הרבה פעמים כשאנחנו מדברים על שינוי אקלים, אנשים אומרים: "זה בגלל האוזון". אז אומנם יש קשר בין החור באוזון לאפקט החממה אבל הקשר שולי ומדובר בתופעות שונות.

החור באוזון
שכבת האוזון שנמצאת בסטרטוספירה (מ-15 עד 50 ק"מ גובה) מסננת את האור עם אורכי הגל הקצרים (הקרינה האולטרה-סגולה). חומרים כימיים שאנחנו משתמשים בהם כספריי או לחיטוי (חומרים על בסיס כלור, פלואור או ברום) מפרקים את מולקולות האוזון וכתוצאה מכך יותר קרינה אולטרה סגולה פוגעת בכדור הארץ. קרינה אולטרה סגולה נחמדה כשרוצים להשתזף אבל פגיעה בשכבת האוזון פוגעת בסביבה ובבריאות האדם. בין השאר היא גורמת לסרטן העור ומצמצמת את כושר הפוטוסינטזה של הצומח. יותר קרינה גם מתבטאת ביותר חום על פני כדור הארץ, אם כי מדענים מעריכים כי השפעה זו שולית ביחס לשאר מקורות שינוי אקלים.כבר בשנות ה-80 מדינות העולם התכנסו כדי לטפל בתופעה והסכימו על איסור שימוש בחומרים אשר גורמים לחור באוזון, ובראשון מולקולות על בסיס פלואור או כלור אשר מהוות חלק מגזי הקירור או מתרסיסים שונים. גם במולקולת הברום הפסיקו להשתמש להדברת מזיקים והפנו את הייצור של המולקולה לשימוש כמעכבי בעירה. הפתעה: ישראל היא יצרנית הברום הגדולה בעולם, עם 38% מהייצור העולמי שמגיע ממפעלי ים המלח!אז החור באוזון ושינוי אקלים הם דברים שונים אבל יש ביניהם השקה: מסתבר שהמולוקולות שהחליפו את אלה שפגעו בשכבת האוזון מגבירות את אפקט החממה בצורה מאוד משמעותית אשר גורמת לשינוי אקלים. בינתיים החור באוזון נסגר אין סכנה מהכיוון הזה… עברנו למאבק בשינוי אקלים.

אפקט החממהאפקט החממה כשמו כן הוא: ישנם גזים אשר נמצאים סביב האטמוספירה ופועלים כמו חממה. הם לוכדים חום סביב כדור הארץ. גזי החממה העיקריים על פני כדור הארץ הם אדי מים ופחמן דו-חמצני.גלי האור הארוכים של השמש (אינפרה אדומה) עוברים את האטמוספירה ופוגעים בארץ. הם נקלטים בצורת חום בהתאם לצבע המקום שהם פגעו בו: שטח כהה קולט הרבה חום לעומת שטח בהיר שמחזיר חלק ניכר מהחום הזה. בדרך חזרה כשגלי החום פוגשים גזי חממה, הם לא עוברים את מחסום האטמוספירה וחוזרים לארץ.ככל שיש יותר גזי חממה, כך כמות החום שחוזרת לארץ נשמרת וגדלה. אפקט החממה הוא מנגנון חיוני שמאפשר את החיים על פני כדור הארץ. ללא אפקט החממה, הטמפרטורה על פני כדור הארץ לא הייתה של 16 מעלות בממוצע אלא של מינוס 18 מעלות צלזיוס. הטמפרטורה הגבוה על פני כוכב נגה (460 מעלות) מוסברת באמצעות נוכחות מאוד גבוה של גזי חממה.על פני כדור הארץ כשני שליש מגזי החממה הם אדי מים וכ-25% הם פחמן דו-חמצני אשר מהווה כ-0.04% מריכוז האטמוספירה או במילים אחרות 400 חלקים למיליון (ppm).

אני רוצה לעזור