במהלך החודשים האחרונים תעשיית הפלסטיק ניצלה את החששות מפני מגיפת הקורונה על מנת לעורר פחדים בקרב הציבור ולעודד אותו לצרוך יותר פלסטיק חד-פעמי. בשל כך, גרינפיס ארה״ב מפרסמים השבוע דו"ח חדש Reusables Are Doable,  המדגיש ששימוש חוזר הוא חוזר הוא שימוש בטוח ומציע שורה של פתרונות מקובלים ברחבי העולם לעסקים המצמצמים באופן דרמטי את השימוש בפלסטיק חד פעמי. גם בימי הקורונה. 

אילו פתרונות לשימוש רב פעמי כבר קיימים? 

ישנו גל חדש של מערכות לשימוש חוזר ורב פעמי חדשניות שכבר קיימות ונעשה בהם שימוש מוצלח, בחלקן השימוש אפילו גדל למרות המגיפה המגיפה.

Loop נחשב אולי לאחד מהפתרונות המוכרים ביותר לבעיית החד פעמי. החברה שולחת מוצרים ללקוחות בקופסאות רב פעמיות המיועדות לשימוש חוזר ולאחר מכן החברה דואגת לאסוף אותן לנקות ולמלא מחדש. החברה גדלה וצומחת ברחבי ארה"ב ובשווקים גלובליים. היא כבר עובדת עם רשתות השיווק הגדולות ביותר כמו מקרוגר, וולגרנס, טסקו, יוניליוור ופרוקטר וגמבל. loop בדומה לעסקים אחרים של צד ג' לשימוש חוזר למפעילי שירותי מזון וקמעונאים, מצייתת לתקנות המבוססות על הנחיות ה- FDA לחיטוי, המבטיחות את בטיחות מערכות השימוש החוזר לעובדים וללקוחות.

The Wally Shop שהתרחבה לאחרונה לפעילות בפריסה ארצית בארצות הברית, ו- Zero  הן חברות המציעות שירות משלוחי מצרכים מהמכולת השכונתית עם קופסאות לשימוש חוזר. נוסף אליהם ישנם גם שירותים המיועדים לטייק אוואי כמו למשל ,CupClub  המאפשרים ללקוחות לשאול כוס שתייה רב פעמית לשימוש חוזר, להשתמש בה, ואז להחזיר אותה לאחת מנקודות האיסוף לניקוי.

לארוחות מלאות לאיסוף או משלוח בטייק אוויי יש פתרונות כמו Dispatch Goods שמשתפים פעולה עם מסעדות מקומיות על מנת לספק ארוחות בכלים רב פעמיים שהלקוחות מחזירים לניקוי.

עבור מוצרי ניקוי, חברת  Algramo  שמקורה בצ'ילה מציעה מכונות אוטומטיות ושירות משלוחים ברכבים חשמליים המאפשר לאנשים לשלם בהתאם לכמות שהם צריכים במיכלים רב פעמיים. בארה"ב, חברת Ecopod מציעה תבנית מילוי מכונה אוטומטית דומה למוצרי טיפוח וניקוי אישי.

אילו הזדמנויות חדשות יש בתחום השימוש הרב פעמי? 

מסעדות ותעשיית שירותי המזון הגדולים עברו ברחבי העולם שינויים משמעותיים בתגובה למגפת הקורונה ולעיתים קרובות עסקים בוחרים כעת בשימוש באריזות חד פעמיות בשל השינויים בהרגלי הצריכה ומתוך תחושה שזה ״בריא״ יותר. כתוצאה מכך מגיפת זיהום הפלסטיק החד פעמי מחריפה. 

130 מומחי בריאות מעשרים מדינות פירטו כיצד לנהוג בשימוש חוזר בבטחה במהלך המגיפה, ושימו לב כי פלסטיק לשימוש חד פעמי אינו בטוח מטבעו מאשר כלים רב פעמיים לשימוש חוזר.

ברחבי העולם כבר קיימות מערכות לשימוש חוזר בטוחות לעובדים וללקוחות כאחד למשל, ״קפה ללא מגע״ ומערכות אחרות ללא מגע.

בבריטניה City to Sea מספקת הנחיות לעסקים למלא בבטחה את ספל הלקוח; באוסטרליה,  Plastic Free Places מספקים הנחיות לקופסאות ושקיות הניתנות לשימוש חוזר; ובניו זילנד קמפיין ה- Takeaway Throwaways מציעה דוגמאות למערכות ולספקים לפעול ללא מגע עם הלקוח תוך שימוש חוזר. לאחר שאסרה על שימוש בכוסות רב פעמיים בחודש מרץ, גם סטארבקס הודיעה לאחרונה על תוכנית חדשה של קפה ללא מגע וחזרה לספלים הניתנים לשימוש חוזר.

כיצד מגישים קפה ללא מגע? על פי דגם City to Sea   :

    שלב ראשון – הניחו את הספל הניתן לשימוש חוזר על המגש.

    שלב שני – התרחקו מהדלפק.

    שלב שלישי – הצוות מוזג קפה לספל שלך.

    שלב רביעי – הצוות מתרחק מהדלפק.

    שלב חמישי – לקוח מרים את הספל.

  שלב שישי – הצוות מנקה את המגש ואת הספל ששימש בעבר לספל של הלקוח.

כיצד שימוש חוזר ורב פעמי יכול לפתוח משרות חדשות במשק ולקדם צדק סביבתי 

ככל שחומרת זיהום הפלסטיק החד פעמי עולה כך גם המודעות לקשר של תעשיית הפלסטיק לתעשיית הנפט כשאותן חברות שהורסות את האקלים שלנו מרחיבות במהירות את המתקנים הפטרוכימיים שלהן על מנת להגדיל את רווחיהם מייצור של פלסטיק חד-פעמי. הגיע הזמן להפסיק להתייחס לאנשים ולכדור הארץ שלנו כאל חד פעמי. כדי להציל את האקלים שלנו ולהבטיח קהילות בריאות לכולם, עלינו לסיים את המודל שנשען על שימוש באריזות פלסטיק זולות המושלכות לים. 

החדשנות בתחום של השימוש החוזר והרב פעמי  מספקת הזדמנות להניע כלכלות מקומיות ולספק מקומות תעסוקה חדשים לעובדים. על מערכות לשימוש חוזר השקיע בכלכלות מקומיות, ליצור משרות טובות לאיחוד במספר מגזרים (למשל, ייצור, הפצה, קמעונאות, שירות מזון, משלוח מזון). עובדים שאחראים על ייצור, הכנה והפצה של המזון והמוצרים המשמשים את היומיום ראויים יותר וצריכים להרגיש בטוחים ולהגן עליהם.