Στο δεύτερο άρθρο του που φιλοξενούμε, ο διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας μιλάει για την παιδική διατροφή, δίνοντας πρακτικές συμβουλές στους γονείς. Θυμήσου το πρώτο άρθρο της σειράς εδώ.

Αρκετές μελέτες τονίζουν πως τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μιμηθούν συμπεριφορές των γονέων όταν αυτές τους παρουσιάζονται πρακτικά. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα του φαγητού. © Mitja Kobal / Greenpeace

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί η διατροφή παιδιών και ενηλίκων με φρούτα, λαχανικά και επαρκή ενυδάτωση. 

Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε οι μεγάλοι και να διδάξουμε στους μικρούς ότι πρώτον, το φαγητό μας δεν φυτρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά η τροφή μας ξεκινάει από τη γη. Όλων η τροφή ξεκινάει από τη γη, ανθρώπων και ζώων. Δεύτερον, πέρα από τα θέματα υγείας (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το κόκκινο κρέας στα “πιθανώς καρκινογόνα”) ή τα ζητήματα ηθικής (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, κοκ), η καθημερινή κατανάλωση κρέατος καταστρέφει το κλίμα, το νερό, το έδαφος και την υγεία του πλανήτη μας.

Συμβαίνει συχνά τα παιδιά, ειδικά σε μικρές ηλικίες, να μην αναγνωρίζουν ποια τρόφιμα είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και ποια όχι. Έτσι, ο γονέας αναζητά μεθόδους και τεχνικές προκειμένου να διδάξει το παιδί του, αντιμετωπίζοντας ενίοτε αντιδράσεις και δυσκολίες. Σε μία οικογένεια, τα παιδιά έχουν ως πρότυπα συνήθως τους γονείς τους σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η διατροφή. Ήξερες όμως πως η προφορική οδηγία έχει μικρότερη επίδραση στο παιδί από ό,τι η παρουσίαση αυτής στην πράξη; 

Υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες τονίζουν πως τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μιμηθούν συμπεριφορές των γονέων όταν αυτές τους παρουσιάζονται πρακτικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατανάλωση σαλάτας στο μεσημεριανό: έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας η κατανάλωση σαλάτας από τον γονέα μπροστά στο παιδί και η προτροπή να φάει και εκείνο, παρά η υπό πίεση οδηγία να καταναλώσει σαλάτα το τελευταίο, ειδικά αν και ο ίδιος ο γονέας την αποφεύγει. Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να είναι πιεστικοί, καθώς έχει αποδειχθεί πως η γονική πίεση όχι μόνο δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά μπορεί μόνο να αυξήσει την αποστροφή του παιδιού για το συγκεκριμένο τρόφιμο. 

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς είναι αρχικά να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών στην αγορά, στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα του γεύματος. Επιπλέον, είναι καλό να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στα παιδιά, όπως για παράδειγμα “θέλεις να φας μαρούλι ή λάχανο;”, και να μην είναι επιβλητική η επιλογή του γεύματος. Σημαντικό είναι να του παρέχεται ένα νέο τρόφιμο τη φορά, και πάντα μαζί με κάποιο άλλο που αρέσει ήδη στο παιδί. Επίσης, έξυπνο “τρικ” είναι να δίνονται τα νέα τρόφιμα στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί είναι πεινασμένο. Τέλος, μπορείτε να φυτέψετε μαζί σε μία μικρή γλάστρα ή ένα παρτέρι τα δικά σας αγαθά, αναθέτοντας στο παιδί μέρος της ευθύνης για τη φροντίδα τους. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα αντιληφθεί πως είναι ενεργό μέλος της οικογένειας έχοντας λόγο στις αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή, και θα διδαχθεί παράλληλα την αξία του υγιεινού τρόπου ζωής.Είναι εύκολο: μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον και πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Η υγεία του πλανήτη σημαίνει και ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό, τρώμε περισσότερα φρέσκα, εποχικά και τοπικά φρούτα και λαχανικά και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών. Η μείωση του κρέατος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, την υγεία μας και τον πλανήτη, και είναι πιο απολαυστικό απ’ ότι νομίζουμε!

*Ο Δημήτρης Πέππας είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή και Άσκηση, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το ερευνητικό του ενδιαφέρον να εστιάζει στη γονιδιακή προδιάθεση και τις αλληλεπιδράσεις με τη διατροφή και την άσκηση. Επίσης είναι συγγραφέας του βιβλίου Ikarian Diet.

Πάτα εδώ