
Υπάρχει λύση;
Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να προστατέψουμε τους ωκεανούς από τη βιομηχανική αλιεία, τις εξορύξεις για πετρέλαιο και αέριο και τη ρύπανση από πλαστικό, και να τι προτείνει η Greenpeace για όλα αυτά:
Παγκόσμια Θαλάσσια Καταφύγια. Τα έχεις ακουστά;
Ίσως να γνωρίζεις ότι μόλις το 1% των ωκεανών προστατεύεται από την καταστροφή. Η Greenpeace όμως αφού συνεργάστηκε με επιστήμονες, υπολόγισε ότι πρέπει να προστατευτεί τουλάχιστον το 30% των ωκεανών μας ώστε να σωθεί η άγρια ζωή και περιβάλλον. Σήμερα πλέον υπάρχει διεθνής συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών που ζητά την προστασία του 30% των θαλασσών του πλανήτη. Ναι, αλήθεια! Να γιατί η Greenpeace κάνει καμπάνιες για τη δημιουργία Παγκόσμιων Θαλάσσιων Καταφυγίων.
Και τι είναι αυτά;
Είναι ένα δίκτυο από περιοχές που θα καλύπτει το 30% των ωκεανών, όπου η βιομηχανική αλιεία και οι εξορύξεις για πετρέλαιο και αέριο θα απαγορεύονται. Πρέπει όλες οι χώρες του κόσμου, και κυρίως οι μεγαλύτερες όπως οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ρωσία κ.λπ., να καταλάβουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτών των προστατευμένων θαλάσσιων περιοχών.

Βιώσιμη αλιεία. Ξέρεις τίποτα για αυτή;
Τι θα πει η λέξη «βιώσιμη»;
Βιώσιμο είναι κάθε τι που μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Bιώσιμη λοιπόν είναι η αλιεία που δεν καταστρέφει τη ζωή στη θάλασσα, άρα θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, τόσο η αλιεία όσο και η θαλάσσια ζωή.
Θυμάσαι που είπαμε ότι η βιομηχανική αλιεία καταστρέφει τους ωκεανούς; Η απάντηση σ’ αυτό είναι να καταργηθεί το ψάρεμα; Όχι, διότι ευτυχώς υπάρχουν μικρότερα πλοία που δεν χρησιμοποιούν καταστροφικές μεθόδους. Αυτή ονομάζεται μικρής κλίμακας, βιώσιμη αλιεία γιατί οι ψαράδες δεν πιάνουν περισσότερα ψάρια από αυτά που μπορεί να αντικαταστήσει ο ωκεανός. Η Greenpeace πασχίζει να πείσει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να υποστηρίξουν την αλιεία μικρής κλίμακας και αποκαλύπτει στον κόσμο ποιες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τρόπους ψαρέματος που δεν είναι βιώσιμοι. Για παράδειγμα η Thai Union είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αλιείας τόνου στον κόσμο. Αυτή η εταιρεία ψάρευε με τεράστιες μηχανότρατες. Η Greenpeace λοιπόν φανέρωσε στον κόσμο τις καταστροφικές τακτικές της εταιρείας. Μετά από αυτό, η Thai Union δεσμεύτηκε να ψαρεύει βιώσιμα.