Άμστερνταμ, Ολλανδία – Σε απάντηση στην προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου Macron να θέσει τις πυρκαγιές των τροπικών δασών του Αμαζονίου στη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής των G7 αυτό το Σαββατοκύριακο, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Greenpeace International Jennifer Morgan έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για μια παγκόσμια κλιματική κρίση η οποία απαιτεί επείγουσα δράση ανάλογη με το μέγεθος αυτής της τεράστιας πρόκλησης. Η Βραζιλία έχει ευθύνη απέναντι στον κόσμο για την προστασία των πνευμόνων της Γης. Ωστόσο οι ηγέτες του G7 δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές του Αμαζονίου ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις δικές τους αποτυχίες για λήψη δράσης στις χώρες τους. Οι ηγέτες του G7 οφείλουν να δείξουν στον κόσμο οτι και οι ίδιοι θα πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα τις λύσεις που απαντούν δραστικά στην σημερινή κλιματική κρίση.

© Greenpeace / Daniel Beltrá

οι ηγέτες του G7 δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές του Αμαζονίου ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις δικές τους αποτυχίες για λήψη δράσης στις χώρες τους.

Την ώρα που οι πυρκαγιές στη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο μαίνονται, η IPCC (σ.σ. Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα) δημοσίευσε την Έκθεση για το Κλίμα και τη Γη, η οποία φέρνει στο φως την κρίσιμη ανάγκη να προστατευθούν και να αποκατασταθούν τα δάση κάνοντας σαφείς αναφορές για τις σαρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής. Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να μειωθεί κατά 50% σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050 και πλούσιες χώρες, όπως οι G7, θα πρέπει να θέσουν ακόμα υψηλότερους στόχους. 

Οι ηγέτες του G7 έχουν καθήκον να ανταποκριθούν άμεσα κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να τερματιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, να προστατευτούν τα δάση του πλανήτη και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται στο παγκόσμιο γεωργικό και κτηνοτροφικό σύστημα. Οι ηγέτες των G7 μπορούν να αναλάβουν αυτές τις εθνικές δεσμεύσεις σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Τα δάση και οι ελπίδες μας εξαντλούνται. Η έκφραση λύπης για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου και η προσφορά βοήθειας δυστυχώς δεν επαρκούν για τη λύση του προβλήματος».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace Γαλλίας Jean-François Julliard πρόσθεσε:

«Για άλλη μια φορά, ο Εμμανουήλ Μακρόν κάνει τολμηρές δηλώσεις που δεν έχουν ακόμη υποστηριχτεί με ανάλογες δράσεις και δεσμευτικές πολιτικές αποφάσεις. Η Γαλλία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες και οι οικονομίες τους είναι υπεύθυνες για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Αμαζόνιος, συμβάλλοντας και οι ίδιες στην αποψίλωση των δασών μέσα από κακοσχεδιασμένες εθνικές πολιτικές σε τομείς όπως η γεωργία, η ξυλεία και η βιοενέργεια».