כאשר אנו שומעים על אופנה מקיימת

אנחנו מדמיינים, במידה רבה של צדק, את התועלות הסביבתיות.

אופנה מקיימת היא הקונטרה לתרבות ה'אופנה המהירה', השם הנרדף של תעשיית האופנה העולמית, על שלל מותגיה והחברות הגדולות. תעשיית האופנה מסתמכת על ניצול משאבי טבע וזיהום, על ייצור יתר ודחיפה אגרסיבית לצרכנות יתר, על ייצור בגדים מחומרים מזהמים, מתוצרי נפט וכימיקלים מסוכנים ועל הצפת העולם בבגדים באיכות ירודה, המוצאים את דרכם במהרה למזבלות ומשרפות, בעיקר במדינות עניות באפריקה.

אופנה מקיימת, לעומת זאת, או 'אופנה איטית', מסתמכת על בחירה בחומרים טבעיים עם טביעת רגל אקולוגית נמוכה, מייצרת בגדים איכותיים ועמידים ומעודדת צרכנות חכמה ומדודה. לבחירה באופנה איטית ישנן השלכות סביבתיות נרחבות, מכיוון שתעשיית האופנה המהירה נחשבת לאחת התעשיות המזהמות ביותר על פני כדור הארץ.

אופנה מקיימת היא גם אופנה חברתית

אבל – לא הרבה יודעים שבחירה באופנה מקיימת היא גם בחירה בקידום תרבות של סולידריות וקהילתיות. 

תעשיית האופנה המהירה נחשבת לתעשייה העולמית השנייה בניצול עובדים. מאות אלפי עובדים במדינות חלשות, מרביתם נשים וילדים, מועסקים בתנאי עבדות, על מנת לייצר בגדים זולים עבור הצרכן המערבי.

הסולידריות מתבטאת גם בהתנגדות לניצול האוכלוסייה במדינות אפריקה, אליהן מגיעה מרבית פסולת הטקסטיל העולמית ומזהמת את נהרותיהן ואדמותיהן. 

בנוסף, תרבות האופנה המקיימת, עם דגש על תרבות היד 2, היא תרבות המקדמת קהילתיות וחוסן קהילתי על פני הצרכנות החומרית והאינדיבידואליסטית של תעשיית האופנה. מסיבות החלפות בגדים קהילתיות, חנויות יד 2 שהמודל העסקי שלהם כולל תרומה מהקהילה ובחזרה לקהילה, מכירות חצר, הרצאות ואקטיביזם, פרויקטים של תמיכה במפוני המלחמה באמצעות בגדי יד 2 ועוד, כל אלה דוגמאות לערכים שתרבות היד 2 והאופנה המקיימת מבוססים עליהם. 

יריד בגדי יד2 ״פופ-אפ על גלגלים״ למפונים מהדרום והצפון

תרבות של אופנה מקיימת, אם כן, בין אם מדובר בהפחתת צריכה מיותרת, ובין אם בצריכה אלטרנטיבית – כגון עסקי אופנה בת קיימא, חנויות יד 2, אירועים קהילתיים של תרומה והחלפת בגדים – כל אלה הם לקיחת חלק ביצירת תרבות אלטרנטיבית – תרבות בה אנו תורמים לסביבה, לקהילות מוחלשות, לחוסן הקהילתי שלנו כחברה, ואפילו להורדת יוקר המחייה.

אז איך אנחנו כצרכנים יכולים לתרום להתפתחותה של תרבות האופנה החברתית?

מתנדבת תופרת ביריד בגדי יד2 ״פופ-אפ על גלגלים״ למפונים מהדרום והצפון
  1. התחילו לצרוך בגדים דרך חנויות יד 2 או באירועי החלפות בגדים למיניהן. היו מעורבים בהפקת האירועים והשתמשו בהם כדרך לחיבור קהילתי סביב ערכים, עשייה משותפת וצרכנות אלטרנטיבית.
  2. איכות על פני כמות: השקיעו בבגדים עשויים היטב ועמידים שיחזיקו מעמד זמן רב יותר. בחרו איכות על פני כמות, ובגדים שניתן לשלב עם מגוון בגדים נוספים.
  3. קניות יד 2 ווינטג': קניית ביגוד בבעלות מוקדמת מפחיתה את הפסולת, ממזערת את ההשפעה הסביבתית של ייצור חדש ותומכת בתרבות אלטרנטיבית. חנויות יד 2 רבות ישמחו לקבל מכם בגדים איכותיים שאינם בשימוש ויעניקו לכם תלושי הנחה בחנות.
  4. השכרה או השאלה: שקלו לשכור תלבושות לאירועים מיוחדים או להירשם לשירותי השכרת אופנה. זה מאפשר לכם ליהנות מפריטים אופנתיים ללא צורך בבעלות ארוכת טווח.
  5. החלפת בגדים: ארגנו אירועי החלפת בגדים עם חברים, משפחה או קהילות מקומיות. זוהי דרך מהנה לרענן את המלתחה מבלי לבזבז כסף ומפחיתה את הביקוש לבגדים חדשים.
  6. שמרו על הבגדים שלכם: האריכו את תוחלת החיים של הבגדים שלכם על ידי ביצוע כראוי של הוראות הטיפול והאחסון. במידה והבגד ניזוק – נסו לתקן אותו או למחדש לפני שמחליטים לזרוק.
  7. תמיכה בשינוי: הצטרפו ותימכו ביוזמות וארגונים המקדמים אופנה סביבתית וחברתית.