מומחי בריאות מרחבי העולם יצאו השבוע בקריאה ציבורית להשתמש בכפפות ובמסיכות רב פעמיות (אשר עשויות כהלכה), על מנת להגן על הסביבה ועל הקהילה מפני מגיפת הקורונה. במדינות רבות ישנו מחסור באספקה של מסיכות וציוד מגן חד פעמי, המומחים ממליצים לציבור להקפיד על היגיינה אישית, כמו שטיפת ידיים ולהשתמש במסיכות רב פעמיות ולהשאיר את השימוש במסיכות חד פעמיות רפואיות לעובדי מערכת הבריאות בלבד. 

״על כלל הציבור להשתמש במסיכות רב פעמיות תוך הקפדה על שגרת כביסה קבועה בבית. אין שום צורך להבטחת הביטחון האישי וזה רע מאוד לבריאות כדור הארץ להשתמש בכפפות חד פעמיות כשיוצאים לקניות למשל. אלכוג׳ל או שטיפת ידיים רגילה עם סבון, יעילים מספיק על מנת לשמור על הבריאות״, הסביר ד״ר ג׳ודי שרמן אפדימולוג מומחה וראש התכנית לבריאות ציבורית ולסביבה ברת קיימא מאוניברסיטת ייל בארה״ב. 

לפי מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת מדע טכנולוגיה וסביבה, ברחבי העולם משתמשים ב-129 מיליארד מסיכות חד פעמיות ו-65 מיליון כפפות חד פעמיות בכל חודש במהלך המגיפה. אחת ממסקנות המחקר היא שפסולת זו לא רק מובילה לזיהום סביבתי כבד, אלא גם משמשת ככר פורה להפצת נגיף הקורונה.

״הבריאות שלנו תלויה במידה רבה בבריאות של משאבי הטבע. פלסטיק חד פעמי מזהם את האוויר, המים והקרקע ולכן גם פוגע בבריאות האדם. לכן לעצור את זיהום הפלסטיק החד פעמי זו סוגיה משמעותית לבריאות הציבור״. מסביר ד״ר סאולו דלפינו ברבוסה מומחה לחינוך ובריאות הציבור מאוניברסיטת ריביראו פרטו בברזיל. 

גם באו״ם העלו חשש לגבי האפשרות שקצב שריפת האשפה באתרי פסולת מקומיים ייגדל בשל השימוש העצום בציוד מגן חד פעמי, במה שצפוי להשפיע לרעה על שיעורי זיהום אוויר, בעיקר בקרב קהילות עניות.

ההצהרה של מומחי בריאות אלו מגיעה רק מספר שבועות לאחר ש-130 מומחי בריאות מ-20 מדינות חתמו על הכרזה משותפת הפונה לצרכנים וקמעונאים על כך ששימוש חוזר בכלים הוא שימוש בטוח.

אני רוצה לעזור