Το 2020 συζητήσαμε πολύ για τη σύνδεση μεταξύ υγείας του πλανήτη και ανθρώπινης υγείας. Το είδαμε να συμβαίνει, καταλάβαμε ότι η προστασία της βιοποικιλότητας είναι απαραίτητη για να προστατέψουμε και εμάς και το κλίμα. Έτσι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναλάβουμε δράση!

Παρά τις δυσκολίες, τις αποστάσεις και τις καραντίνες, βρήκαμε κουράγιο και δημιουργικούς τρόπους (πάντα με ασφάλεια και νόμιμα) να μεταδώσουμε το μήνυμα: το κλίμα, ο πλανήτης, μας χρειάζονται! Κι επειδή κανείς δεν περισσεύει, δες μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις του 2020, καθώς και μερικά ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ, για να σου δώσουν κίνητρο να κάνεις κι εσύ ό,τι μπορείς, μικρό ή μεγάλο. Κάθε πράξη μετράει!

Βόρεια Θάλασσα, Δανία

Project North Sea: Activists Swim to Oil Rig in Denmark. © Andrew McConnell / Greenpeace
Όπως λέει το μπάνερ, “ή τα ορυκτά καύσιμα ή το μέλλον μας”, κι εμείς φυσικά επιλέγουμε το μέλλον μας καθαρό, χωρίς τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα © Andrew McConnell / Greenpeace

Τέσσερις ακτιβιστές μας κολύμπησαν από το πλοίο της οργάνωσης, Rainbow Warrior, στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Dan Bravo για να απαιτήσουν από τη Δανία να σταματήσει άμεσα τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου στη χώρα. Το Dan Bravo είναι το σημείο όπου η Δανία πρωτοξεκίνησε τις εξορύξεις το 1972 και έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως λέει το μπάνερ, “ή τα ορυκτά καύσιμα ή το μέλλον μας”, κι εμείς φυσικά επιλέγουμε το μέλλον μας καθαρό, χωρίς τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα. 

Νορίλσκ, Ρωσία

Banner in Norilsk, Russia. © Greenpeace / Dmitry Sharomov
Η πόλη Νορίλσκ είναι η πιο ρυπασμένη στην Ρωσία εξαιτίας των πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή. © Greenpeace / Dmitry Sharomov

“Ο κόσμος αλλάζει, εσείς όχι”, είπαν οι ακτιβιστές μας από το γραφείο της Ρωσίας, με φόντο το βιομηχανικό τοπίο του Νορίλσκ. Το καλοκαίρι, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής, που είναι στην Ρωσία, στην Αρκτική ζώνη, δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα. 21.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ από τη δεξαμενή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της πόλης χύθηκαν στα ύδατα και η καταστροφή ήταν τεράστια. Η πόλη Νορίλσκ είναι η πιο ρυπασμένη στην Ρωσία εξαιτίας των πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hologram Projection at European Council Summit in Brussels. © Tim Dirven / Greenpeace
Διαμαρτυρία με ολόγραμμα μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. © Tim Dirven / Greenpeace

Πάντα υπάρχει τρόπος να μεταδώσεις το μήνυμά σου. Έτσι, το γραφείο στο Βέλγιο έκανε την πρώτη διαμαρτυρία με ολόγραμμα μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι πολιτικοί μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παίζουν με το μέλλον όλων μας. Οι επενδύσεις από τα πακέτα ανάκαμψης οφείλουν να γίνουν προς όφελος των πολιτών και του πλανήτη, κι όχι προς όφελος των μεγάλων ρυπαντών.

Pantanal, Βραζιλία

Monument to Destruction in the Pantanal in Brazil. © Leo Otero / Greenpeace
“Η Βραζιλία καίγεται” λέει το μήνυμα. Η χώρα περνάει μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές κρίσεις στην ιστορία της. © Leo Otero / Greenpeace

Μία δράση συμβολική, στα καμένα δάση της Βραζιλίας, από τους ακτιβιστές μας εκεί. Το 2020, από τον Αμαζόνιο και το Cerrado μέχρι το Pantanal, πολύτιμα οικοσυστήματα της Βραζιλίας μετατράπηκαν σε στάχτη και μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση του Bolsonaro. Ταυτόχρονα, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 9,5%. “Η Βραζιλία καίγεται” λέει το μήνυμα. Η χώρα περνάει μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές κρίσεις στην ιστορία της.

Αθήνα, Ελλάδα

Action against Hydrocarbons Drilling in Greece. © Constantinos Stathias / Greenpeace
Διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που κατέληξε σε 4 προσαγωγές. © Constantinos Stathias / Greenpeace

Και κάτι από τα δικά μας. Το καλοκαίρι, μία ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέληξε σε 4 προσαγωγές. Οι ακτιβιστές μας άνοιξαν πανό για να ρωτήσουν τον υπουργό αν επιλέγει τον φυσικό μας πλούτο ή το πετρέλαιο, μετά από τον “περιβαλλοντικό” νόμο που ψηφίστηκε και στην ουσία επιτρέπει στις πετρελαϊκές να κάνουν εξορύξεις όπου θέλουν. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία χώρα που κρατάει ζωντανό τον φυσικό της πλούτο!

Θέλεις περισσότερη έμπνευση; Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον μοναδικό πλανήτη μας, με τα πολύτιμα και σπάνια οικοσυστήματα; Τώρα που ίσως είσαι περισσότερο σπίτι, δες μερικά μικρά ντοκιμαντέρ ή ταινίες και θα συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ό,τι μπορείς για να προσέξεις τον σπάνιο κόσμο μας!

David Attenborough: A Life on Our Planet

Δες το trailer και βρες αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στο Netflix και άκου τον παρουσιαστή, φυσιολάτρη και ντοκιμαντερίστα Sir David Attenborough να αφηγείται τις πιο καθοριστικές στιγμές της καριέρας του και τις τραγικές αλλαγές που έχει δει στο περιβάλλον μας. 

Chasing coral

Και αυτό στο Netflix, όπου μία ομάδα Αυστραλών επιστημόνων και φωτογράφων κάνουν καταδύσεις για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κοράλλια. Δες την ομορφιά τους, αλλά και το πώς έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Spoiler: θα συγκινηθείς!

Thousands of years ago, this was a forest. See what remains.

Αυτή η ταινία μικρού μήκους είναι όλη στο Youtube, και όσο απίστευτο κι αν είναι, η περιοχή που θα δεις ήταν κάποτε δάσος. Μέσα από το κανάλι του National Geographic, ο σκηνοθέτης φαντάζεται ένα μέλλον όπου το δάσος έχει επιστρέψει και σφύζει από ζωή.

Countdown to Destruction

Τι τρώμε πραγματικά; Από πού έρχεται και πώς παράχθηκε; Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να αντέξει για πολύ τον τρόπο που παράγεται το φαγητό μας σήμερα. Μπορούμε να το αλλάξουμε και να έχουμε υγιεινό, οικονομικό φαγητό καλής ποιότητας. Για όλους και όλες.

How to change the world

Βιάσου να το προλάβεις, αφού θα είναι διαθέσιμο στο Netflix μόνο μέχρι 31/12! Μάθε περισσότερα για εμάς, για τη ίδρυση της οργάνωσής μας. Όλα ξεκίνησαν από μία ομάδα ανθρώπων που πήγαν με ένα σκάφος να εμποδίσουν τις πυρηνικές δοκιμές στην Αλάσκα!

Πάτα εδώ