Climate Emergency Action at Laguna de Aculeo in Chile. © Martin Katz / Greenpeace
© Martin Katz / Greenpeace

Οι οργανώσεις Greenpeace Greece, WWF Greece και Electra Energy προχώρησαν στην κοινή υποβολή σχολίων στην Ενότητα Δ (ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, και της ενεργειακής ασφάλειας”.

Συνοπτικά, οι 3 οργανώσεις μεταξύ άλλων έθιξαν τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Η δημόσια διαβούλευση σαν αυτή του εν λόγω πολυνομοσχεδίου 123 άρθρων και δυνατότητα υποβολής σχολίων εντός 9 ημερών με συνοπτικές διαδικασίες δεν συνεπικουρεί στην αύξηση της αποδοχής των πολιτών για ζητήματα που αφορούν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. 
  • Θετικά κρίνεται πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ για τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων στις 13 περιφέρειες της χώρας με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμών, όπως οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων. Η ρύθμιση αποτελεί μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί από τις περιφέρειες και η οποία ακολουθεί την πρόταση της Greenpeace (2018) για κοινωνική ηλιακή πολιτική. Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση οφείλει να διευρύνει τα κριτήρια ευαλωτότητας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά. 
  • Στην ανάγκη εξαίρεσης έργων αυτο-παραγωγής ενεργειακών κοινοτήτων από τις περικοπές έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο. 
  • Στην κρίσιμη ανάγκη της ομαλούς συνέχισης του μοντέλου του net metering, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο για το net-billing. 

Δείτε αναλυτικά τα σχόλια των 3 οργανώσεων εδώ