Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στον χώρο του iMEdD (incubator for Media Education and Development), συζητήσαμε για την έρευνα που πραγματοποιήσαμε μαζί με το Solomon και το Basel Action Network “Στα χνάρια των πλαστικών σκουπιδιών της Ελλάδας”.

Το iMedD και το Solomon μας προσκάλεσαν σε αυτή την εκδήλωση-συζήτηση, που λειτούργησε ως πλατφόρμα για την παρουσίαση της έρευνας στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του γραφείου μας, οι ερευνητές Αλεξία Καλαϊτζή, Γιώργος Χρηστίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης, και συντόνισε η Ηλιάνα Παπαγγελή, δημοσιογράφος του Solomon. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου κύκλου του iMEdD incubator που είχε ως θέμα την κλιματική ανισότητα.

Στη συζήτηση, οι ομιλητές εξήγησαν το πώς η έρευνα εμβάθυνε στις περίπλοκες διαδρομές των πλαστικών σκουπιδιών, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους, όπως η παρακολούθηση μέσω GPS, για να ανιχνεύσει την πορεία τους από τους μπλε κάδους μέχρι τον τελικό προορισμό τους και να χαρτογραφήσει σχολαστικά το ταξίδι των πλαστικών σκουπιδιών. Επίσης, μίλησαν για τον στόχο της έρευνας, που ήταν να ρίξει φως στο τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“To πιο δύσκολο ήταν να βρούμε τα στοιχεία. Ήταν ελλιπή και μη αξιόπιστα ώστε να βγουν συμπεράσματα”.

Αλέξανδρος Αβραμίδης, Φωτορεπόρτερ

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της έρευνας ήταν να εκτιμηθεί το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που ανακυκλώνονται αποτελεσματικά, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, μέσω της ενδελεχούς συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τους παράγοντες που εμποδίζουν τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες μείωσης των πλαστικών αποβλήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την τύχη των πλαστικών που δεν ανακυκλώνονται, ρίχνοντας φως στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων που δεν υπόκεινται σε επεξεργασία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ερευνητές-δημοσιογράφοι, δημοσιογράφοι που καλύπτουν περιβαλλοντικά ζητήματα, φωτορεπόρτερ, ακτιβιστές, ενεργά μέλη της κοινωνίας, αλλά και εκπρόσωποι από σημαντικούς φορείς που συνεισφέρουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων. Μετά το τέλος της παρουσίασης της έρευνα, οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις και σχόλια και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οι συμμετέχοντες είχαν ενεργό ρόλο στην εκδήλωση και εφοδιάστηκαν με πολύτιμες γνώσεις για την ενημέρωση γύρω από παρεμβάσεις πολιτικής και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.

Βάζουμε τέλος στην εποχή του πλαστικού

Διεκδικούμε μαζί μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.

Πάτα εδώ