנרגיה היתה שאנרגיית שמש לא יעילה בלילה או בגשם. אלא שישראל היא אחת המדינות המובילות בפיתוח טכנולוגיית אגירת אנרגיית שמש ״ליום גשום״ – ואנחנו, בעזרתכם, נלחמנו כדי ליישם אותה תוך דרישה בלתי מתפשרת!

מתוך השקת המאבק לפני כשנתיים

לאחרונה, תוצאות המכרז המשולב סולארי ואגירה של משרד האנרגיה הוכיחו שאנרגיה מהשמש בתוספת אגירה זהו הפתרון הזול והאמין לייצור חשמל בישראל. עכשיו על משרד האנרגיה לעבור לשלב הבא ולהודיע על כך שכל כושר ייצור חדש במדינת ישראל יגיע רק מסולארי ואגירה. החלטה זו צריכה לבוא יחד עם מאמץ אמיתי בתחום ההתייעלות האנרגטית, תחום בו משרד האנרגיה נוחל כישלון חרוץ. 🤦‍♂️
המעבר שלנו לאנרגיות מתחדשות מהווה הזדמנות לא רק לאוויר נקי ושמירה על הסביבה בישראל, אלא גם לפיתוח הכלכלה והמשק בימי משבר חריף. למרות ההישג הבלתי מבוטל, ישנה עוד עבודה רבה לפנינו. אנחנו רחוקים מהשגת יעדי האקלים ומשרד האנרגיה קידם ועודנו מקדם שורה של תשתיות גז ונפט מזהמות מכספי הציבור שלנו. ארבעת התחנות שבוטלו הן קצה הקרחון של אימפריית הגז שהשר שטייניץ התחיל לבנות פה לפני שנים. מה צפוי לנו עוד? עוד תחנות גז, תשתיות להולכת גז וסולר, צינור גז לאילת, צינור גז אחר לאיטליה, מתקני הנזלה ונמל דלקים. – בכולם נמשיך להאבק, יחד איתכם.

האמזונס בוער ונתון תחת מתקפה

העולם כולו הזדעזע בשנה שעברה, כשצפה באמזונס בוער ועומד תחת מתקפה. לאמזונס יש תפקיד חיוני בוויסות האקלים כקולט גזי חממה והוא משמש כבית לעשרות אלפי מינים של צמחים ובעלי חיים. מאז הקיץ שעבר ובחסות המגיפה, המצב רק מחמיר, כשהמדיניות של נשיא ברזיל בולסונרו משרתת את תעשיית הבשר העולמית וגובה חיי אדם. טיסת תיעוד מיוחדת של גרינפיס מעל היער שנערכה לפני מספר ימים חושפת כיצד אזורים שבעבר הלא רחוק היו חלק מיער גשם שוקק חיים, היו במוקדי השריפה באוגוסט 2019 הפכו כעת לחוות לגידול בקר.

״יום האש״ באמזונס: כיצד פרצו 1,457 שריפות באמזונס במשך פחות מיומיים?

השבוע לפני כשנה, במדינת המחוז פארה בברזיל, מספר בעלי קרקעות כפריות וחוות-בקר חברו יחדיו והציתו את גל השריפות של יערות האמזונס אשר זכה לכינוי "יום האש".

החקלאים ארגנו את ההצתות המתואמות בוואטסאפ ובמשך יומיים, פרצו 1,457 שריפות ענק, עלייה של כמעט פי 20 (1923%) ביום אחד בהשוואה לשנה לפני כן. על אף שקל מאוד לאתר את פורעי החוק, רק בודדים הועמדו לדין על הפשע הסביבתי החמור. השריפות באמזונס באוגוסט 2019 היו הגרועות ביותר מאז שנת 2010 ובשל כך זכו לתהודה עולמית וסיקור כמעט חסר תקדים בנושא.

שורפי היער אינם נענשים ופועלים בעידוד ממשל בולסונרו

הקמת חוות תעשיתיות לגידול בקר, כרוכה לעיתים תכופות בהשתלטות עוינת על שטחי שמורות טבע מוגנות, הצתת דליקות מכווונות והפעלת אלימות קשה כלפי קהילות הילידים ביער. למרבה הצער, לא רק שממשלת ברזיל בראשות בולסונרו לא עוצרת את פורעי החוק, אלא שהיא מאפשרת להם, גם השנה, יד חופשית יותר וכתוצאה מכך קצב בירוא ההרס באמזונס גבוה השנה בהרבה מבשנה שעברה.  

חייבים לפעול עכשיו: האמוזנס קרוב לנק׳ האל חזור

אם לא נעצור את השריפות ובירוא היער, אז בקצב הנוכחי נגיע לנק׳ האל חזור של האמזונס תוך 20 שנה שתגרום לשחרור של מיליארדי טונות פחמן לאטמוספירה ותהפוך את האזור מיער גשם שוקק חיים לסוואנה יבשה. בעידן של התמוטטות עולם החי והחרפת משבר האקלים, אנחנו חייבים להתנגד למדיניות ההרסנית של בולסונרו, לעצור את המערכת הכלכלית החולה המאפשרת ניצול תעשייתי בוטה של משאבי הטבע ולהפסיק להיות שותפים להרס היערות על ידי צריכה בלתי מרוסנת של בקר.

הגורילות של יער האיבו מודות לכם

במהלך חודש אפריל ובחסות מגיפת הקורונה ממשלת קמרון החליטה לאשר את ההרס של מחצית משמורת הטבע ביער האיבו, שטח בגודל של העיר לונדון פחות או יותר בו מתגוררות חיות נדירות כמו שימפנזות וגורילות – הרס היער עבור תעשיית העץ היה מכת מוות לבעלי החיים. מאז שהתקבלה ההחלטה, קהילות מקומיות, מדענים וארגוני סביבה, בראשם גרינפיס אפריקה, יצאו למאבק בינ״ל משותף להצלת היער #SaveEboForest. גם אתם תמכתם במאבק ובזכות התהודה הבינלאומית הרחבה שלו השתנתה רוע הגזירה כשממשלת קמרון הודיעה השבוע שהיא עוצרת את התוכנית הנרחבות להרס היער.  כמו תמיד, המאבק לא נגמר ועתיד היער עדיין לוטה בערפל. בגרינפיס ימשיכו לפעול ולעשות ככל הניתן על מנת לקדם פתרון ארוך טווח שיבטיח את זכויותיהם של הקהילות המקומיות וישמור על המגוון הביולוגי העשיר במקום.

הנפט ממשיך לצבוע בשחור את מי הטורקיז של מאוריציוס

אסון הנפט במאוריציוס נמשך כשביום ראשון השבוע ספינה התובלה היפנית השוקעת מול חופי האי נשברה והתפצלה לשתיים, מה שצפוי להקשות מאוד על המאמצים לשאוב את יתרות הנפט והסולר שנותרו באונייה. 

עד כה נשאבו מהאוקיינוס כ-500 טון של דלקים מתוך 800 שנשפכו לים כשבאונייה השוקעת נותרו עוד לפחות של 100 טון דלקים. למעשה לעולם לא יתאפשר לנקות לגמרי את אתר האסון. אירוע זה מדגיש בפנינו כמה מסוכנים הם הדלקים הפוסיליים, בכל אחד משלבי השימוש: הפקה, הובלה ושריפה. ככל הידוע לנו, עד כה מעולם לא התרחשה ״דליפה סולארית״ וזו הוכחה נוספת לצורך הדחוף לקדם מעבר ירוק וצודק מהאנרגיה המזהמת של העבר לאנרגיה מתחדשת של העתיד.

The scene of the oil spill in the waters around Mauritius after Japanese bulk carrier, MV Wakashio, ran aground on 25 July 2020.

שאלת האחריות לאסון שפגע באחת משוניות האלמוגים היפות בעולם ובפרנסתם של תושבי האי עבורם הים הוא מקור הפרנסה העיקרי היא חשובה במיוחד. בגרינפיס פנו לממשלות יפן ולחברה המזהמת והציבו בפניהם שאלות קשות ובראשן השאלה מדוע למרות שהספינה עלתה על שרטון ב-25 ביולי לקח שלושה שבועות לצוות של חברת הספנות להגיע לאזור ולטפל בנזק? מדוע גם הפליגה קרוב כל כך לשונית האלמוגים? 

בגרינפיס ייפעלו עד אשר ייעשה צדק עם תושבי האי והאחראים לאסון לא יוכלו לחמוק מהאחריות אליו.

חם לכם עכשיו? השירות המטאורולוגי מעריך כי הטמפרטורה הממוצעת בישראל תעלה ב-4 מעלות עד 2100

הטמפרטורה הממוצעת בישראל תעלה בארבע מעלות עד סוף המאה, לעומת הטמפרטורה הממוצעת של 30 השנים האחרונות – כך מעריך השירות המטאורולוגי. לפי עדכון שפרסם השבוע השירות על מגמות שינוי הטמפרטורה, בתרחיש פחות חמור שיעור ההתחממות עד סוף המאה יהיה פחות משתי מעלות, ואילו העלייה בטמפרטורות עד אמצע המאה צפויה להיות בין 0.9 ל-1.8 מעלות.

תרחישים אלו משתנים בהתאם לשיעור הצמצום של פליטות גזי החממה הגורמים לשינוי האקלים. כשני שליש מפליטות גזי החממה מקורם מפליטות של תעשיית הדלקים הפוסיליים המזהמים. אם אנחנו רוצים להשאיר לדורות אחרינו תנאי מחייה ראויים על פני כדור הארץ, עלינו לפעול עכשיו.  ֿאנחנו חייבים להכריז בדחיפות על משבר אקלים ולפעול על מנת לעצור את הרכבת הדוהרת לפני תהום. עלינו להכיר בעובדה שהטמפרטורות מוסיפות לטפס ולפעול על מנת להתאים את החיים שלנו למציאות זו. כמו מה למשל? תכנון ובניה מותאמים אקלים: בניה מאופסת אנרגיה, תכנון שממזער את אפקט אי החום האורבני, שמירה על עצים ונטיעת יערות עירוניים. זה גם יחסוך מאיתנו את תחנות הכח הגזיות!

השבוע נמדדו 54.4 מעלות צלזיוס בקליפורניה

ביום ראשון נרשמה בעמק המוות בקליפורניה טמפרטורת שיא של 54.4 מעלות צלזיוס, הגבוהה ברמה העולמית משנת 1931.

הזדמנות פז לחדד: לא אירוע בודד מעיד על החרפת משבר האקלים אלא רצף של אירועים ומגמות מובהקות מבחינה סטטיסטית, שיש לנו מהן בשפע.

מחקר חדש מצא פלסטיק ב-100% מדגימות של דגים ופירות ים

תיעוד מתנדבים על ספינת גרינפיס של סרטן עם חתיכת מיקרופלסטיק מחוברת לגבו

בפעם הראשונה מחקר בחן האם מוצאים פלסטיק בסוגים שונים של בעלי חיים ימיים שבני אדם אוכלים: סרדינים, דיונונים, צדפות, סרטנים. התוצאה: חלקיקי פלסטיק ב-100% מבעלי החיים.

אדם שאוכל מזון מן הים ניזון גם מפלסטיק, בכמות של עד גרגיר אורז למנה!

אנו למדים, בצורה די מזעזעת שהפלסטיק הרעיל הגיע לכל מקום, גם במזון של בני האדם.

ממשלת ניו זילנד אוסרת את השימוש במגוון רחב של מוצרי פלסטיק

ממשלת ניו זילנד הודיעה השבוע שהיא מכירה בכך שזיהום הפלסטיק הוא אחד מהאתגרים הסביבתיים והגדולים בכלל בדורנו. השבוע הממשלה הודיע על הוצאתם מחוץ לחוק של מגוון רחב של סוגי פלסטיק וביניהם שבעה סוגים של מוצרים חד פעמיים כמו: סכו״ם, קשים, שקיות ומדבקות. הממשלה גם תבחן ותשקיע בתשתיות מתקדמות למיחזור.

בגרינפיס מברכים ומתרגשים מהצעד, אך מדגישים שנדרש גם איסור על מוצרים נוספים כמו בקבוקי שתייה חד פעמיים, שחברה כמו קוקה קולה לבדה מייצרת מאות מיליוני בקבוקים מדי שנה רק בניו זילנד – בקבוקים שעושים את דרכם לים ולשטחים פתוחים.

חבילת סטיקרים לווטסאפ!

רוצים סטיקרים של גרינפיס לווטסאפ? דובי קוטב, פינגווינים ובעלי חיים מהאמזונס יברכו, יציקו ויתלוננו עבורכם בהודעות.ניסינו לחשוב על רגעים מעניינים ומשעשעים, ואם יש לכם רעיונות נוספים אתם תמיד מוזמנים להציע לנו!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל