בראשית חודש נובמבר גרינפיס ישראל פתחו במאבק חדש לקידום חוק בישראל אשר יאסור באופן הדרגתי על השימוש בפלסטיק חד פעמי. במסגרת המאבק נערך סקר עליו השיבו כ- 700 תומכים ועוקבים של גרינפיס בישראל אשר נועד לבדוק את עמדותיהם בנוגע לסוגיית זיהום הפלסטיק. השאלות נגעו בנושאים כמו: מה דעתם  על פלסטיק חד פעמי, מהם הרגלי השימוש בו, כיצד הקורונה השפיע על השימוש בפלסטיק ומהם צעדי המדיניות בהם אנשים צפויים לתמוך. 

חוף הים בתל-אביב, 2020

אמנם לא מדובר במדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל, אבל המענה לסקר בהחלט נותן משוב מעניין לגבי הדעות וההתנהגות של קהל ספציפי, ממנו ניתן להסיק תובנות חשובות שיכולות לסייע במאבק לאיסור השימוש בפלסטיק החד פעמי. כך למשל מתוך הממצאים עולה שהפלסטיק נחשב לדבר נוח במיוחד לשימוש ולכן מאוד חשוב וברור שכל פתרון לבעיה יהיה מקיף ונגיש להישג ידם של כלל הצרכני – במילים אחרות, שימוש בכלים רב פעמיים ומעבר למערכות לשימוש חוזר חייב להיות קודם כל נגיש ונוח. תובנה נוספות וברורה היא שקל להיאבק בפלסטיק בתוך הבית אבל קשה בהרבה בחוץ – לכן חשוב לאסור על שימוש בחד פעמי במקומות ציבוריים, כפי שעשו עכשיו בחלק משמורות הטבע בצפון ובמקביל לעודד את הפיתוח של מוצרים רב פעמיים המיועדים לשימוש בחוץ, כמו ערכות פיקניק. מסקנה נוספת היא שרוב הנשאלים תומך באיסור בחוק של פלסטיק חד פעמי אבל זו למשל סוגייה שעליה להיבחן גם בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה.

להלן הממצאים העיקריים שעלו מתוך ניתוח הנתונים:

  1. זיהום מפלסטיק נתפס כמגיפה עולמית: הרוב המוחץ של הנשאלים (94.1%) רואים בפלסטיק בעיה גלובלית ובטח לא כסוגיה סביבתית זוטרה (רק 5.9% מהנשאלים).
  2. הפלסטיק החד פעמי נתפס כנוח: רוב הנשאלים חושבים שהשימוש בפלסטיק הוא לא טבעי (67.8%), לא נקי (77%), מאוד לא איכותי (86.7%) אבל מאוד נוח! (69%).
  3. לרוב הנשאלים אכפת מאוד מנושא זיהום הפלסטיק כשהרוב לא מהסס לדבר על זה (61%) וחלק ניכר גם ממש רואים את עצמם כאקטיביסטים בנושא (30%).
  4. מי שאכפת לו גם פועל: הפעלתנות של הנשאלים באה לידי ביטוי בעיקר בהרגלי הצריכה שלהם בתוך הבית: הרוב המוחץ לא משתמש בכלל בסכו"ם חד פעמי (43.9%) או לעיתים נדירות בלבד (48%) בתוך הבית.
  5. שוב הנוחות? משתמשים הרבה יותר בחד"פ מחוץ לבית, דווקא היכן שיש סכנה להפצה בטבע. 31% משתמשים בחלק מהפעמים או כל פעם בחוץ בפלסטיק חד"פ. עוד נמצא כי השימוש בשקיות חד פעמיות מאוד תדיר בקרב כל הנשאלים (70% משתמשים לעיתים תכופות או בכל פעם), מה שכנראה מעיד על כך שאין פתרונות או שקיימת נורמה מאוד חזקה לטובת שימוש בשקיות חד פעמיות.
  6. יש נכונות לעבור למערכות שימוש חוזר: קיימת נכונות מאוד רחבה לעבור למערכות של שימוש חוזר במידה והן יהיו זמינות. 80% מהנשאלים אמרו שהם בהחלט יעברו לשימוש חוזר אם תהיה אפשרות כזו.
  7. רוב הנשאלים הבהירו שהם לא רואים בפלסטיק חד פעמי בשורה כלשהי למניעת התפשטות נגיף הקורונה. יחד עם זאת, רוב הנשאלים (70%) משתמשים במסכות חד פעמיות.
  8. רוב הציבור בעד צעדי מדיניות משמעותיים: איסור גורף של שקיות פלסטיק (49.2%) או הגדלת סכום התשלום לשקית פלסטיק (30.6%), איסור מיידי (45.8%) או הדרגתי (43.8%) של פלסטיק חד פעמי בישראל ואיסור מיידי ברמה המוניציפאלית (77%).
טקס ממלכתי לאזכרה של בן גוריון מזהם את המדבר (צילום: אלמוג בן זכרי)

קרוליין ואגנר רכזת מאבק הפלסטיק של גרינפיס ישראל מסכמת:

״מתוך הסקר עולה באופן ברור שישראלים רבים חושבים שחד פעמי זה דבר לא טבעי ומזהם ושזו חלק מבעיה סביבתית בינלאומית מרכזית. הסקר הראה שישראלים רבים מודעים לבעיה ומוכנים לפעול ולצמצם את צריכת הפלסטיק שלהם, על ידי מעבר לשימוש באריזות רב פעמיות ועל ידי תמיכה בחקיקה מתקדמת. עוד עולה שעל מנת שהאיסורים יהיו אפקטיביים יש להציע לצרכנים חלופות נגישות ושימושיות לשימוש בפלסטיק החד פעמי״. 

קרוליין ואגנר

אני רוצה לעזור