Οι νίκες και οι σημαντικές στιγμές, όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι, δείχνουν ότι όταν είμαστε μαζί και απαιτούμε το αυτονόητο, να προστατευθεί δηλαδή η φύση ώστε να προστατευθούμε κι εμείς, το αποτέλεσμα έρχεται! Δες παρακάτω μερικές από τις πιο πρόσφατες νίκες. 

Φύση – Η ΕΕ ψήφισε για την αποκατάσταση και προστασία της

© Shelton Neho / Greenpeace

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν επιτέλους τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης (EU nature restoration law), μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις!

Η συμφωνία των κυβερνήσεων επικυρώνει μια απόφαση που έχει ήδη ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Μάρτιο και ορίζει ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει το 20% των φυσικών περιοχών της ως το 2030. Κάποια από τα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος μπορεί να είναι λίγο πιο χαλαρά, όμως η συμφωνία είναι μια αχτίδα ελπίδας για τη βιοποικιλότητα, τις κοινότητες εκτός πόλεων και τις μελλοντικές γενιές.

Τώρα, αναμένουμε να δούμε τις πράξεις!

Γερμανία & Ολλανδία – κατασκευή πλατφόρμας αερίου σταμάτησε, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας σταμάτησε την κατασκευή μιας νέας πλατφόρμας εξόρυξης αερίου, κοντά στο νησί Borkum στις ακτές Γερμανίας και Ολλανδίας! Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μετά από ειρηνική δράση 21 ακτιβιστών της Greenpeace στην πλατφόρμα αυτή. 

Πλέον, η κατασκευή της παραμένει “στον πάγο” μέχρι το δικαστήριο να καταλήξει στο πώς θα ανταποκριθεί στις αγωγές εναντίον του έργου από πολίτες της περιοχής και οργανώσεις, και αναμένουμε την οριστική ακύρωσή της. Αυτή η νίκη μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στον αγώνα να μπει τέλος στις νέες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων, και θα είμαστε εδώ παρακολουθώντας τις εξελίξεις. 

Νότια Αφρική – Η Shell έχασε την έφεση για την απαγόρευση εξορύξεων πετρελαίου και αερίου

© Natanya Harrington / Greenpeace

Πρόσφατα, πετύχαμε μια μεγάλη νίκη εναντίον της Shell στη Νότια Αφρική: μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων και των αλιέων της περιοχής, η Shell έχασε στο δικαστήριο! Η εταιρεία είχε υποβάλλει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου το 2022 να μην επιτρέψει τις σεισμικές έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στις ανατολικές ακτές της χώρας, και τελικά έχασε και την έφεση.

Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η Shell έχει το δικαίωμα να καταθέσει νέο αίτημα για άδεια εξερεύνησης της περιοχής, όμως ενωμένοι θα συνεχίσουμε να σταματήσουμε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων από το να καταστρέφουν τον πλανήτη για το κέρδος τους.

Καθαρή ενέργεια – Οι ΑΠΕ παρήγαγαν το 30% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023

© Guillaume Bression / Greenpeace

Για πρώτη φορά στην ιστορία, πέρυσι είχαμε ένα πολύ θετικό ρεκόρ: η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως ξεπέρασε το 30%. Και μάλιστα, η ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2023 ξεπέρασε αυτή των ορυκτών καυσίμων. 

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο: πρέπει να μειώσουμε δραστικά την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, και μπορούμε να το κάνουμε, για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Κυβερνήσεις, ακούτε;

Ωκεανοί – απόφαση ορόσημο από το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας 

© Diana Rey Melo / Greenpeace

Σε μία ιστορική απόφαση, το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), το ανώτατο δηλαδή δικαστήριο για θέματα θάλασσας, βρήκε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν και αυτές μια μορφή θαλάσσιας ρύπανσης, γι΄αυτό και οι χώρες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις εκπομπές τους για χάρη των ωκεανών (και όχι μόνο!) 

Μια τέτοια απόφαση αποτελεί ορόσημο στον αγώνα της προστασίας και της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος!

Βραζιλία – Εισαγγελέας προτρέπει τράπεζες να σταματήσουν να επενδύουν σε φάρμες στον Αμαζόνιο

© Christian Braga / Greenpeace

Το γραφείο του δημόσιου κατήγορου στη Βραζιλία προτρέπει οκτώ τράπεζες να τερματίσουν άμεσα τα συμβόλαια που έχουν με εταιρείες και ιδιοκτησίες που βρίσκονται μέσα σε δάση, γη αυτόχθονων κοινωνικών ή σε διατηρητέα γη στον Αμαζόνιο. 

Αυτή η απόφαση ήρθε μετά την έκθεση του βραζιλιανικού γραφείου της Greenpeace, η οποία βρήκε ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις πολύ συχνά καταλήγουν σε ιδιοκτήτες και εταιρείες που συμβάλλον στην παράνομη αποψίλωση, την αρπαγή γης από αυτόχθονες και άλλες παράνομες δραστηριότητες στον Αμαζόνιο.

Σενεγάλη – Περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων

© Clément Tardif / Greenpeace

Το γραφείο της Greenpeace στην Αφρική απαιτεί εδώ και πολύ καιρό να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Σενεγάλη, καθώς και τη δημοσίευση των σκαφών που έχουν άδεια να αλιεύουν στα ύδατά της. 

Οι αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα κάνοντας τη λίστα δημόσια και τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για διαφάνεια. Έτσι, ξεκίνησε διάλογος σχετικά με τα σκάφη που αλιεύουν παράνομα στην περιοχή, και τελικά ο Πρόεδρος της χώρας αποφάσισε έλεγχο ώστε να διαπιστωθούν παρανομίες και δυσλειτουργίες στον τομέα.