Η Jennifer Morgan, εκτελεστική διευθύντρια της διεθνούς Greenpeace, ήταν προσκεκλημένη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξήχθη από τις 10 έως τις 15 Μαΐου, και συζήτησε με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα για το θέμα της κλιματικής κρίσης. 

Δες τη συζήτηση και διάβασε μερικές από τις πιο σημαντικές δηλώσεις της. 

Σχετικά με το αν η μείωση της δραστηριότητας, όπως στην καραντίνα, βοηθά το περιβάλλον:

“Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσουμε να κινούμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Είναι δυνατόν, και όχι μόνο δυνατόν, είναι πολύ καλύτερο, όσο χτίζουμε με πιο βιώσιμο και δίκαιο τρόπο από την ανάκαμψη της COVID, να το κάνουμε έχοντας την κλιματική κρίση στο μυαλό μας. Αυτα τα δύο είναι στο επίκεντρο μαζί.”

Σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπινης υγείας και υγεία της φύσης:

“Αυτή η συνειδητοποίηση του πόσο αλληλοεξαρτώμενοι είμαστε, για την υγεία μας, την ευημερία μας, με τη φύση και τον πλανήτη, πιστεύω ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε πολλές έρευνες που βλέπουμε, έχει ανανεωθεί. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να παίρνουμε τους πόρους από τη γη, να κόβουμε τα δάση και να σκεφτόμαστε ‘όλα θα πάνε καλά’.”

Τις προτεραιότητες που εκείνη βάζει για να προστατεύσουμε το κλίμα και τη βιοποικιλότητα:

“Άμεσα, θεωρώ ότι οι χώρες πρέπει να σταματήσουν την έρευνα και την εξόρυξη για πετρέλαιο, αέριο και λιγνίτη.[…] Και με αυτό, έρχεται το νούμερο 2, που είναι η μαζική επένδυση στην ανανεώσιμη ενέργεια, στον άνεμο, τον ήλιο και την εξοικονόμηση. […] Και το νούμερο 3 είναι να μεταβούμε σε συστήματα βιώσιμης κινητικότητας, που τα χρειαζόμαστε και είναι εφικτά. […] Και αν μου δίνατε ένα 4ο, θα έβαζα και τη γεωργία στη λίστα. Τι γεωργία θα έχουμε στο μέλλον;”

Μία πρόταση για το πώς η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση:

“Είναι βασική προτεραιότητα, εξαιτίας του πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Απλά πρέπει να δούμε τι θα συνέβαινε στην Αθήνα για να καταλάβουμε πόσο επείγον είναι για την Ελλάδα. […] Για την Ελλάδα, όταν λέμε ότι πρέπει να καταργήσετε τα ορυκτά καύσιμα ως το 2040, τότε πρέπει να αρχίσετε να διαχειρίζεστε τη μετάβαση τώρα. Δεν γίνεται να κάνετε υπεράκτιες εξορύξεις πια. […] Νομίζω πήραμε θάρρος όταν ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών πρόσφατα, στο ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία, να λέει ότι πιστεύει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι το μέλλον και ότι δεν θέλει να γίνετε Κόλπος του Μεξικού, θέλει να μείνει το Αιγαίο όμορφο, όπως πρέπει να είναι.”