אם תשאלו כל אדם הסובל מאלרגיה עונתית, היא או הוא יספרו לכם שהשנים האחרונות מאופיינות בעונה ארוכה וחמורה מבעבר. מקורה של קדחת השחת או בשמה הנוסף "אלרגיית האביב", באבקת אבקנים הממלאת את האוויר בחודשי האביב והקיץ, הנובעת מפריחתם של צמחים ועצים שונים דוגמת הברוש, הזית והפקאן. חלקיקי האבקנים חודרים למערכת הנשימה ובמגעם עם מערכת החיסון, מעוררים הפרשת היסטמינים כחלק מתגובת יתר חיסונית. התגובה האלרגית מתבטאת בקשיי נשימה ושיעולים, נזלת אלרגית, סינוסיטיס, שלשולים, עיניים דומעות וצורבות, פריחה וגרד, הקאות ועוד. הסובלים מאלרגיות אלה חווים ירידה ניכרת ומתמשכת באיכות חייהם ובריאותם אולם החדשות הרעות באמת הן, שהמצב צפוי רק להחמיר. 

A honey bee pollinating a garden flower in Slovakia.

עולם חם יותר – פורח יותר

על אף שברגע הראשון, לא ברור מה הקשר בין השינויים במערכת האקלימית לסבל הנגרם מאלרגיה עונתית, מחקרים מראים כי למשבר האקלים השפעות מגוונות וברורות על עונת האבקנים. ראשית, הוא מאריך אותה – מחקר חדש שפורסם באקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב מצא כי בין השנים 1990 ל-2018, הקדימה להתחיל עונת הפריחה בלא פחות מ-20 ימים ואיחרה להסתיים ב-8 ימים, סה"כ 28 ימים נוספים של אבקנים מעוררי אלרגיה באוויר. שנית – הוא מחמיר אותה: בין אותן השנים, עלה ריכוז האבקנים ב-60 תחנות מדידה ברחבי צפון אמריקה, ב-21%. שני נתונים אלה, הנוגעים להתמשכות עונת הפריחה ועליית ריכוז הפולן באוויר, נמצאו בעלי קשר הדוק לעלייה הברורה בטמפרטורות בשלושת העשורים האחרונים. 

בני האדם משפיעים על עונת האלרגיות בשני אופנים עיקריים אך שניהם קשורים לריכוזו הנוסק של פחמן דו חמצני באטמוספרה. עקב ההפקה והשריפה של דלקים פוסיליים, עלה מאוד ריכוזם האטמוספרי של גזי החממה, במיוחד של הפחמן הדו-חמצני. מאז המאה ה-19, עלה ריכוזו מ-280 חלקיקים למיליון ל-420, הריכוז הגבוה זה מיליוני שנים. "העלייה בריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה גורמת לצמחים לגדול יותר" כך אומר וויליאם אנדרג, פרופ' לביולוגיה מאוניברסיטת יוטה. "הצמחים מוציאים יותר פרחים ופרחים אלה נוטים להיות בעלי יותר פולן (אבקת אבקנים)." צמחים המפיקים יותר אבקנים מייצרים יותר זרעים ובכך מבטיחים שבעונה הבאה, יהיו אף יותר פרחים שבתורם, ייצרו אבקנים שיוסיפו לעומס האבקנים ההולך ועולה. 

האופן השני בו משפיעה האנושות על אלרגיות האביב נובע מעצם התחממותה של הפלנטה. פליטות גזי החממה כמעט מכל הסקטורים של התעשייה הנשענים על השימוש בנפט, גז או פחם, גורמות לכדור הארץ להתחמם עקב אפקט החממה. החום המוחזר מכדור הארץ נלכד בשכבת הגזים שאינה מאפשרת לו להשתחרר חזרה אל החלל. עליית הטמפרטורות משבשת את העונות וגורמת לחורפים חמים יותר ולאביב מוקדם יותר – כך מקדימים הצמחים לפרוח, וגירוי הפולן באוויר נמשך פרק זמן ארוך יותר. שני גורמים אלה יחד, מסבירים את ההחמרה בעונת האלרגיות ואינם מבשרים טובות, ללא פעולה מיידית ודחופה לייצוב האקלים. 

כן, אנחנו גורמים לזה
בניגוד לעבר, למדע מצויים היום כלים המאפשרים באופן מעמיק הרבה יותר, להבין ולקשור בין פעולות אנושיות ומידת השפעתן על תופעות אקלים או טבע. מבין מספר גורמי השפעה אקלימיים על עונת האבקנים של צמחים מסויימים שנבחנו דוגמת טמפרטורה, ירידת גשמים, אירועי קרה או ריכוזי פחמן אטמוספריים, הקשר המובהק ביותר היה עם הטמפרטורה השנתית. עלייה בטמפרטורות הצליחה להסביר לבדה 37%-14 מהעלייה בריכוזי הפולן כאשר בחינה משוקללת של כל הפרמטרים האקלימיים קושרה ל-51-90% מההחמרה בעונת האלרגיות בשלושת העשורים האחרונים. מחברי המחקר מסכמים כי סביר שההשפעה האנושית על האקלים מוערכת באופן שמרני ועדיין – הממצאים מראים כי היא תורמת תרומה משמעותית להחרפת סבלם של  כ-10-30% מהמבוגרים בעולם וכ-40% מהילדים, הסובלים מאלרגיה לאבקנים.
בנוסף, ישנו קשר ידוע בין קדחת השחת, אסתמה וזיהום אוויר. מוערך כי ל-80% מהסובלים מאסתמה, תגובת מערכת החיסון לגירוי האבקנים עשויה להחמיר את סימפטומי האסתמה שלהם. רבים מאלו הסובלים מאלרגיה אביבית מוצאים שהיא מחריפה כאשר זיהום האוויר גבוה ובמיוחד במזג אוויר חם המגביר את הזיהום. חלקיקי הזיהום הקטנים באוויר נצמדים אל מולקולות הפולן מה שמקל על חדירתם לתוך הריאות. אלרגיה לאבקנים, אסתמה וזיהום אוויר גבוה גורמים לדלקתיות ורגישות כרוניות במערכת הנשימה, מה שמפחית לאורך זמן את התגובה החיסונית ומגדיל את הסיכון לזיהום חיידקי או ויראלי, דוגמת נגיף הקורונה.

אלרגיות (אילוסטרציה)

העתיד מלא באבקנים

אלרגיות ואסתמה מהוות עול כלכלי ניכר על מערכת הבריאות בכל העולם. נתונים ארוכי טווח בארה"ב מצביעים על עלייה משמעותית ברגישויות אלרגניות בכל קבוצות הגיל, עם רגישות גוברת לאבקנים בקרב ילדים המובילה לעלייה במספר בני הנוער והמבוגרים הסובלים מאסתמה ממקור אלרגי. בעוד שהשפעות השינויי בעונת הפריחה כבר משפיעות על מאות מיליוני בני אדם, המשך השימוש בדלקים פוסיליים רק יגביר את חומרת המצב. בעוד ריכוזי האבקנים באוויר מקושרים באופן מובהק לרכישת תרופות וביקורים בחדרי המיון, הערכות שונות מראות כי ריכוזי הפולן מכל סוגי הצמחים והעצים, עשויים להכפיל את עצמם עד שנת 2040, ואיתם יעלה מספר הסובלים וסכומי ההוצאות הרפואיות הנלוות. 

עונות האלרגיה המחמירות הן עדות נוספת לכך שהשפעותיו של משבר האקלים מורגשות כבר עשורים והן צפויות רק להחמיר. בעוד שחקר הקשר בין האקלים ובין מחלות בדרכי הנשימה הנובעות מאלרגיה לפולן הוא מורכב, המחקרים האחרונים מראים כי אין ספק שלהתחממות ידי אדם של כדור הארץ, השפעה ישירה על גורמי סיכון בריאותיים רבים, ביניהם החרפת עונת האלרגיות על השלכותיה השונות. מבין ענני האבקנים באוויר, דבר אחד ברור – מידת ההחמרה תלויה בנו ובפעולות בהן ננקוט עכשיו.


אני רוצה לעזור