כדי שאמנת הפלסטיק העולמית תייצג באמת את טובת האנושות, היא חייבת לצמצם את ייצור הפלסטיק

מהי אמנת הפלסטיק הבינלאומית ולמה אנו צריכים אותה?

האם ראיתם פעם משאל עם בו 80% מהאוכלוסייה תומכים באותה התשובה? אירוע כזה הוא נדיר, אם כי לא חסר תקדים. זו תוצאה יוצאת דופן, הממחישה תמיכה רחבה בצעד המוצע: זהו קול שצריך לקחת ברצינות.מעל 80% מהאנשים תומכים בהפחתת ייצור הפלסטיק. אנחנו יודעים כבר שנים שיש תמיכה ציבורית חזקה להתמודדות עם זיהום הפלסטיק, סקרים קודמים אישרו זאת. לכן, כאשר שאלנו את הציבור ב-19 מדינות ברחבי העולם לגבי דעתם על משבר הפלסטיק, לא הופתענו מכך שהממצאים שלנו הראו, לדוגמה, כי 75% מהאנשים תומכים באיסור על פלסטיק חד-פעמי.

אבל רצינו גם לדעת אם תהיה תמיכה ציבורית בהצעה שאולי יכולה להיחשב כקיצונית, אך היא באמת חיונית להתמודדות עם משבר הפלסטיק – הצעה לפיה על אמנת הפלסטיק העולמי להציב יעדים גלובליים לצמצום בייצור הפלסטיק הבתולי. ניתן לומר שאנחנו מרגישים מעודדים ומלאי השראה מהתגובה,  82% מהנשאלים תמכו בהצעה זו, מספר המראה על רמה עצומה של תמיכה ציבורית, כפי שנחשף בדוח שלנו "אנשים נגד פלסטיק", שפורסם לאחרונה.

אך האם זה באמת מפתיע? האם מישהו מאיתנו באמת רוצה עולם מוצף בפלסטיק, שחונק את הנהרות שלנו, נערם על החופים שלנו ומתפרק לחתיכות קטנטנות שלא ייעלמו במשך עשרות ואפילו מאות שנים, תוך שהם נכנסות למזון שלנו ולאוויר שאנו נושמים?

למרבה הצער, נראה שזה בדיוק מה שרוצות קבוצות הלובי של תעשיית הדלקים. ההשפעה המופרזת שלהם על התהליכים הפוליטיים שמטרתם לפתור את משבר הפלסטיק, והנחישות הבלתי מעורערת שלהם להשיג את מבוקשם, מדאיגות מאוד.

2024 היא נקודת ציון קריטית במאבק בזיהום הפלסטיק

השנה הזאת הולכת להכריע: עד סוף השנה ייערך משא ומתן על אמנה עולמית מחייבת בנושא פלסטיק. שלב מכריע במו"מ זה יתקיים בסוף חודש אפריל , כאשר שרי ממשלה מ-173 מדינות ייפגשו בקנדה לדיונים במסגרת ה INC4. ההחלטות שיתקבלו יסללו את הדרך למשא ומתן סופי שיתקיים בנובמבר 2024 בדרום קוריאה.

לצד נציגי ממשלות וקבוצות של החברה האזרחית כמו גרינפיס וארגונים נוספים מתנועת "Break Free from Plastic", ניתן לצפות למשלחת גדולה מתעשיית הפלסטיק, דלקי המאובנים והתעשייה הפטרוכימית.

עם ההכרזה על תהליך גיבוש האמנה העולמית בנושא פלסטיק בשנת 2022, ניתן לה מנדט לטפל בכל מחזור חיי הפלסטיק ולצמצם את הגל העצום והבלתי פוסק של זיהום הפלסטיק. לא ניתן לעשות זאת בלי לבלום את ייצור הפלסטיק ולשים סוף לעידן הפלסטיק. כדי להשיג זאת, גרינפיס דורשת שהאמנה העולמית בנושא פלסטיק תפחית את סך הייצור שלו ב-75% לפחות עד שנת 2040 כדי להגן על המגוון הביולוגי ולהבטיח שטמפרטורות עולמיות יישארו מתחת ל-1.5 מעלות צלזיוס.

כמובן, כל זה לא משנה לקבוצות הלובי של תאגידי הדלקים המאובנים. מה שחשוב להם זה בעיקר השורה התחתונה שלהם, עשיית רווחים על חשבון האנשים והפלנטה.

חציית המחסום שמציבה תעשיית הדלקים

בפגישה האחרונה של האמנה, ה INC3, הלוביסטים מתעשיות דלקי המאובנים והכימיקלים עלו במספרם על הנציגים מ-70 המדינות הקטנות ביותר. ככל שהמשא ומתן יתעצם, מספרים אלה עלולים לעלות עוד יותר. הציבור מבין שלובי תעשייתי מונע את ההסכמות החיוביות הדרושות לפתרון הבעיות איתן אנו מתמודדים. זו כנראה הסיבה מדוע 60% מהאנשים שנשאלו בסקר שלנו תומכים בהוצאת לוביסטים מתעשיות דלקי המאובנים והכימיה מהמשא ומתן על האמנה. השפעת הלובי היא רחבה מאוד. ממשלות מיישרות קו עם עמדות התעשייה נגד רצון העמים שלהן.

לדוגמה, ממשלות הודו וסין מתנגדות להגבלת ייצור הפלסטיק, למרות התמיכה הציבורית במדינותיהן בהפחתת ייצור הפלסטיק, שעומדת על 92% בסין ו-86% בהודו. בברזיל, שם התמיכה הציבורית היא 89%, הממשלה הברזילאית לא מציינת אם היא תומכת בהפחתה הדרגתית של ייצור הפלסטיק.

תמיכה בפעולה בנושא פלסטיק חזקה ברחבי העולם: הגיע הזמן להקשיב לציבור

רצון מדיני בלבד לא מספיק כדי שהאמנה העולמית בנושא פלסטיק תצליח: היא זקוקה גם לתמיכה של דעת הקהל. הגל הגואה של החשש הציבורי מזיהום פלסטיק, כפי שעולה מהסקר שלנו, מאשר שאין ספק לגבי התמיכה הציבורית.

התמיכה בפעולה נחושה בנושא פלסטיק היא אוניברסלית, וחוצה מדינות ודמוגרפיות. התמיכה הגבוהה ביותר היא בקרב אוכלוסיות של מדינות הדרום הגלובלי, המוצפות כל הזמן בכמויות גדולות של פסולת פלסטיק מהצפון הגלובלי. מדינות כמו מקסיקו, תאילנד, הפיליפינים ומלזיה בהם האנשים רואים לנגד עיניהם מדי יום את ההשפעות המזיקות של פסולת הפלסטיק. 

קריאת הפעולה המשותפת של כלל האוכלוסיה העולמית לצמצום ייצור הפלסטיק ולשמירה על הסביבה שולחת מסר חזק לממשלות המתכנסות תחת האמנה העולמית בנושא פלסטיק: מצאו את האומץ לעמוד מול תעשיית דלקי המאובנים ולהגן על האינטרסים של האנשים!

כדי להתמודד עם האתגרים שמציבה זיהום הפלסטיק, אנו זקוקים לכך שהאמנה העולמית בנושא פלסטיק תהיה מגדלור של תקווה, תציין את סוף עידן הפלסטיק ותהפך את המגמה של זיהום הפלסטיק. הבריאות והחוסן של כוכב הלכת שלנו ותושביו היא זכות יסוד שיש לשמר עבור כל הדורות הבאים. הכוח לחולל שינוי בר קיימא נמצא בידינו המשותפות.

הכותבת היא אנג'ליקה פאגו, מובילת תחום התקשורת והמדיה העולמית בנושא אמנת פלסטיק בגרינפיס ארה"ב.