Ενώ οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, καλούμε επειγόντως τους τρεις κολοσσούς έτοιμου βιομηχανικού φαγητού Burger King, McDonald’s και KFC να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες ή προϊόντα τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την περιβαλλοντική και κλιματική καταστροφή του Αμαζονίου.  

Τον Αύγουστο κάηκαν σχεδόν 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης στον Αμαζόνιο, ένα σημαντικό μέρος της οποίας αφορούσε παρθένες δασικές εκτάσεις.[1] Ο αριθμός των πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 111% το διάστημα της διακυβέρνησης του κ. Μπολσονάρο.[2]

Forest fires in Amazon, Brazil, climate change effects. © Greenpeace / Carlos Hungria

Oι εταιρείες κολοσσοί έτοιμου βιομηχανικού φαγητού πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες ή προϊόντα που συνδέονται με την καταστροφή του Αμαζονίου.

H Tica Minami, Διευθύντρια Εκστρατειών του βραζιλιάνικου γραφείου της Greenpeace, δήλωσε: O Bolsonaro θα προωθεί την αντι-περιβαλλοντική του ατζέντα όσο οι εταιρείες συνεχίζουν να δέχονται προϊόντα που πυροδοτούν την καταστροφή του Αμαζονίου και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Τα Burger King, τα McDonald’s και τα KFC που προμηθεύονται πρώτες ύλες από την Βραζιλία οφείλουν να πάρουν θέση ενάντια στην καταστροφή των δασών, για τους ιθαγενείς της Βραζιλίας αλλά και για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή καίγεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη εξαιτίας της εκτροφής βοοειδών”.

Οι εταιρείες fast food χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος και σόγιας (ζωοτροφή), προϊόντων που αποτελούν βασικές αιτίες καταστροφής των δασών της Βραζιλίας[3], και ταυτόχρονα δημιουργούν νέα ζήτηση για κρέας μέσω του επιθετικού μάρκετινγκ που εφαρμόζουν σε αναπτυσσόμενες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο[4].

Οι εταιρείες McDonald’s, Burger King και KFC (όπως και άλλες εταιρείες έτοιμου βιομηχανικού φαγητού) δεν εφαρμόζουν την πολιτική μηδενικής αποψίλωσης δασών για την οποία έχουν ήδη δεσμευτεί[5]. Αντίθετα, εταιρείες άλλων τομέων ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η VF Corporation (ιδιοκτήτρια της Timberland και The North Face) ανακοίνωσε ότι διακόπτει την αγορά δέρματος από την Βραζιλία μέχρι “τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα μας να μην συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ζημιά της χώρας[6] ενώ οι επενδυτικές εταιρείες Nordea Asset Management, Storebrand ASA και KLP Pension Fund ανακοίνωσαν ενέργειες παρακολούθησης ή μείωσης των επενδύσεών τους στη Βραζιλία.[7].

Save the Heart of the Amazon! Banner. © Greenpeace

Τα Burger King, τα McDonald’s και τα KFC που προμηθεύονται πρώτες ύλες από την Βραζιλία οφείλουν να πάρουν θέση ενάντια στην καταστροφή των δασών, για τους ιθαγενείς της Βραζιλίας αλλά και για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρόκειται αύριο, 5 Σεπτεμβρίου, να διαμαρτυρηθούν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αμαζόνιο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μεγαλύτερης ένωσης ιθαγενών της Βραζιλίας APIB[8], ενώ η προστασία του Αμαζονίου θα βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτημάτων των ανθρώπων που θα βγουν στον δρόμο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας για το Κλίμα, όπως και στη Μαθητική Απεργία στις 20 Σεπτεμβρίου και τη Γενική Απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η Greenpeace καλεί πολιτικούς και εταιρείες να αναλάβουν επείγουσα δράση για το κλίμα και τονίζει πως όλοι μπορούμε να περιορίσουμε την καθημερινή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκειμένου να μειώσουμε την πίεση που δέχεται ο Αμαζόνιος και τα υπόλοιπα απειλούμενα οικοσυστήματα.


Σημειώσεις 

[1] Το ακριβές εμβαδόν είναι 24,944 km2, σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας: http://queimadas.dgi.inpe.br/queimadas/aq1km/  

[2] Από 1η Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2018, με βάση τα επίσημα στοιχεία της INPE: http://queimadas.dgi.inpe.br/queimadas/bdqueimadas 

[3] Για παράδειγμα, η McDonald’s αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους προμηθευτές βοδινού κρέατος (μεταξύ άλλων και από Βραζιλία). Στην Ευρώπη, έχει αναφερθεί πως η εταιρεία προμηθεύεται κοτόπουλα που τρέφονται με εισαγόμενη σόγια, μεταξύ άλλων και από Βραζιλία.

[4] Για παράδειγμα, η McDonald’s σχεδιάζει να διπλασιάσει την παρουσία της στην Κίνα ανοίγοντας 2.000 νέα εστιατόρια ως το 2022. Η KFC, ο πρώτος κολοσσός fast-food που πήγε στην Ινδία, σήμερα διαθέτει 380 εστιατόρια στη χώρα, ενώ έχει εγκαταλείψει το σχέδιο προώθησης χορτοφαγικού μενού ώστε να διευρύνει τις πωλήσεις κοτόπουλου.

[5] Έκθεση Greenpeace, Ιούνιος 2019: https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2019/09/98db6c73-gp_cte_report_lowres.pdf

[6] Αναφέρθηκε στο Reuters. Η Mowi ASA, ο μεγαλύτερος παραγωγός σολομού, είπε επίσης ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται από την Βραζιλία εάν η χώρα δεν περιορίσει την αποψίλωση του Αμαζονίου.

[7] Nordea Asset Management. Η Storebrand ASA και η KLP Pension Fund αναλαμβάνουν δράση για να εξασφαλίσουν ότι δεν συμβάλλουν στην περιβαλλοντική καταστροφή του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

[8] Amazon Day Website