Storm Daniel Floods in Thessaly, Greece. © Giorgos Moutafis / Greenpeace
© Giorgos Moutafis / Greenpeace

Οι οργανώσεις Greenpeace Greece, WWF Greece, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προχώρησαν στην κοινή υποβολή σχολίων στην Ενότητα Β (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, και της ενεργειακής ασφάλειας”.

Οι οργανώσεις θέτουν δύο γενικούς προβληματισμούς για τη διαδικασία: πρώτον, ότι η διαβούλευση είχε διάρκεια μόλις 9 μέρες για 123 άρθρα, κι έτσι δεν προσέφερε τον απαραίτητο χρόνο στην κοινωνία των πολιτών να συμμετάσχει στη διαβούλευση. Δεύτερον, ταυτόχρονα υπήρχε διπλή παράλληλη διαβούλευση για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλία.

Σχετικά με την «Ενότητα Β – Μέρος Α – Εκσυγχρονισμός της προστασίας υδάτων» :
Ενώ το masterplan της εμπορικής εταιρείας HVA, το οποίο περιέχει τεύχος με πολύ αναλυτική περιγραφή και κοστολόγηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ (Water Management Organisation), βρίσκεται ακόμα σε «δημόσια διαβούλευση» μέσω opengov, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας, στην οποία ανατίθεται, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, περιλαμβανομένης και της υποχρέωσης εκπόνησης από τον ιδιωτικό αυτόν οργανισμό ενός ακόμα masterplan.

Δεν είναι αντιληπτό τι εξυπηρετεί η διπλή αυτή ανάθεση της εκπόνησης masterplan ούτε αν το μεταγενέστερο θα αντικαταστήσει το ήδη εκπονηθέν ή θα δεσμεύεται από αυτό, ενώ προκαλεί σύγχυση για το τι τελικά τίθεται σε διαβούλευση για τους πολίτες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ανάθεση της διαχείρισης των υδάτινων οικοσυστημάτων και γενικότερα του νερού στη Θεσσαλία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντί να αποτελεί αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης. Είναι άραγε αποδοχή αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές που έπληξαν τα τελευταία χρόνια τη Θεσσαλία;

Storm Daniel Floods in Thessaly, Greece. © Giorgos Moutafis / Greenpeace
© Giorgos Moutafis / Greenpeace

Ειδικότερα σχόλια για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.):

Σχετικά με το «Κεφάλαιο Α – Σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.)»
Άρθρο 3 Ίδρυση – μορφή
Άρθρο 4 Καταστατικό

Στο σύνολό της, η προτεινόμενη διάταξη δημιουργεί έναν οργανισμό που χαρακτηρίζεται από απόλυτη αδιαφάνεια και μειωμένη ιεραρχική εποπτεία, παρόλο που η δημόσια αυτή επιχείρηση θα διαχειρίζεται ζητήματα που άπτονται του δικαιώματος στη ζωή και στο περιβάλλον.

Σχετικά με τη συμβατότητα της εισαγόμενης ρύθμισης για την τιμολογιακή πολιτική του ΟΔΥΘ με το ενωσιακό δίκαιο είναι ότι ιδίως η παρ. 7 του δέκατου έβδομου άρθρου του Καταστατικού δεν είναι σύμφωνη με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα. Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν παρέχονται προβλέψεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εχέγγυα διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού, ενώ σε μεγάλο μέρος τους οι ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από ασάφεια.

Ο ρόλος της διαχείρισης του σημαντικότατου αγαθού του νερού και των υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας θα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και να πραγματοποιείται με διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.

Οι οργανώσεις ζητούν την απόσυρση του συνόλου του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Α΄ του σχεδίου νόμου σε διαβούλευση.

Δείτε τα σχόλια αναλυτικά εδώ.