ב-4 למרץ, 2023, אחרי שנים של מו"מ, עיכובים ורכבת הרים רגשית, ממשלות מרחבי העולם סוף סוף החליטו על אמנת אוקיינוסים בינלאומית – מה זה אומר ומה הלאה?

אחרי כמעט שני עשורים של מו"מ, סופסוף הוחלט באו"ם על אמנת אוקיינוסים בינלאומית היסטורית. זהו רגע עצום עבור מאמצי השימור וסימן מעורר תקווה שגם בעולם מפולג, הגנה על הטבע למען כל בני האדם יכולה לגבור על גיאופוליטיקה.

נייר המדיניות הראשון של גרינפיס על הנושא הזה נכתב עוד בשנת 2005! ואחרי שנים על גבי שנים של עבודת קמפיין על ידי גרינפיס ושותפים נוספים, בנוסף לשבוע אחרון מתוח של מו"מ, מנהיגי העולם סופסוף שמו בצד לרגע אחד את המחלוקות שלהם והחליטו על אמנת אוקיינוסים בינלאומית.

ג׳יין פונדה ולאורה מלר מגרינפיס במהלך תדרוך עיתונאים באו״ם

האמנה הזאת היא נצחון השימור הגדול ביותר אי פעם – היא קובעת חוקים וכלים על מנת להגן על החיים בעומק הים, על פני כמעט חצי מהפלנטה שלנו! חשוב מכך, היא מספקת מפת דרכים על מנת ליצור אזורים ימיים מוגנים באוקיינוסים בעולם. הנה מבט מהיר על מה הושג, מה נדרש כדי להגיע לכך, ומה עוד צפוי.

מה בעצם עושה אמנת אוקיינוסים בינלאומית?

אמנת האוקיינוסים הבינלאומית פותחת את הדלת ליצירה של רשת של שמורות ימיות על פני הגלובוס [כולו], אזורים בהם מערכות אקולוגיות שבריריות וחיים ימיים יוכלו להתאושש ולשגשג. דרך הדלת הזו, ממשלות יוכלו להגיע ליעד של 30X30 – הגנה על 30% מהאוקיינוסים בעולם עד 2030 – אליו התחייבו רק לפני שלושה חודשים. ללא אמנה, אין מפת דרכים באמצעותה אפשר להגן על אזורים נרחבים של מים בינלאומיים באמצעות שמורות ימיות.

Sunrise on board the Arctic Sunrise on January 29 2023.

אנחנו צריכים אוקיינוסים בריאים שעוזרים להילחם במשבר האקלים על ידי אגירה של פחמן ושמספקים בטחון תזונתי ופרנסה ליותר מ-3 מיליארד בני אדם, שרובם חיים בדרום הגלובאלי. האוקיינוסים שייכים לכולנו וכולנו צריכים להיות מסוגלים להרוויח מהיתרונות שהם מעניקים. האמנה היא גם הזדמנות חשובה לשים את נושא השוויון בלב הטיפול שלנו באוקיינוסים, ולאפשר לכולם להשתתף במאמץ לרכוש ידע עליהם.

איך הגענו לנקודה הזו?

שחקני מפתח היו החברה האזרחית. זהו לא רק ניצחון של גרינפיס, יש כל כך הרבה ארגונים אחרים – גדולים וקטנים – שעבדו ללא לאות על פני עשורים כדי לבנות תנועה מדהימה של שוחרי אוקיינוסים. גם משלחות מממשלות ברחבי העולם, שלמרות מחסור בשינה, עבדו בצורה מאד קשה כדי להגיע להסכם. מדינות איים קטנות שהראו מנהיגות לכל אורך המהלך והקבוצה הרחבה יותר של G77 שהובילה את הדרך על מנת להבטיח שהאמנה יכולה להיות מיושמת בצורה הוגנת ושוויונית. האיחוד האירופי, ארה"ב, בריטניה וסין היו שחקניות מפתח במו"מ לקראת סגירת העסקה. מדינות שהראו נכונות להתפשר בימים האחרונים של השיחות ובנו קואליציות במקום לזרוע מחלוקת.  דבר אחד בטוח והוא שזה לא היה אפשרי בלי שנים של מאמץ של כוח אזרחי. 5,540,513 אנשים מכל רחבי העולם חתמו על העצומה ובנו תנועה שמגנה על האוקיינוסים שלנו ועל מיליארדים שתלויים בהם.

פעילי גרינפיס דורשים אמנת אוקיינוסים מול בניין האו״ם

עריכת קמפיין במטרה להציל חיים על הפלנטה שלנו יכולה להרגיש לפעמים כמו משימה מפחידה, וזה קל להתייאש. העדכון הראשון של גרינפיס על הנושא נכתב עוד בשנת 2005! האמנה החליפה הרבה שמות במהלך השנים, אבל מטרת הליבה נשארה אותו הדבר – אנחנו היינו צריכים שהאוקיינוסים יהיו מוגנים. הנצחון הענק הזה למען הגנת האוקיינוסים מזכיר לנו שנקיטת פעולה משנה ושכוח אזרחי עובד!


פעילי גרינפיס בהקרנה למען האוקיינוסים על בניין מוזיאון גוגנהיים בניו יורק

מה הלאה?

הטקסט יעבור עריכה ותרגום לפני שהוא יאומץ באופן רשמי בכינוס נוסף של המדינות החברות. אחר כך, לפחות 60 מדינות צריכות לאשרר את האמנה כך שהיא תיכנס לתוקף. בינתיים, העבודה מאחורי הקלעים יכולה להתחיל ושמורה ימית ראשונה יכולה לקום תחת ההגנה של אמנת האוקיינוסים הבינלאומית.

יהיה עוד הרבה מה לעשות כדי להגן על האוקיינוסים שלנו וכדי להוציא אל הפועל את ההבטחות האלה, אבל בינתיים בואו ניקח דקה כדי להעריך את מה שהשגנו יחד.