Το 2022 ήταν άλλη μία χρονιά με δυσκολίες για πολλούς από εμάς. Όλοι προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, όμως αυτό που θεωρείται “κανονικό” άλλαξε για πάρα πολύ κόσμο. Τη χρονιά αυτή, γίναμε μάρτυρες φαινομένων σε ένταση που δεν είχαμε ξαναδεί.

Βιώνουμε την κλιματική κρίση και χάνουμε χρόνο από τη γενναία και δραστική δράση που χρειάζεται για να σώσουμε τον πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενεών. Με τη μαζική όμως θέληση και συμμετοχή όλων, πολιτών, ακτιβιστών και εθελοντών, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αναλάβουν επείγουσα δράση.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές μόνο εικόνες από τη χρονιά που φεύγει, οι οποίες δείχνουν πώς ήταν η χρονιά για τον πλανήτη, αλλά και τη συλλογική θέληση των ανθρώπων, σκοπεύοντας να δώσουμε ελπίδα και έμπνευση για την προστασία του μοναδικού μας μεγάλου σπιτιού, του πλανήτη μας.

1. Ινδονησία

ACTS Photo Ops in Bekasi.
© Veri Sanovri / Greenpeace

Ακτιβιστές του γραφείου της Greenpeace στην Ινδονησία κρατούν μπάνερ με το μήνυμα “Αυτή είναι η κλιματική κρίση” μπροστά από κτίρια που βυθίζονται λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα και το 2022. Οι ακτιβιστές βρίσκονται στο χωριό Pantai Bahagia στην περιφέρεια Bekasi.

2. Σουηδία

#Together4Forests Action in Sweden.
© Jason White / Greenpeace

Σε όλη την Ευρώπη, ακτιβιστές έκαναν δεκάδες ειρηνικές δράσεις με στόχο να πιέσουν την ΕΕ να προστατεύσει τα δάση μέσα από μια ισχυρή νομοθεσία κατά της αποψίλωσης. Στη Σουηδία, οι ακτιβιστές έστειλαν το μήνυμά τους στο Muonio Sameby, ένα χωριό των Sami που επηρεάζεται έντονα από την αποψίλωση εξαιτίας της εντατικής υλοτομίας.

3. Αυστραλία

Divers with Danger Sign Underwater on the Great Barrier Reef in Australia.
© Greenpeace / Grumpy Turtle / Harriet Spark

Η υπεύθυνη εκστρατείας του αυστραλιανού γραφείου κάνει κατάδυση για να τονίσει τη σημασία της προστασίας του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στα καταστροφικά ορυκτά καύσιμα.

4. Γερμανία

„Peace – Not Oil“ Protest in the Baltic Sea.
© Axel Heimken / Greenpeace

Το πετρέλαιο είναι πόλεμος. Αυτό το μήνυμα βάφουν οι ακτιβιστές στο τάνκερ “Stamos”, που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στο Ρότερνταμ. Από το ξεκίνημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποιήσαμε δεκάδες ειρηνικές δράσεις για να καταδείξουμε την άμεση σχέση μεταξύ των ορυκτών καυσίμων και της ρωσικής πολεμικής μηχανής και το πόσο η εξάρτησή μας από αυτά τροδοφοτεί πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως. Για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και να σταματήσουμε την κλιματική κρίση, οι κυβερνήσεις πρέπει να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσουν τη χρήση τους άμεσα.

5. Αυστρία

Make Food Not Fuel - Photo OP in Austria.
© Mitja Kobal / Greenpeace

Ήξερες ότι το 12% της παραγόμενης τροφής στην ΕΕ χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα; Εν μέσω κρίσης στην τροφή μας και εξωφρενικής αύξησης των τιμών, ταΐζουμε αυτοκίνητα αντί να ταΐζουμε ανθρώπους. Γι’ αυτό, ακτιβίστρια της Greenpeace σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιοτρόπιων στην Αυστρία κράτησε μπάνερ που λέει “Φτιάξτε φαγητό, όχι καύσιμα”.

6. Ελβετία

Climate Seniors at Swiss Glacier.
© Matthias Lüscher / Greenpeace

Οι Klimaseniorinnen, η ομάδα συνταξιούχων γυναικών που πλέον έχει γίνει κίνημα που αγωνίζεται για την κλιματική δικαιοσύνη, έβαλαν ένα “τσιρότο” ανάμεσα σε δύο παγετώνες στην Ελβετία που λιώνουν, τον Scex Rouge και τον Tsanfleuron, θέλοντας να αναδείξουν την αδράνεια της ελβετικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στην υγεία.

7. Κένυα

Fast Fashion Research in Kenya.
© Kevin McElvaney / Greenpeace 

Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της τεράστιας ποσότητας ρούχων που καταλήγουν στις χωματερές. Πολλά χρησιμοποιημένα ρούχα στέλνονται προς πώληση ως ρούχα από δεύτερο χέρι από την Ευρώπη και την Κίνα στην Κένυα. Όμως, πολύ συχνά τελικά απλά πηγαίνουν στα σκουπίδια, αφού ο όγκος των ρούχων είναι υπερβολικά μεγάλος. Όλο αυτό δείχνει την υπερβολική παραγωγή και κατανάλωση ρούχων και υφασμάτων από τον “ανεπτυγμένο” κόσμο.

8. Βραζιλία

Fire and Deforestation Monitoring near the Manicoré River in the Amazon in Brazil.
© Christian Braga / Greenpeace

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο το 2022 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Συνολικά, έγιναν στάχτη 11.568 km2, δηλαδή περίπου 1,6 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου και 1.244 δέντρα κάθε λεπτό! Στη φωτογραφία, βλέπουμε την πυρκαγιά να κατακαίει προστατευόμενη περιοχή στην περιοχή Amazonas.

9. Αργεντινή

March in Mar del Plata against Offshore Oil Exploration Part 2.
© Diego Izquierdo / Greenpeace

Μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας έγιναν στο Buenos Aires αλλά και σε άλλες πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού στην Αργεντινή, ενάντια στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου στα ύδατα της χώρας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αργεντινής ενέκρινε σεισμικές εκρήξεις ανοιχτά του Buenos Aires, όμως εν μέσω κλιματικής κρίσης, οποιαδήποτε νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων είναι απλά καταστροφική.

10. Ελλάδα

No War Banner on the Rainbow Warrior in Ionian Sea.
© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητήσαμε ειρήνη. Στις πρώτες μέρες του πολέμου, μαζί με το ιστορικό μας πλοίο, Rainbow Warrior, και το πλήρωμά του, και ενώ πραγματοποιούσαμε έρευνα πεδίου για κητώδη στην Ελληνική Τάφρο, είπαμε δυνατά “Όχι” στον πόλεμο. Από τη γέννησή μας, όταν μια μικρή ομάδα πολιτών εναντιώθηκε στις πυρηνικές δοκιμές, μέχρι και σήμερα, επιμένουμε πως η προστασία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του πλανήτη.

Bonus – Ελλάδα

Peaceful Protest against Seismic Testing in the Ionian Sea (Greece). © Nicoletta Zarifi / Greenpeace
© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Σε ένα δυναμικό πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, διακόψαμε την έρευνα πεδίου που κάναμε ώστε να πάμε στο σημείο που τα ΕΛΠΕ πραγματοποιούσαν σεισμικές έρευνες για εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στο Ιόνιο και να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, απαιτώντας την προστασία αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ενάντια σε κάθε έρευνα και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στη χώρα, μιας και η μόνη πραγματική λύση για την ενεργειακή μας ασφάλεια και αυτονομία, αλλά και για την προστασία του κλίματος, είναι η απεξάρτηση από αυτά και η ουσιαστική επένδυση σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πάτα εδώ