מגפת זיהום האוויר: 889 ישראלים נפטרו ב-8 ערים מתחילת השנה

מתוך פרוייקט עלות זיהום האוויר (גרינפיס)

עד כה, בשנת 2020 זיהום אוויר מחלקיקים נשימים וחנקן דו חמצני גרם למותם בטרם עת של קרוב ל-900 ישראלים מ-8 ערים בישראל. בתל אביב למשל נמנו עד כה כ-150 מקרים של תמותה מוקדמת ובירושלים כ-330. זאת על אף ירידה יחסית בשיעור זיהום האוויר במחצית הראשונה של שנת 2020 בשל תקופות הסגר הקפדני בעקבות מגפת הקורונה.  נתונים תקופתיים אלו מתפרסמים לראשונה בעזרתו של כלי דיגיטלי חדש המשתמש בנתוני איכות אוויר ועוקב אחר זיהום האוויר בזמן אמת. הכלי, פותח על ידי גרינפיס דרום מזרח אסיה וחברת ניטור זיהום האוויר הבינ״ל IQAir AirVisual, מדד את ההשפעה של זיהום האוויר ב-8 ערים בישראל (ת״א, י-ם, ראשל״צ, אשדוד, ב״ש, חדרה, בני ברק וחיפה) ובעוד 28 ערים ברחבי העולם מהתקופה שהחלה ב-1 בינואר, 2020.

"מגפת הקורונה מזכירה לנו שבלי בריאות אין צמיחה.
הממשלות בישראל ובעולם מנסות לבנות מחדש את כלכלותיהן המרוסקות, והדבר החשוב ביותר כרגע הוא שההשקעות העתידיות שלהן יוקדשו לשיקום ירוק וצודק: כזה שיצמצם את נזקי זיהום האוויר הקטלני ופליטות גזי החממה הנגרמים כתוצאה משריפתם של דלקים מזהמים.
במקומם יש להשקיע במעבר לכלכלה דלת פחמן ולשימוש נרחב במקורות אנרגיה מתחדשת שתשתלם לנו פי כמה מבחינה כלכלית, סביבתית ובריאותית״הסביר ד״ר יונתן אייקנבאום מנהל גרינפיס ישראל.  

פניית גרינפיס למבקר המדינה: חקור את פרויקט הנפט במישור רותם

מתוך פניית גרינפיס למבקר המדינה

השבוע העברנו בקשה למבקר המדינה לבדוק בדחיפות את סוגיית הפקת נפט מפצלי שמן במישור רותם סמוך לים המלח בשל החשש שמיזם זה עלול להסב פגיעה בלתי הפיכה במדיניות האקלים של ישראל וכן בסביבה, בבריאות ובכלכלה בישראל למשך עשרות שנים. למרות תמימות הדעים בנוגע להשפעה ההרסנית של הפקת נפט מפצלי שמן על הסביבה, המיזם הנוכחי ממשיך להיות מקודם על ידי הוועדה המחוזית תוך חוסר בהירות של שורה ארוכה של פרטים אותם יש לבדוק על מנת להבין את מהות התוכנית והמניעים שעומדים מאחוריה ואינם גלויים כיום לציבור:
האם פצלי השמן שרוצים לשרוף כדי להפיק מהם נפט כבר הוצאו מן האדמה ועומדים להתלקח בכל רגע, כפי שהסברנו כאן שבוע שעבר;מדוע משרד האנרגיה מצד אחד מצהיר על התנגדתו להפקת נפט מפצלי שמן אך במקביל ממשיך לקדם את הפריקט ההרסני של שותפות רא"ם במישור רותם?  באותו נושא פנינו גם השבוע למשרד האנרגיה על פי חוק חופש מידע בבקשה לדעת את כמות פצלי השמן שהוצאו בעבר מן האדמה ומונחים כעת בערימות מסוכנות במישור רותם.

חדשות טובות: אנרגיית השמש בתוספת אגירה היא הזולה ביותר בישראל

לקראת סוף השבוע שעבר הסתיים המכרז הראשון להקמת מתקני PV בשילוב קיבולת אגירה. התעריף שישולם לזוכים בהליך הוא 19.9 אג' לקווט"ש בלבד! כשמחיר הגז, הנמוך ביותר הוא לא פחות מ-23 אג׳ לקוט"ש.
באופן רשמי אנרגיה סולארית בשילוב אגירה היא מקור החשמל הזול ביותר בישראל! ורק התחלנו, זה המכרז הראשון, מה יהיה עוד 10 שנים, כשהטכנולוגיה ממשיכות להשתפר פלאים?? למעשה קיבלנו אישור נוסף ורשמי למה שאנחנו טוענים כבר במשך שנים ארוכות: אנרגיה סולארית בשילוב אגירה היא האופציה הטובה ביותר לכלכלה, לחברה,לסביבה ולבריאות. 
המסקנה המתבקשת: חייבים לעצור מיד את עשרות התוכניות להקמת תחנות כח ותשתיות גז בישראל לטובתנו ולטובת כדור הארץ כל כושר ייצור אנרגיה חדש חייב להיות אך ורק מסולארי ואגירה.

שואלים את עצמכם ״מה זה אגירה?״

אחד הדברים שאנחנו מבקשים מחשמל זו אספקה סדירה, כלומר החשמל צריך לזרום בדיוק מתי שאנחנו צריכים אותו. גם אם אנחנו רוצים חשמל מהשמש, נרצה למשל להפעיל את מכונת הכביסה בשמונה בערב ולא בשתיים בצהריים עם שיא השמש.
אז איך עושים את זה?לשם כך פתרונות אגירה מגוונים אוגרים את החשמל שנוצר כשיש הרבה שמש ושומרים עליו עד שאנחנו צריכים אותו. באמצעות פתרונות אגירה, אנרגיה מתחדשת הופכת להיות תחרותית עם אנרגיה פוסילית כמקור חשמל אמין וזמין.

האמזונס שוב בוער: תיעוד בלעדי של גרינפיס

טיסת תיעוד של גרינפיס מלפני כשבוע חשפה שריפות לא חוקיות באזור האמזונס. באזורים אלו שתועדו במדינת מאטו גרוסו (Mato Grosso), הממשל הברזילאי אסר על הצתת אש ובכל זאת תועדו שם מוקדי שריפות רבים ואזורים שהם כבר שרופים לגמרי. מדינת מאטו גרוסו באמזונס היא האזור שנפגע הכי הרבה במהלך השריפות בשנה שעברה, זוהו שם כ- 4,437 מוקדים עם נק׳ חמות ובסה״כ כ-50% מהשטח שבער ביער הגשם בשנה שעברה היה במחוזות של מדינה זו.  
״התמונות הללו שאנו רואים, יחד עם הקצב שובר השיאים של בירוא היער, זה לא טעות אלא חלק ממדיניות ארוכת טווח של ממשל בולסונרו עבור האמזונס. הממשל מסיר את החוקים והאכיפה הסביבתית״. מסבירים בגרינפיס ברזיל.
למען הסר ספק, אותן שריפות עליהן אנחנו עדים הן ממש לא טבעיות, אלא תוצר של פעילות מכוונת של חוואים וחוטפי אדמות על מנת שיוכלו להרחיב את שטח גידולי הבקר והחקלאות התעשייתית שלהם היא פרקטיקה שהפכה לנורמה בתקופת הנשיא בולסונרו.

שריפות מכוונות ובלתי חוקיות באמזונס. תיעוד בלעדי: גרינפיס

המדיניות הפושעת של ממשל בולסנרו באמזונס פוגעת במוניטין של המדינה ובכלכלה שלה. הלחץ הבינלאומי על המדינה גובר ורק לאחרונה הביא לכך שקבוצה של 29 חברות השקעות עם נכסים בסך 3.7 טריליון דולר איימו למשוך את השקעותיהן מברזיל אם הממשלה לא תיאבק בהרס המחריף של האמזונס.
הניצול הבלתי מרוסן של האמזונס והטבע בכלל הוא גורם משמעותי במשברים שאנו חווים בתחומים של בריאות, אקלים ומגוון ביולוגי.
בעזרת התמיכה שלכם אנו דורשים מממשלות ומחברות בארץ ובעולם להפסיק לעשות עסקים עם הורסי היערות ולעבור למודלים כלכליים ששמים את רווחת האדם והטבע לפני שורת הרווח.

פינת הפירגון: רשת שיווק המזון שהתחייבה לצמצם ב-50% את השימוש בפלסטיק

אלדי (Aldi) אחת מרשתות שיווק המזון המובילות בבריטניה הודיעה שתצמצם ב-50% את כמות אריזות הפלסטיק ברשת עד לשנת 2025. עוד התחייבה הרשת שעד לשנת 2022 כל האריזות של מותג הבית שלה יהיו ניתנות למיחזור, לשימוש חוזר או מתאימות לקומפוסט וכך יהיה עבור כל המוצרים הממותגים שיימכרו ברשת עד לשנת 2025. מדובר על צמצום של 74 אלף טון של פסולת פלסטיק או 2.2 מיליארד חתיכות פלסטיק במהלך חמש השנים הבאות! 
בגרינפיס בריטניה ערכו בשנה האחרונה עבודה מקיפה על חלקן של רשתות שיווק המזון בזיהום מפלסטיק והרשת אלדי הייתה במקום די גרוע, כעת הם עושים קפיצת מדרגה משמעותית ביותר וייהפכו לכוח מוביל, בגרינפיס מברכים על המהלך ויסייעו לחברה להוציאו לפועל.

תמונות לוויתן שנלכד בפסולת פלסטיק בים התיכון מסעירות את איטליה

לוויתן ראשתן גדול-ראש עצום במימדיו נקלע השבוע סמוך לחופי דרום איטליה ברשת דיג ישנה. 
המדינה כולה עוקבת בציפייה את ניסיונות החילוץ של הלוויתן מתוך פסולת הפלסטיק.ציוד דיג נטוש מהווה כ-10% מפסולת הפלסטיק בים.

שטפונות ביפן: אסונות האקלים ממשיכים להכות ברחבי העולם

השטפונות ביפן. תיעוד: גרינפיס

השבוע הגיע אלינו תיעוד מדרום יפן, שם העונה הגשומה החלה עם כמויות משקעים חריגים במיוחד שהובילו לשטפונות ענק ומפולות בוץ.כ-12 איש נהרגו עד כה כתוצאה ממזג האוויר הקיצוני ויותר ממיליון איש פונו מבתיהם.
השנה אנו מבחינים בעוד ועוד ארועים של מזג אוויר קיצוני בכל רחבי העולם כאשר משבר האקלים מתחיל לתת את אותותיו.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל