© Adam Nieścioruk via Unsplash

Το Πάσχα πλησιάζει και είναι μέρες παραδοσιακά συνδεδεμένες με το φαγητό μας. Φέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, αφού μετά την πανδημία, και ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έδειξε τα προβλήματα του αγροδιατροφικού μας συστήματος. Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος ναι μεν προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εμπόριο βασικών προϊόντων διατροφής, όμως υπάρχει τρόπος να μην μας λείψουν τρόφιμα. Αν ακολουθήσουμε τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας, αν η τροφή παράγεται για τους ανθρώπους κι όχι για ζωοτροφή ή για βιοκαύσιμα και με σωστές μεθόδους, θα έχουμε διατροφική κυριαρχία που θα μας δίνει ασφαλή και υγιεινή τροφή. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε το σύστημα… αλλιώς! 

Είτε νηστεύεις είτε όχι, είτε ετοιμάζεσαι για το γιορτινό τραπέζι, δες παρακάτω μερικά χρήσιμα πράγματα.

Νηστεία

Πέρα από τα θρησκευτικά πιστεύω του καθένα μας, που είναι όλα αποδεκτά και σεβαστά, η νηστεία έχει οφέλη στην υγεία και στο περιβάλλον. Με λίγες μέρες ή εβδομάδες αποχής από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, βοηθάμε – έστω και λίγο – στην καταπολέμηση των προβλημάτων από τη βιομηχανική κτηνοτροφία. Ήξερες ότι είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης δασών παγκοσμίως; Άρα, όσο πιο λίγο κρέας καταναλώνουμε, τόσο λιγότερα ζώα εκτρέφονται και χρειαζόμαστε λιγότερη έκταση γης για ζωοτροφές. Έτσι, αφήνουμε τα δάση μας ήσυχα, να μας δίνουν οξυγόνο και να καθαρίζουν τον αέρα από το επικίνδυνο διοξείδιο του άνθρακα.

Υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων 

Ναι, είναι μέρες που παραδοσιακά θα φάμε κρέας. Στο γιορτινό μας τραπέζι φέτος, μπορούμε να έχουμε πολύ λιγότερο κρέας και να συνοδεύεται από πεντανόστιμα πιάτα με εποχικά και ντόπια λαχανικά, που θα μας δροσίσουν και θα δώσουν ποικιλία. Δες εδώ ποια μπορείς να προμηθευτείς αυτήν την εποχή. Επίσης, και στο κρέας – αλλά και στα αβγά που θα βάψουμε και θα τσουγκρίσουμε – καλό είναι να προσέξουμε από πού προέρχονται και να προτιμήσουμε εγχώρια ζώα ελευθέρας βοσκής.

Σπατάλη

Τις γιορτές τείνουμε να το παρακάνουμε και συχνά μας μένει φαγητό που δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Φέτος, ας επιλέξουμε να είμαστε λίγο πιο συνετοί, κι έτσι να κάνουμε καλό στην τσέπη μας, το περιβάλλον και την υγεία μας. Μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα πόσο φαγητό θα καταναλώσουμε ώστε να μην αγοράσουμε και μαγειρέψουμε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε ότι το 30% της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, την ώρα που εκατομμύρια πεινούν. Κι ακόμα κι αν μας περισσέψει, μπορούμε να φροντίσουμε να μην πεταχτεί: να το μοιράσουμε σε συγγενείς και φίλους που θα μας επισκεφθούν ή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Αντίστοιχα, ας επιλέξουμε τρόφιμα με όσο πιο φιλική συσκευασία προς το περιβάλλον γίνεται, ή ακόμα καλύτερα, χύμα προϊόντα.  

Ας είναι το φετινό μας Πάσχα πιο “πράσινο”, πιο φιλικό προς τον πλανήτη, πιο βιώσιμο και υγιεινό! Και πού ξέρεις, ίσως ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές στις γιορτές, αποφασίσεις ότι θέλεις να τις εφαρμόζεις όλον τον χρόνο!