Σε μία ιστορική απόφαση-ορόσημο, στις 26 Μαΐου δικαστήριο στην Χάγη της Ολλανδίας αποφάσισε ότι η Shell είναι υπαίτια για την καταστροφή του κλίματος. Είναι η πρώτη φορά που μία μεγάλη εταιρεία ορυκτών καυσίμων θεωρείται υπαίτια για τη συνεισφορά της στην κλιματική κρίση και παίρνει εντολή να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την προμηθευτική αλυσίδα της.

Group Action Day against Shell Decommissioning Plans in Hamburg. © Daniel Müller / Greenpeace
Η απόφαση του δικαστηρίου στην Χάγη της Ολλανδίας ότι η Shell είναι υπαίτια για την καταστροφή του κλίματος είναι ιστορική. Για πρώτη φορά μία μεγάλη εταιρεία ορυκτών καυσίμων θεωρείται υπαίτια για τη συνεισφορά της στην κλιματική κρίση! © Daniel Müller / Greenpeace

Η Shell είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Η ετυμηγορία αυτή σημαίνει ότι πλέον η Shell πρέπει να αλλάξει δραστικά πορεία και να μειώσει κατά 45% τις εκπομπές CO2 της μέχρι το 2030*, σύμφωνα με την παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό το όριο είναι απαραίτητο ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της μη αναστρέψιμης και καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Την υπόθεση αυτή έφερε στο δικαστήριο ένα σημαντικό κομμάτι του κλιματικού κινήματος στην Ολλανδία: οι Friends of the Earth της Ολλανδίας, το γραφείο της Greenpeace στην Ολλανδία, η ActionAid, η Both ENDS, η Fossielvrij NL, η Jongeren Milieu Actief, η Waddenvereniging, αλλά και 17.379 πολίτες που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.

“Αυτή είναι μία ιστορική νίκη. Πρέπει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα, όπου τα σχέδια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καλά κρατούν”, σχολίασε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για την κλιματική δικαιοσύνη στο γραφείο μας. 

Αυτή η απόφαση είναι μία ιστορική νίκη για το κλίμα και για όσους αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Συγχαρητήρια σε όλους τους ενάγοντες. Η Shell δεν μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βάζει το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το ορυκτό αέριο πρέπει να μείνουν κάτω από το έδαφος. Οι πολίτες σε όλον τον κόσμο απαιτούν κλιματική δικαιοσύνη. Σήμερα, το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να συνεχίζει να καταστρέφει το κλίμα. Μπορούμε να καταστήσουμε τις μεγάλες πολυεθνικές υπεύθυνες για την κλιματική κρίση.” δήλωσε ο Andy Palmen, προσωρινός Διευθυντής του ολλανδικού γραφείου.