מדעני האקלים המובילים בעולם פרסמו את הערכתם המקיפה האחרונה לגבי השפעות משבר האקלים, לאיזו רמה ההשפעות הללו עשויות להגיע וכיצד ניתן להתמודד עימן.

אין לך זמן לצלול לתוך אלפי הדפים האלה? אין בעיה. אנחנו בגרינפיס משמשים כמשקיפים רשמיים לעבודת המדענים וריכזנו עבורכם 5 נקודות מרכזיות שאנחנו סבורים שחשוב לדעת בנוגע לדוח החדש של הפאנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC) לגבי השפעות, הסתגלות והפגיעות לשינויי האקלים.

  1. הסיכונים וההשפעות של האקלים מופיעים מוקדם ומהר יותר ממה שציפינו והם יחמירו מוקדם יותר מהצפוי.

זו השורה התחתונה של הדוח – שינויי האקלים גורמים כבר עכשיו לאובדן ולנזקים נרחבים הן לטבע והן לבני האדם, להם נגרם הרס לשגרת החיים, לבתים, לפרנסה ולתרבות. וזה ילך ויחמיר. מדענים עדכנו כעת את ההערכה הכללית שלהם לגבי הסיכונים הכרוכים ברמות ההתחממות העתידיות. הם הגיעו למסקנה שהסיכונים ימשיכו לגדול לרמות גבוהות וגבוהות מאוד גם בהתחממות גלובלית מועטה, בניגוד למידת הסיכון שהוערכה בדוחות קודמים (ב-AR5 וב-SR15). כבר עכשיו, השפעות התחממות על מערכות אקולוגיות הן נרחבות ובעלות השלכות מרחיקות לכת יותר מהצפוי.

  1. אנחנו לא ערוכים לשינויי האקלים, אפילו לא להשפעות הנוכחיות, וזה כבר עולה לנו בחיי אדם.

בעוד שהניסיונות להסתגל למפגעי האקלים המחריפים גדלו בעולם, רובם מעטים ומאוחרים מידיי. כתוצאה מכך, מספר האנשים והנכסים החשופים למפגעי האקלים גדל, ולא ירד. חיים ובתים אבדו ברחבי העולם, אבל במדינות פגיעות מאוד התמותה משטפונות, בצורת וסערות הייתה גבוהה פי 15 בעשור האחרון, בהשוואה למדינות עם פגיעות נמוכה יותר.

In an aerial view, water is reddened by micro organisms that are the result of the rising salinity of an evaporation pond at Owens Lake on July 20, 2021 near Lone Pine, California. Once one of the biggest inland bodies of water in the United States, Owens Lake was doomed in 1913 by a plan to the divert Sierra Nevada mountains water that fed it to be sent to Los Angeles by an aqueduct. The lake was dried up by the mid-1920s as winds blowing across the exposed lakebed created the largest single source of hazardous PM10 dust pollution. After about $2 billion spent in recent decades to undo the damage, worsening drought conditions have drastically reduced the Sierra snow pack upon which both the depleted lake and the city of Los Angeles depend. Large portions of the West are now in the most extreme drought category, and fire officials are warning of another devastating wildfire season in California.

זה ממש לא צריך להיות ככה. תוכניות כוללניות, שיוויוניות, בעלות מספיק משאבים, שמיושמות כראוי ונוגעות להסתגלות ופיתוח עמידות לאקלים ועונות על הצרכים של הפגיעים ביותר – יצילו חיים ואת העתיד.

  1. יותר התחממות = יותר נזק והרס. הגבלת התחממות כדור הארץ ל-1.5 מעלות צלזיוס תפחית משמעותית את ההפסדים והנזקים הצפויים, אך לא תוכל לבטל אותם.

כל התחממות נוספת של שבריר מעלה, מחמירה את המצב ודוחפת עוד אנשים ומיני בעלי-חיים אל מעבר לגבולותיהם. פעולות לטווח הקרוב, אשר נועדו לשמור את התחממות כדור הארץ מתחת לרף ה-1.5 מעלות (מגבלת ההתחממות שנקבעה בהסכמי האקלים בפריז), יצמצמו באופן משמעותי את ההפסדים והנזקים הצפויים לבני אדם ולמערכות אקולוגיות, אך לא ימנעו אותם לחלוטין. ההפסדים והנזקים הללו מחולקים בצורה שאינה שווה ואינם מטופלים באופן מקיף על ידי הסדרים פיננסיים, ממשלתיים ומוסדיים, במיוחד במדינות פגיעות בעלות הכנסה נמוכה עד בינונית.

  1. מחובתנו לשקם את עולם הטבע ולהגן על לפחות 30% מכדור הארץ על מנת שהוא יגן עלינו בחזרה.

שמירה על בריאות כדור הארץ היא חיונית בעבור בריאות האדם והחברה. כמו כן, היא תנאי מקדים לפיתוח עמידות מפני נזקי האקלים. מערכות אקולוגיות מגוונות, שמקיימות את עצמן, בעלות מגוון אקולוגי בריא, מספקות תרומות חיוניות להתמודדות עם שינויי האקלים. זו הסיבה שגם ה-IPCC שם דגש על הפוטנציאל והצרכים של מערכות אקולוגיות. חשוב לציין: מדענים מדגישים כי שמירה על חוסן המגוון הביולוגי ושירותי המערכת האקולוגית תלויה בשימור יעיל של כ-30% עד 50% משטחי האדמה, המים המתוקים והאוקייאנוסים, כולל מערכות אקולוגיות כמעט טבעיות.

  1. זהו העשור הקריטי להבטחת עתיד שניתן לחיות בו – שיוויוני ובר-קיימא. יש לעבור משינוי מצטבר לשינוי מערכתי כולל.

השפעות וסיכונים של שינויי האקלים הופכים יותר ויותר מורכבים וקשים לניהול, מכיוון שאסונות מתרחשים במקביל ומקיימים אינטראקציה עם מגוון סיכונים הנוצרים על ידי מודלים של פיתוח שאינם ברי-קיימא וגורמים לאי צדק חברתי. לכן, מה שנדרש הוא לא צעדים מצטברים, אלא מעברים מקיפים וכוללים הנוגעים לאנרגיה, מזון, תעשייה, עירוניות וחברתיות המספקים פיתוח שיוויוני וחוסן אקלימי. ללא דיחוי.

וכפי שה- IPCC בעצמו מסכם:

"הראיות המדעיות המצטברות הן חד משמעיות: שינויי האקלים הם איום על רווחת בני האדם ועל בריאות כדור הארץ, כל עיכוב נוסף בפעולה גלובלית צפוי להחמיץ את חלון ההזדמנויות שמתקצר ונסגר במהירות כדי להבטיח עתיד בר-קיימא לכולנו."

A sign prohibits jumping from a bridge into the dry river bottom of the Kern River as drought continues to worsen on July 11, 2021 near Bakersfield, California. Authorities are bracing for a predicted driest year on record for the Kern River, carrying only about a quarter of its average Sierra snowmelt water to Lake Isabella. Large portion of the West are now in the most extreme drought category and fire officials are warning of another devastating wildfire season in California.

מוכנים לנקוט בפעולה מיד? ובכן, הנה עוד רשימה של 5 נקודות המציינות פעולות קריטיות שתוכלו לבצע איתנו:

  1. עלינו להפסיק עם דלקים מחצביים. עכשיו.

זו החלטה כמעט ברורה מאליה – כשאתה נמצא בבור, הפסק לחפור. כל טון של פחמן שאנחנו משחררים לאטמוספירה על ידי שריפת דלקים מאובנים מחריף את המצב. אפילו סוכנות האנרגיה הבינלאומית, שהייתה ידועה בתחזיות השמרניות שלה על עולם האנרגיה, אומרת כעת  שזה אפשרי לעבור מדלקי מאובנים למערכת אנרגיה הנשלטת על ידי אנרגיה מתחדשת. בואו נעשה את זה! 

  1. עלינו להגן על לפחות 30%  משטחי הים (והיבשה) עד 2030.

במרץ מתכנסות ממשלות באו"ם על מנת לדון באמנת אוקיינוס גלובלית שתאפשר יצירת אזורים מוגנים באוקיינוסים הבין-לאומיים. מאוחר יותר השנה, ממשלות יתאספו בפסגת המגוון הביולוגי של האו"ם, CBD) COP15), שם עליהן להתחייב להגן על לפחות 30% מהאזורים היבשתיים והימיים עד 2030. עניין זה צריך להיעשות תוך כבוד מלא לעמים הילידים ולזכויות הקהילות המקומיות. 

  1. לדרוש צדק אקלימי.

לאנשים יש זכויות. לממשלות יש חובות. בואו נגרום להן להיות אחראיות ולתת דין וחשבון. בשנה האחרונה בלבד הוצא מספר חסר תקדים של החלטות מפתח בעלות השפעה הנוגעות בסוגיות של צדק אקלימי באולמות בתי המשפט. קהילות מושפעות ימשיכו להלחם על זכויות האדם שלהן ולדרוש צדק. בדיוק כמו מפל ההשלכות של משבר האקלים, כל תביעות האקלים הללו קשורות ומחזקות סטנדרט עולמי לפיו הגנת האקלים היא זכות אדם בסיסית. הצטרפו לתנועה הגלובלית הצומחת במהירות ובואו נרים את קולנו למען האנשים ולמען כדור הארץ!

  1. בואו נלחם על העתיד שמגיע לנו.

מודל הפיתוח הנוכחי המבוסס על צמיחה ומיצוי משאבים אינסופיים, אינו צודק ומיושן. הוא צריך להיעלם מהעולם. מגיע לנו עתיד שמכבד אנשים, גבולות ואת מחזוריות כדור הארץ. עתיד בו רווחים כלכליים אינם מתועדפים על פני החיים, עתיד שמחובר לטבע, מושרש במגוון קהילות בהן החלטות מתקבלות באופן כוללני והשיוויון בו מובטח.

  1. עלינו להישיר מבט למציאות, גם אם זה כואב.

בשביל לתקן בעיה, אנחנו צריכים להתמודד איתה בכנות אכזרית. כרגע אנחנו לא מתכוננים לעולם שבו תתרחש התחממות של 1.5 מעלות, אליה אנחנו שואפים, וגם לא מתכוננים לעולם שבו תתרחש התחממות של 2.7 מעלות שלכיוונה אנחנו נעים. אנחנו פשוט נסחפים. לחלוטין לא מוכנים לסכנות שבפתח.

בואו ניקח אחריות על העתיד שלנו ונדחוף ממשלות לנקוט פעולה!

אני רוצה לעזור