“Δεν θα αφήσουμε αυτό το πράγμα να συμβεί. Έχουμε πάρει αυτόν τον τόπο από τους προγόνους μας και πρέπει να τον αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον πήραμε”. Καλλιόπη Στάρα (Φωτο: Το γεφύρι στην Βροσίνα ©Greenpeace)

Από την πρώτη στιγμή που οι κάτοικοι της Ηπείρου αντιλήφθηκαν ότι η περιοχή και η άγρια ζωή της απειλείται από επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου, ενώθηκαν προκειμένου να προστατέψουν τον τόπο τους. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, παρουσιάζουμε μερικές από τις γυναίκες που πρωτοστατούν στον αγώνα και μεταφέρουν την ελπίδα και την αγωνιστικότητά τους. Ο στόχος τους είναι ένας: να εμποδίσουν και να ακυρώσουν κάθε είδους σχέδιο το οποίο θα καταστρέψει την μοναδικότητα της Ηπείρου και κατ’ επέκταση τις ζωές των ανθρώπων.

“Ο πλούτος της Ηπείρου είναι πάνω από την περιοχή. Μπορείς να τον δεις με το που επισκεφτείς την Ήπειρο. Το μόνο που δεν χρειάζεται η περιοχή αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν εξορύξεις, εργοτάξια και εργοστάσια πετρελαίου”. Κατερίνα Τσαγγαροπούλου

Αν και η Κατερίνα δεν ζει πολύ καιρό στην Ήπειρο, η αγάπη της για τον τόπο είναι εμφανής σε κάθε της λέξη όταν μιλά για αυτόν. Μαζί με τον σύζυγό της Ηλία, μετακόμισαν στο Πολύδωρο ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, με την ηρεμία και τα αγαθά που προσφέρει η φύση της Ηπείρου. Η Κατερίνα ασχολείται ερασιτεχνικά με τα μανιτάρια και ανήκει στον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδος, ενώ ο Ηλίας είναι μελισσοκόμος.

Από την πρώτη στιγμή που έμαθε για τα σχέδια περί εξορύξεων στην Ήπειρο, κινήθηκε άμεσα. Μαζί με τον σύζυγό της και άλλους κατοίκους της Ηπείρου, οργάνωσαν την Πρωτοβουλία “Σώστε την Ήπειρο” προκειμένου να σταματήσουν τις εξορύξεις, που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στη φύση της περιοχής. Παράλληλα, μαζί με την Λίλα και την Καλλιόπη, δημιούργησαν στο Facebook την σελίδα “Σώστε την Ήπειρο – Όχι στην χερσαία εξόρυξη πετρελαίων” από την οποία ο κόσμος μπορεί να μάθει για τον αγώνα των Ηπειρωτών να προστατέψουν το περιβάλλον της περιοχής.

“Ήπειρος είναι η θάλασσα, το βουνό, το ποτάμι, το φαγητό και η μουσική”. Λίλα Τσατσή

Έχοντας αφήσει την αστική ζωή πίσω της, η Λίλα διατηρεί έναν παραδοσιακό ξενώνα στα Κάτω Πεδινά στο Ζαγόρι. Αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Πρωτοβουλίας “Σώστε την Ήπειρο” και είναι συνδιαχειρίστρια της σελίδας της Πρωτοβουλίας στο Facebook. Νιώθει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση της Ηπείρου και όπως η ίδια έχει πει “νιώθει σαν αρκούδα που μάχεται να προστατέψει τον τόπο της και τα παιδιά της”. Για την Λίλα, όπως και για τους περισσότερους Ηπειρώτες, τα στοιχεία της φύσης, η παράδοση και οι άνθρωποι συμπληρώνουν και καθορίζονται μεταξύ τους συνθέτοντας τον τόπο που λέγεται Ήπειρος.

“Ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά αειφόρο ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει όλα τα υπέροχα φυσικά θαύματα που έχουμε στην περιοχή. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι βραχυπρόθεσμες όπως το πετρέλαιο”. Anna Ellis

Η Anna μετακόμισε στην Ζϊτσα πριν από εφτά χρόνια μαζί με τον άντρα της, Κώστα. Οι δυο τους έχουν παντρέψει το παραδοσιακό με το μοντέρνο: ο Κώστας έχει έναν παραδοσιακό φούρνο ενώ η Anna έχει ανοίξει μία κοινωνική βιβλιοθήκη όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να δανειστούν ή να δωρίσουν βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Η Anna είναι δικηγόρος περιβαλλοντικού δικαίου, και παρ’ όλο που δεν μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμά της λόγω γλώσσας είναι αποφασισμένη να προστατέψει τον τόπο από κάθε είδους καταστροφική δραστηριότητα. Για την ίδια, η φύση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και εκπαίδευσης των ανθρώπων και δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα μέλλον όπου η μικρή της κόρη δεν θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνά στο δάσος.

“Όταν είμαστε άπληστοι, θέλουμε τα πάντα και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε, το οποίο είναι ήδη πάρα πολύ. Τότε θεωρώ ότι θα έρθει μία τιμωρία την οποία θα προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι”. Καλλιόπη Στάρα

Ως ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, η Καλλιόπη γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για τη φύση και την παράδοση της Ηπείρου. Μπορεί κανείς να την ακούει για ώρες να μιλάει για τους μύθους της Ηπείρου, τις παραδόσεις και τα έθιμα και πώς όλα αυτά έχουν επιβιώσει μέσα στον χρόνο. Από τις περιγραφές και τις διηγήσεις της, καταλαβαίνει κανείς πως άνθρωπος και φύση έχουν μία πνευματική σύνδεση και πως η φύση της περιοχής πολλές φορές αποκτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν την ιστορία της Ηπείρου. Μαζί με την Λίλα και την Κατερίνα, είναι μία από τις διαχειρίστριες και δημιουργούς της σελίδας της Πρωτοβουλίας “Σώστε την Ήπειρο”, ενώ βρίσκεται στην γραμμή του αγώνα από την αρχή. Όπως και για τους υπόλοιπους Ηπειρώτες, η έννοια της “κληρονομιάς” είναι σημαντική, και θέλει να διατηρήσει την Ήπειρο αμόλυντη και αγνή, όπως παραδόθηκε από τους προγόνους στην τωρινή γενιά και όπως θα πρέπει να παραδοθεί στην επόμενη.

Οι γυναίκες της Ηπείρου είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν δίστασαν να οργανωθούν και να σταθούν ενάντια στις εταιρείες, που απειλούν τον πλούτο του τόπου τους. Στήριξε την προσπάθειά τους και την τοπική κοινωνία και προστάτεψε την Ήπειρο εδώ.