Η Greenpeace, με τη νέα της ιστοσελίδα, diktyosou.gr, καλεί τους καταναλωτές να αξιολογήσουν κατά πόσο μπορούν να βρουν ψάρι αλιευμένο υπεύθυνα από παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης.

© Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace

© Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace

Η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας δίκαιης αγοράς θαλασσινών, που θα ανταμείβει τους ψαράδες που σέβονται τη θαλάσσια ζωή και θα βοηθά τους πολίτες που θέλουν φρέσκο, βιώσιμα αλιευμένο ψάρι, ξεκίνησε το καλοκαίρι με το “Ένα κουτί θάλασσα”, το οποίο συνέδεσε 197 πολίτες με ψαράδες χαμηλής έντασης της Λέσβου και της Λέρου. Ο ρόλος των καταναλωτών είναι κρίσιμος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που αδειάζει τις θάλασσες και απειλεί τον τρόπο ζωής των τοπικών παράκτιων κοινοτήτων.

Το diktyosou.gr προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γίνουν μέλη μιας συμμαχίας που θα δίνει τον έλεγχο της αλυσίδας διάθεσης θαλασσινών και ψαριών πίσω σε αυτούς και στους μικρούς παραγωγούς. Πέρα από τις πληροφορίες που παρέχει στους καταναλωτές για να γνωρίζουν πώς να επιλέγουν υπεύθυνα το ψάρι τους, δημιουργεί ένα δίκτυο ανταλλαγής απόψεων. Οι καταναλωτές μπορούν να αξιολογήσουν ιχθυοπωλεία και άλλα σημεία διάθεσης ψαριών σύμφωνα με τα κριτήρια δίκαιης αλιείας της ιστοσελίδας, όπως η εποχικότητα, το σωστό μέγεθος, η εντοπιότητα και η υποστήριξη της αλιείας χαμηλής έντασης, και να διαβάσουν τις εμπειρίες άλλων.

“Η δύναμη μας ως καταναλωτές είναι ένα όπλο για να σπρώξουμε την αγορά στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να ενημερωθούμε και να διχτυωθούμε! Όραμά μας μια αγορά που θα προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις της παραγωγής όπως αυτή ορίζεται από τη θάλασσα και όχι μια αγορά που θα λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος”,

είπε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

photo2

© Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αυτής της αγοράς έγινε μέσα από το “Ένα κουτί θάλασσα”. Οι υποστηρικτές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ψαράς χαμηλής έντασης και να βιώσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία μιας αγοράς που σέβεται το θαλάσσιο περιβάλλον. Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, τα μέλη αυτής της ασυνήθιστης συμμαχίας γνωρίστηκαν για πρώτη φορά από κοντά, σε μια γιορτή που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Χαρακτηριστική στιγμή η κουβέντα μιας υποστηρίκτριας στον ψαρά της:

“Στην Αθήνα είχαμε την εντύπωση ότι μπορούμε να τρώμε τα ψάρια όποια εποχή θέλουμε, έτσι έχουμε συνηθίσει. Μας δώσατε την ευκαιρία να δούμε ότι δεν ψαρεύονται όλα τα ψάρια όλες τις εποχές. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε.”

photo3

© Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace

Σύντομα, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ξανά με στόχο να απλωθεί και να αγκαλιάσει περισσότερες αλιευτικές κοινότητες, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τον αγώνα μας να βελτιώσουμε τη ζωή στη θάλασσα, τη ζωή των ψαράδων χαμηλής έντασης και τη ζωή των καταναλωτών.

photo4

© Λεωνίδας Καρατζάς / Greenpeace


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Δείτε αναλυτικά την πλατφόρμα diktyosou.gr εδώ

[2] Δείτε το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα” εδώ

[3] Περισσότερα για την εκδήλωση που έφερε κοντά υποστηρικτές και ψαράδες χαμηλής έντασης εδώ