Στις 4 Μαρτίου κατατέθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”. Η σημασία αυτού του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς επαναπροσδιορίζει κρίσιμα ζητήματα για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, ο ορισμός χρήσεων γης και η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Στις 18 Μαρτίου έληξε η προθεσμία κατάθεσης σχολίων στο πλαίσιο της διαβούλευσης, στην οποία συμμετείχε και η Greenpeace. Λόγω όμως της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας που ζούμε όλοι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση. Αντίθετα, οφείλει να περιμένει μέχρι η Βουλή ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά.

Για τον λόγο αυτό, 23 Περιβαλλοντικές ΜΚΟ κατέθεσαν χθες επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Συμφωνούμε με το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς και με το αίτημα των ΠΜΚΟ. Το κείμενο της επιστολής παρουσιάζεται αυτούσιο παρακάτω.

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2020

Προς:

κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κοινοποίηση:

κ. Κ. Αραβώση, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Θέμα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για όλους μας. 

Με το κλείσιμο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», θεωρούμε επί της διαδικασίας απαραίτητο να ζητήσουμε εγγράφως να μην το καταθέσετε προς ψήφιση μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής.

Σε αυτή τη συγκυρία και με έντονη πίεση χρόνου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μελετήσαμε το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και συμμετείχαμε, στον βαθμό του δυνατού, στη δημόσια διαβούλευση. Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούμε επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας.

Σας καλούμε να αναβάλετε την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσετε αυτή την αναβολή ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα περισσότερα από 1570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση. Στα σχόλια αυτά θα βρείτε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητη μια συζήτηση μαζί σας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.


Οι οργανώσεις ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, “Ο ΝΗΡΕΑΣ”, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Πίνδος Περιβαλλοντική, ΑΝΙΜΑ, CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ecocity, iSea, MEDASSET, MedINA, MΟm, The Green Tank, WWF Ελλάς.

Πάτα εδώ