תמיד יעלה לכם חיוך על הפנים לטייל באזור ים המלח  ושיעל יפתיע אתכם. ביוני 2017 דלפה חומצה מאחת הבריכות של רותם אמפרט לנחל אשלים במה שזכה לכינוי ״אסון אשלים״. 

באסון שנגרם באשמת חברת הבת של כימיקלים לישראל, התאגיד של משפחת עופר, כ-100,000 קוב של חומצה זרמו לנחל והרסו כל מה שיש שם, כולל הרעלה של שליש מאוכלוסיית היעלים של האזור. 

השפכים הרעילים שזרמו מבריכות האידוי של רותם אמפרט לנחל אשלים זיהמו אזורים נרחבים מהאגן הדרומי של ים המלח אחרי שמי השטפונות הציפו אותם. עכשיו בדיוק באותו המקום, הממשלה מאיימת להנחית מכה חדשה: תוכנית להפקת נפט מפצלי שמן ושריפת פלסטיק בשיטה הרסנית ומיושנת במישור רותם.

צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים

התוכנית החדשה של חברת רא"ם ברותם תייצר כמויות עתק של זיהום אוויר, אפר רעיל ושפכים מסוכנים אשר יגבירו את הזיהום על האגן הדרומי של ים המלח ואת הסיכון לאירוע שפך שאסון אשלים יתגמד לעומתו. 

היעלים הם לא החיות היחידות שנשקפת להם סכנה כתוצאה מהפרויקט המסוכן החדש באזור ים המלח. הודות לתנאי האקלים הייחודיים באזור – הכוללים טמפרטורות גבוהות, כמויות משקעים נמוכות ומעיינות זמינים, תוכלו למצוא באזור למעלה מ-150 מינים של עופות, חתולי ביצות, קרפדות, צבועים, שועלים ועוד.

שועל

השוד הלאומי של משאבי הטבע וההפקרות הסביבתית המתמשכת לא מותירים ספק: אישור התכנית למשך שלושים שנה באתר כי״ל במישור רותם תוביל לאסון אקולוגי שייסכן גם את עולם החי הייחודי של האזור.

שטייניץ, הכתם הזה לא יירד. עצור את אסון הנפט עכשיו לפני שיהיה מאוחר מדי!

חומצה בנחל אשלים. צילום: ג׳ורג׳ נורקין רשות הטבע והגנים

תיעוד מזעזע של ציד טיגריס נדיר באינדונזיה

טיגריס סומטרי נדיר נמצא החודש ללא רוח חיים במלכודת באי "סומטרה" שבאינדונזיה. הוא מת לאחר שהמלכודת לא אפשרה לו לזוז, ובמשך ימים ארוכים נותר מרותק למקום ללא אוכל ומים. פעילי גרינפיס באזור איתרו אותו מאוחר מדי ותיעדו את המראות הקשים. 

הטיגריס הוא קורבן של ההרס השיטתי של יערות העד על ידי תאגידים עבור ייצור סחורות. במקרה הנוכחי, של תאגיד למוצרי נייר.  השמדה זו מאיימת על הישרדות חיות הבר הנדירות המתקיימות באזור, ביניהן טיגריסים, פילים וקופי אורנג-אוטן. הטיגריס הסומטרי נתון בסכנת הכחדה חמורה. רק כ-600 פרטים שלו נותרו כיום בטבע. הוא חי אך ורק באי סומטרה, כך שעם המשך בירוא היערות במקום, אוכלוסייתו תכחד לחלוטין. בירוא היערות לא רק שהורס את שטחי המחייה הטבעיים של החיות הנדירות, אלא גם דוחק אותן לאזורים הסמוכים למגורי אדם, דבר שמגדיל את הסיכויים לעלייה בציד והידבקות במחלות.

מנהל המאבק לשמירה על היערות של גרינפיס באינדונזיה מסר: ״אנחנו חייבים להגן על היערות שלנו עבור האקלים, חיות הבר, הבריאות והעתיד שלנו על פני כדור הארץ״.

לקריאת הכתבה המלאה

מיתוס מיחזור הפלסטיק נחשף שוב

דו״ח חדש של גרינפיס מלזיה חשף חומרים כימיים רעילים, המסוכנים לאדם ולסביבה, שחדרו למים ולקרקע סמוך לארבע אתרי פסולת פלסטיק במדינה. הבדיקה נעשתה על מנת לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של פסולת הפלסטיק כתוצאה ממערכת המיחזור הגלובלית השבורה.  

Plastic Waste Investigation in Malaysia. © Wei Kiat Tan / Greenpeace
שברי פלסטיק בלתי מתכלים במקום אדמה (צילום: מחלקת החקירות של גרינפיס) © Wei Kiat Tan / Greenpeace

לפני קרוב לשנתיים סין הודיעה שתפסיק לקלוט פסולת פלסטיק מרחבי העולם. החלטה זו זעזעה את הסחר העולמי בפסולת פלסטיק לאחר שסין הייתה היעד מס׳1 לקליטת פסולת הפלסטיק מהמערב. סגירת שעריה של סין  מיד הובילה להקמת מאות אתרי פסולת חדשים נפתחו במלזיה ועוד אלפים ברחבי דרום מזרח אסיה. כך פסולת פלסטיק שצרכני המערב חושבים שנשלחת למיחזור, עושה את דרכה למדינות עולם שלישי עניות – שם הפסולת לא ממוחזרת, אלא נשרפת, נטמנת או מושלכת לטבע.

Processing of Samples from Malaysian Plastic Dumpsites at Exeter Lab in UK. © Alex Stoneman / Greenpeace
דגימות אדמה רוויות בפלסטיק (מלזיה) – צילום: מחלקת המחקר של גרינפיס © Alex Stoneman / Greenpeace

מחקר זה נועד לחשוף שוב את הנזקים הכבדים ומתמשכים שגורם הפלסטיק לקהילות העניות ביותר ולכדור הארץ.

תזכורת: רק 9% מפסולת הפלסטיק שיוצרה אי פעם, עברה תהליך מיחזור – 12% נשרפו ו-79% ממנה הגיעה להטמנה בשטחים פתוחים או לסביבה.

הפתרון לבעיית הפלסטיק חייב להתמקד בצמצום דרמטי של ייצור וצריכה באריזות ובכלים חד פעמיים וכן במעבר לכלכלה מעגלית שמתבססת על שימוש חוזר.

עסקים כרגיל: רמות זיהום האוויר בסין חזרו לשגרה

Country Park Clean-up Activity in Hong Kong. © Greenpeace / Andrew Yuen
גרינפיס סין © Greenpeace / Andrew Yuen

בדיקה של גרינפיס בסין חשפה ששיעורי זיהום האוויר במדינה חזרו לרמות השגרתיות שלהן מימי טרום הקורונה. ״המהירות בה חזרו רמות זיהום האוויר לאחר הצניחה בשלושת החודשים הראשונים של השנה, היא בלתי נתפסת״ מסר מנהל המאבק בזיהום האוויר בגרינפיס סין. ״זהו הסימן הברור ביותר לכך ששום דבר לא השתנה וההקלות בזיהום היו זמניות בלבד. המגיפה הזכירה לנו שאנו זקוקים להליך שיקום בריא וצודק. הישענות ותמיכה כלכלית בתעשיות מזהמות תסייע בקושי רב לכלכלה ותוביל למשבר אחר״.

ועידת האקלים הקופ 26 נדחתה

בשל משבר הקורונה, ועידת האקלים החשובה ביותר של האו״ם הקופ ה-26 שאמורה הייתה להתקיים השנה בסקוטלנד, נדחתה. בגרינפיס בארץ ובעולם מבהירים שהוועידה יכולה להידחות אבל המאמץ הקולקטיבי של מדינות העולם להאבק במשבר האקלים, לא.  

הוועידה השנה נחשבה חשובה במיוחד כיוון שמדינות העולם התכוונו לעדכן את יעדי פליטות גזי החממה שלהן במטרה למנוע כאוס אקלימי. משבר הקורונה לימד אותנו עד כמה שיתוף פעולה בינ״ל ומנהיגות פוליטית הם דברים הכרחיים על מנת לשמור על האינטרס הציבורי. ללא שיקום כלכלי ירוק וצודק מהקורונה, כזה המבוסס על מנהיגות ושיתוף פעולה, לא נוכל להתמודד לא עם המשבר הכלכלי הנוכחי ולא עם משבר האקלים.

גרינפיס על תכנית שר האנרגיה שטייניץ: ״מיחזור של הצהרות קודמות״

תגובת גרינפיס לשטייניץ: הגיע הזמן לבחור באזרחים על פני התאגידים

התכנית של שטייניץ היא מיחזור של הצהרות קודמות.

שטייניץ מצהיר על העלאת היעדים של אנרגיה מתחדשת אבל בפועל מקדם שורה ארוכה מאוד של מיזמים הרסניים לסביבה ולאקלים: הפקת נפט משריפה של פצלי שמן ופלסטיק ליד ים המלח; הקמת נמל דלקים בחיפה, הקמת צינור גז לאילת, הקמת עשרות תחנות כח על גז וכן תשתיות להולכת לדלקים מזהמים – הכל על חשבון הציבור הציבור.

שר האנרגיה צריך להבין שאי אפשר לרקוד על שתי חתונות. עליו לקבל באומץ את ההחלטות הנכונות לאקלים ולכלכלה בישראל בראש ובראשונה להקפיא כל תוכנית חדשה לחיפוש והפקה של גז ונפט, לרבות פצלי שמן, וכן להקפיא את הליכי התכנון לבניית תחנות כח מגז ולבחון לעומק חלופות של התייעלות אנרגטית, אנרגיה סולארית ואגירה שהן טובות יותר לאקלים, לסביבה, לבריאות ולכלכלה.