Greenpeace Indonesia projecting a message to a hill, before G20 Summit at Melasti beach in Bali, on 14 November 2022. The message is addressed to G20 leaders who are in a conference discussing 3 main pillars, one of which is about energy transition and partnership. It is known that the G20 Summit will agree on one of the energy transition projects in Indonesia, and most of it is to retire coal-fired power plants early.

Πρόσφατα, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το WWF Ελλάς κατέθεσαν κοινά σχόλια στο συνεπτυγμένο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

Στα σχόλια αναφέρεται ο κοινός προβληματισμός των οργανώσεων για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά εφαρμόστηκε η πρακτική της δημοσιοποίησης ενός συνοπτικού κειμένου αριθμητικών εκτιμήσεων και γενικόλογων κειμένων αντί για ένα πλήρες προσχέδιο με αναλυτική περιγραφή των πολιτικών και μέτρων που προτείνονται, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ είναι υψίστης σημασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ταχείες εξελίξεις των κλιματικών και ενεργειακών πολιτικών. Το σχέδιο που παρουσιάζεται από τη μία έχει πράγματι εμφανώς αυξημένη φιλοδοξία σε σχέση με το προηγούμενο του 2019, αλλά εξακολουθεί να αποτυγχάνει -όπως και το προηγούμενο- να καταστεί ο οδηγός για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5°C ή ακόμα και τους 2°C σε εθνικό επίπεδο, ενώ η κλιματική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει. Στα βασικά μελανά σημεία του προσχεδίου παρατηρούμε ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν επιτυγχάνεται ποτέ καθώς και ότι η εξοικονόμηση δεν λαμβάνει τη δέουσα σημαντικότητα που της αρμόζει για τον μετριασμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε αναλυτικά τα σχόλιά μας καθώς και τις συγκεκριμένες προτάσεις μας εδώ.