ועידת האקלים ה-28 של האו"ם

ועידת האקלים ה-28 של האו"ם (COP28) מתרחשת לקראת סיומה של שנה סוערת במיוחד, בה נשברו בזה אחר זה שיאי טמפרטורה גלובליים ומקומיים, ונצפו עשרות אירועי מזג אוויר קיצוניים שנמצאו מקושרים להחרפת השלכות שינוי האקלים ברחבי העולם.

זוהי גם השנה בה הדגישו מדעני האקלים ברחבי העולם את הצורך החד משמעי בצמצום פליטות חד ומיידי כדי להגביל את ההתחממות ל-1.5 מעלות צלזיוס.

שנה שבה סוכנות האנרגיה הבינלאומית קבע מסלול מאתגר אך אפשרי, לעצירת ההפקה של דלקים מזהמים והאצת המעבר לאנרגיה מתחדשת.

30Nov – 12 Dec 2023
אקספו סיטי, דובאי

הגורמים וההשלכות של שינויי האקלים מעולם לא היו ברורים יותר – והפתרונות לעולם לא היו כל כך בהישג יד. דלקים מזהמים (נפט, פחם וגז) הורגים אותנו, אך אנרגיה מתחדשת מבטיחה עתיד טוב יותר לכולם. עם זאת, הגדלת הפליטות וההרחבה המתוכננת של חיפוש והפקת דלקים ברחבי העולם (וגם בישראל), עומדת בסתירה דרמטית לכיוון ההתקדמות הדרוש.

COP28, שמתרחש שמונה שנים לאחר חתימת מדינות העולם על הסכם פריז, יעסוק בהתמודדות עם העובדות המדעיות, תיקון המסלול בו הולכת האנושות, ומתן הזדמנות אמיתית לפתרונות.

הדרישות של ארגון גרינפיס העולמי בועידת האקלים ה-28 של האו"ם:

1.   COP28 בדובאי הוא המקום שבו מדינות חייבות סוף סוף להסכים לשחרר את האנושות מדלקים מזהמים. זהו הרגע שבו על מנהיגי העולם להחליט לשים קץ להרחבת החיפוש וההפקה של פחם, נפט וגז, ולהאיץ את המעבר לאנרגיה המתחדשת, תוך צמצום הדרגתי, הוגן ומנוהל של התלות בדלקים מזהמים.

2.   הסקירה העולמית ב-COP28 חייבת להסתיים בתוצאות שמתניעות פעולה טרנספורמטיבית בכל רחבי העולם, כדי להגביל את הטמפרטורה העולמית מתחת ל-ºC1.5, ולייצר תגובה להשלכות שינוי האקלים המחריפות.

3. הקמת קרן פיצויים (lost and damages), שתוכל להתחיל להעביר מימון ותמיכה בקהילות שכבר מושפעות משינוי האקלים להתמודדות עם אובדן, נזקים, הסתגלות והפחתת פליטות.ניתן לקרוא על כך בהרחבה פה.

איך נגיע לשם?

COP28 חייב להביא להסכם להפסקה צודקת ושוויונית של חיפוש והפקה של כל הדלקים המזהמים – נפט, גז ופחם. כלל הממשלות צריכות לפעול כעת להפסקת ההפקה של דלקים, ולהתחיל להאיץ בהדרגה את המעבר למקורות אנרגיה מתחדשת ולחיסכון באנרגיה, כאשר ה"פולטות" הגדולות של העולם – מדינות עשירות שאחראיות על מרבית הזיהום ההיסטורי  – יעשו את המאמצים הדרמטיים ביותר. זה כולל מימוש ההבטחה להקמת קרן פיצויים על סך 100 מיליארד דולר, והתחייבות לספק תמיכה מוגדלת משמעותית לצמצום, הסתגלות ואובדן ונזק, כולל באמצעות יישום עקרון "המזהם- משלם".

אנשים לפני רווחים – חייבים לגרום למזהמים לשלם

עידן הדלקים המאובנים צריך להסתיים, ובעוד הנפט, הפחם והגז מתפוגגים בהדרגה, תעשיית הדלקים המאובנים צריכה לשלם על ההרס והנזק שהמוצרים שלהם גרמו באופן היסטורי, וממשיכים לגרום עד היום. לשם כך נדרשת פעולה ממשלתית כדי לגרום לתעשיית הדלקים ולמזהמים גדולים אחרים לשלם. בהקשר הזה, COP28 חייבת להיות נקודת מפנה בהקשר הזה, לפעול ליישום אישור עקרון "המזהם משלם" בהחלטותיה, ולהקמת מנגנוני מיסים והיטלים על חברות דלקים, ראשית כל במדינות העשירות, שישמשו כמקור מימון בינלאומי להתמודדות עם נזקי האקלים.

גם בישראל – חייבים להיגמל מדלקים מזהמים

אנו קוראים למשלחת הישראלית לוועידה הקרבה, לייצג את ישראל ולעשות כל שביכולתם על מנת להבטיח עתיד טוב יותר עבורנו ועבור ילדינו. הקריאה לנציגי הממשלה היא לדחוף לדיונים אפקטיביים וקבלת החלטות נחרצת ואמיצה, כמו גם להטמעה נרחבת של התובנות הנדרשות בישראל, לרבות הפסקה מיידית של הרחבת תשתיות דלקים, גמילה הדרגתית אך נמרצת של התלות בדלקים מזהמים, והאצת המעבר האנרגטי באמצעות שימוש בפתרונות אנרגיה מתחדשת ואגירה.

♂︎ ♀︎