Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κοινή επιστολή με τίτλο “Προστατέψτε τη νομιμότητα και την ανθρωπιά” των 66 οργανώσεων (σήμερα πλέον 120) την οποία και αναρτήσαμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τι κάνουμε εμείς και οι χιλιάδες υποστηρικτές της Greenpeace, ποιοι είμαστε αλλά και ποιοι δεν είμαστε, όπως και γιατί η προστασία της ανθρωπιάς είναι προϋπόθεση στις δράσεις και το έργο μας.

Δουλειά μας είναι η κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την κλιματική κρίση, να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C και τελικά να συμβάλλουμε σε ένα κόσμο πράσινο, δίκαιο και ειρηνικό. © Production House / Greenpeace

Η Greenpeace ξεκίνησε από μια παρέα χίπηδων, ειρηνιστών και κουάκερων που αποφασισμένοι να σταματήσουν τις (εναέριες) πυρηνικές δοκιμές, επέλεξαν να αναλάβουν δυναμική αλλά ειρηνική δράση. Και τις σταμάτησαν! Από την πρώτη εκείνη δράση ως σήμερα, οι σταθερές αρχές που διαμορφώνουν την ταυτότητα μας είναι η κοινωνική ανυπακοή, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία  (η Greenpeace δεν χρηματοδοτείται από καμία κυβέρνηση ή εταιρεία πουθενά στον κόσμο για να είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη στις δράσεις της), η ειρήνη και η μη βία. Οι αρχές αυτές διέπουν κάθε δράση της οργάνωσης σε κάθε θεματική, σε όποια άκρη του πλανήτη και αν δραστηριοποιείται.

Ρόλος της Greenpeace δεν είναι να παρέχουμε εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για το πώς ζευγαρώνει το αλογάκι της παναγίτσας (Mantis religiosa) και σε τι συχνότητα “τραγουδάει” η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus). Η ομορφιά της φύσης μας εμπνέει, όμως είμαστε οργάνωση δράσης και η δράση δεν μπορεί παρά να είναι βαθιά πολιτική. 

Δουλειά μας είναι η κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την κλιματική κρίση, να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C και τελικά να συμβάλλουμε σε ένα κόσμο πράσινο, δίκαιο και ειρηνικό.

Στην Greenpeace μελετάμε και παραθέτουμε συνεχώς προτάσεις για το πώς η καθεμιά και ο καθένας μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης μέσα τόσο από προσωπικές επιλογές όσο και από την άσκηση πίεσης σε εταιρείες και κυβερνήσεις. Ενώνουμε ανθρώπους και πρωτοβουλίες που θέλουν να συνεργαστούν, να διεκδικήσουν και να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για να καταφέρουμε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Στην Greenpeace τονίζουμε τη σημασία και την αξία της κοινής προσπάθειας. Σε κάθε βήμα, θυμίζουμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και ότι το μέλλον πέρα από πράσινο και ειρηνικό, πρέπει να είναι και δίκαιο.

Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης (2015), κρίναμε ότι θα ήταν παράλογο και υποκριτικό να προτείνουμε λύσεις για τα δεκάδες χιλιάδες σωσίβια που στοιβάζονταν στα νησιά, όπως μας προτάθηκε. Αντ’ αυτού επιλέξαμε έναν επιπλέον ρόλο: συνεργαστήκαμε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και παρείχαμε εξοπλισμό, εκπαίδευση, σκάφη, προσωπικό και εθελοντές σε μια συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη Λέσβο.

Στην Greenpeace τονίζουμε τη σημασία και την αξία της κοινής προσπάθειας. Σε κάθε βήμα, θυμίζουμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι © Will Rose / MSF / Greenpeace

Πρόσφατα, μέσα σε επικαιρότητα όπου μοιάζει να κυριαρχούν η ρητορική μίσους, οι ιαχές, η στοχοποίηση των πιο αδύναμων και η εργαλειοποίηση της δυστυχίας επιλέξαμε αυτό που πάντα επιλέγουμε: την ειρήνη και τη μη βία. Είδαμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τις φωνές που μιλούν για ηρεμία, αλληλεγγύη, ψυχραιμία, εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αντί του μίσους, της αυτοδικίας, των πογκρόμ και των ομάδων εφόδου. Ενώσαμε τη φωνή μας με τις οργανώσεις που μοιράζονται την ίδια ανάγκη και δημοσιεύσαμε την κοινή μας τοποθέτηση βάσει των αρχών και αξιών που σταθερά διέπουν κάθε τοποθέτηση και κάθε πολιτικό μας αίτημα. Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε, αφού η μη βία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος, την εποχή της κλιματικής κρίσης, πάνε χέρι-χέρι στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Ρωσία, την Ουγγαρία, την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Λιβερία, το Κονγκό…παντού, ανεξαρτήτως καθεστώτος, πολιτικών ελευθεριών, αναγνωρισμένου (ή όχι) ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, βαθμού εγρήγορσης της κοινωνίας.

Μέσα στα επόμενα χρόνια περιμένουμε ραγδαία αύξηση των μετακινούμενων πληθυσμών ανά τον πλανήτη και λόγω της κλιματικής κρίσης. Η λογική των τειχών είναι προφανές ότι δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί λύση (ούτε υπήρξε λύση ποτέ σε οτιδήποτε), είτε από κάποια χώρα είτε από κάποιο διακρατικό συνασπισμό. Θα χρειαστεί κοινή λογική, διεθνής συνεργασία, αλληλεγγύη.

Όσοι και όσες από εμάς ανησυχούν, ίσως και φοβούνται, αλλά ψάχνουν μία διαφορετική διέξοδο από το μίσος και είναι διατεθειμένοι να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας για ένα πλανήτη πράσινο και ειρηνικό, είμαστε στο σωστό μέρος. 

Peace Sign in Lesbos. © Florian Schulz / MSF / Greenpeace
Σε καιρούς κρίσης, ο ανθρωπισμός, το δίκαιο και η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο και η μόνη μας ελπίδα. © Florian Schulz / MSF / Greenpeace

Χρειάζεται να σταθούμε δίπλα δίπλα, όλοι μαζί για να μοιραστούμε τις ανησυχίες, τα λάθη και τις επιτυχίες μας. Το καλύτερο αύριο δεν θα έρθει μόνο του αλλά θα το φέρουμε όλοι εμείς με τις πολλές μικρές προσπάθειές μας που τελικά θα καταφέρουν να ανατρέψουν τις προβλέψεις. Όλα αυτά προϋποθέτουν να παραμείνουμε άνθρωποι.


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ