End this Meat Madness Protest in Denmark. © Kristian Buus / Greenpeace
© Kristian Buus / Greenpeace

Σήμερα, τέλη 2021, σχεδόν 2022, με την πανδημία Covid-19 να έχει κάνει σαφή την άμεση σύνδεση της υγείας ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων και την επιστημονική κοινότητα να έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για την κατανάλωση κρέατος, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρα και στην Ελλάδα) κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες παραπλανητικές διαφημίσεις που επιμένουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κρέατος είναι φυσιολογική, μας κάνει πιο πετυχημένους, περισσότερο άνδρες (!) και καλύτερες γυναίκες-μητέρες στα σπίτια μας (!).

Όλο αυτό το τραγικό διαφημιστικό κόνσεπτ, πέρα από τα απαράδεκτα κοινωνικά και σεξιστικά στερεότυπα που συντηρεί και διαιωνίζει, βλάπτει σοβαρότατα την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος και συμβαίνει αποκλειστικά επειδή… το επιτρέπουμε! Συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, κανόνες και κριτήρια στη διαφημιστική προώθηση της βιομηχανίας αυτής, που σπαταλά εκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει τα προϊόντα της εις βάρος της υγείας μας και της υγείας του πλανήτη μας.

Οι 7 μύθοι στις διαφημίσεις κρέατος

Όπως αποκαλύπτεται στη νέα έρευνα του δανέζικου γραφείου της Greenpeace που μελέτησε τα κωδικοποιημένα μηνύματα και τους μύθους που προωθούν οι διαφημίσεις κρέατος, η βιομηχανία βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου

Η έρευνα/μελέτη εντόπισε 7 μύθους που υιοθετούνται και συντηρούνται από τη βιομηχανία κρέατος για να πείσει τους καταναλωτές (δηλαδή εμένα, εσένα και τις παρέες μας) να νιώθουμε πετυχημένοι, αποδεκτοί, αγαπητοί, σεβαστοί και τελικά να νιώθουμε “καλά”. Και οι 7 μύθοι είναι προφανώς μύθοι! Μοναδικός σκοπός στη χρήση τους είναι να εξακολουθούμε να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες φθηνού κρέατος καθημερινά και να μας απομακρύνουν από τη μοναδική διαδρομή προς τη λύση για την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη: τη δραστική μείωση του κρέατος και τη στροφή μας προς τα όσπρια και τα φρέσκα, ντόπια φρούτα και λαχανικά εποχής.

Οι 7 μύθοι που συντηρούν οι διαφημίσεις κρέατος είναι: 

  • “το κρέας βοηθάει το κλίμα” 
  • “είναι καλό για σένα” 
  • “σε κάνει πιο άνδρα”
  • “οι καλές γυναίκες μαγειρεύουν και σερβίρουν κρέας” 
  • “το να τρως κρέας είναι ένδειξη πατριωτισμού” 
  • “το κρέας φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά” 
  • “η κατανάλωση κρέατος είναι ζήτημα ελευθερίας επιλογής”

Όπως επιβεβαιώνει αναλύτρια σημειολογίας που συμμετείχε στη μελέτη της Greenpeace, τα πιο εύκολα θύματα της παραπλανητικής διαφήμισης κρέατος είναι προφανώς τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους, αφού λαμβάνουν κωδικοποιημένα μηνύματα που σχετίζουν την καθημερινή κατανάλωση κρέατος με ζητήματα που τους απασχολούν όπως δύναμη, θετικότητα και υγιής ανάπτυξη των παιδιών τους.

Κι όμως! Οι δαπανηρές διαφημίσεις της βιομηχανίας κρέατος βλάπτουν σοβαρά την υγεία παιδιών και ενηλίκων. Ο ΠΟΥ έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα ”πιθανώς καρκινογόνα”, πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να μειώσουμε δραστικά το κρέας στη διατροφή μας, ενώ ξέρουμε ότι τα παιδιά τώρα μαθαίνουν τι να επιλέγουν για φαγητό και τι να αποφεύγουν (και γιατί).

Οι διαφημίσεις κρέατος βλάπτουν το περιβάλλον

Οι μύθοι στις διαφημίσεις της βιομηχανίας κρέατος πυροδοτούν την κλιματική κατάρρευση που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη μας. Σημερα ξέρουμε ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία ευθύνεται για το 19% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (9.796 Gt CO2 ετησίως), ποσοστό μεγαλύτερο από τις εκπομπές που προκαλούνται από το σύνολο του τομέα μεταφορών: αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα και πλοία, όλα μαζί! Και αν υπολογίσουμε την αλλαγή χρήσης γης και την αποψίλωση των δασών, το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν στο ¼ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως! 

Ξέρουμε επίσης ότι αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε κρέας και γαλακτοκομικά με την ποσότητα και συχνότητα που το κάνουμε σήμερα, μέχρι το 2050 το 52% των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα θα προέρχεται από τη γεωργία, ενώ το 70% των εκπομπών αυτών θα προέρχεται από τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Τέλος ξέρουμε ότι η υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος μπορεί να ωφεληθεί μόνο αν στραφούν όλες οι προσωπικές και πολιτικές επιλογές στην πραγματική Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί διατροφικό πρότυπο και στηρίζεται στο λιγότερο κρέας και τα περισσότερα όσπρια και φρέσκα τοπικά φρούτα και λαχανικά εποχής.

Action at IPCC Meeting in Geneva. © Greenpeace / Demir Sönmez
© Greenpeace / Demir Sönmez

Ώρα για ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες

Η λύση για να σταματήσει η παραπλανητική διαιώνιση μύθων γύρω από την καταστρεπτική συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικού κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διαφημίσεις της βιομηχανίας κρέατος.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται ρύθμιση σε διαφημίσεις για να προστατευτεί το κοινό όφελος και η δημόσια υγεία. Το ίδιο συνέβη με τις διαφημίσεις για το κάπνισμα, το αλκοόλ και σε κάποιες περιπτώσεις για το junk food και τη ζάχαρη. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών όπου οι πολίτες ζητούν νομοθετική πράξη που να απαγορεύει τις διαφημίσεις και τις χορηγίες σε εταιρείες που εξορύσσουν, διυλίζουν, προμηθεύουν, διανέμουν ή πουλούν ορυκτά καύσιμα, ανοίγοντας τον δρόμο και για παρόμοιες νομοθεσίες σε όλον τον πλανήτη.

Η κλιματική κατάρρευση δεν είναι μία μελλοντική απειλή. Βρίσκεται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, καλά κρυμμένη πίσω από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, και μπορεί να ανατραπεί μόνο αν σταματήσουμε τα ορυκτά καύσιμα και μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση κρέατος (50% για αρχή και 71% ως το 2030). 

Ευτυχώς, στη χώρα μας ξέρουμε πώς γίνεται αυτό: ανακαλύπτοντας ξανά το διατροφικό πρότυπο της πραγματικής μεσογειακής διατροφής!

Πάτα εδώ