Η Κυριακή συνήθως είναι μέρα για χαλαρές βόλτες ή εκδρομές με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς την Κυριακή που μας πέρασε. Καλέσαμε την οικογένειά μας, δηλαδή τους υποστηρικτές μας, να γνωρίσουμε μαζί ένα αγρόκτημα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και να φάμε όλοι μαζί έξω, στη φύση, απολαμβάνοντας την όμορφη ημέρα και την καλή, υγιεινή τροφή.

Η Trinity Farm στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων δεν είναι ένα αγρόκτημα συμβατικής γεωργίας. Παράγει τροφή (όσπρια, δημητριακά και κάποια κηπευτικά) με τη μέθοδο της βιοδυναμικής γεωργίας με σεβασμό στη φύση και επίκεντρο τον άνθρωπο.

Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά η βιώσιμη γεωργία. Όλα γίνονται με τρόπο που σέβεται όλο το οικοσύστημα και αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της γης, χωρίς να σπαταλά φυσικούς πόρους, προστατεύοντας το περιβάλλον και κατά συνέπεια και εμάς τους ίδιους που τρεφόμαστε από αυτό. Όπως λέει η Αλεξάνδρα Τσιαντή, ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος,

“εμείς συνεργαζόμαστε με τη φύση, η φύση είναι σύμμαχός μας”.

Πήγαμε λοιπόν εκεί την Κυριακή μαζί με τους υποστηρικτές μας για να γνωριστούμε με την Αλεξάνδρα, να μας ξεναγήσει στο αγρόκτημά της, να φάμε παρέα και να μοιραστούμε αυτό που εμείς εννοούμε όταν λέμε βιώσιμη γεωργία.  Ό,τι καλλιεργείται στα περίπου 400 στρέμματα του αγροκτήματος, φυτεύεται τη σωστή εποχή και δεν υπάρχουν μονοκαλλιέργειες. Αντιθέτως, οι καλλιέργειες εναλλάσσονται στο χωράφι ανάλογα με τις εποχές των ειδών και η εναλλαγή αυτή εμπλουτίζει το έδαφος με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, χωρίς ανάγκη για χρήση χημικών. Κανένα φυτοφάρμακα δεν χρησιμοποιείται στο χωράφι, ενώ για τη γονιμότητα του εδάφους χρησιμοποιούνται μόνο παρασκευάσματα φτιαγμένα από κοπριά και νερό. Επίσης, γίνονται συγκαλλιέργειες στο ίδιο χωράφι, ώστε η μία καλλιέργεια να βοηθάει την άλλη, ενώ τα ζιζάνια θεωρούνται σταθεροποιητές των καλλιεργειών. Τέλος, το αγρόκτημα έχει πλήρη αυτάρκεια. Οι σπόροι, η κοπριά, τα λιπάσματα, όλα είναι εσωτερικής παραγωγής. Ό,τι δεν χρησιμοποιηθεί γίνεται κομπόστ και επιστρέφει στη φύση, μεταποιείται ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Τα προϊόντα διατίθενται στην τοπική αγορά, σε κάποια επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, ή και κατευθείαν στους επισκέπτες του αγροκτήματος.

Η Αλεξάνδρα μας είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο γεύμα, μόνο με προϊόντα που παράγονται στο αγρόκτημα. Μοιραστήκαμε πεντανόστιμο φαγητό χωρίς καθόλου κρέας και επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατόν να τρεφόμαστε με λιγότερο κρέας, με τροφές το ίδιο ή και περισσότερο θρεπτικές. Είδαμε ότι η καλύτερη ποιότητα της τροφής, μίας τροφής γεμάτης θρεπτικά συστατικά, μας χορταίνει πιο ουσιαστικά και χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες. Τέλος, είδαμε ότι γίνεται να μην πετιέται τίποτα, αφού ό,τι δεν φαγώθηκε μοιράστηκε!

Επίσης, ευχάριστη έκπληξη ήταν για εμάς η παρουσία κάποιων τολμηρών αγροτών συμβατικής γεωργίας από τη γύρω περιοχή που ήρθαν να κουβεντιάσουν με την Αλεξάνδρα και να ακούσουν για τις μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζει στο αγρόκτημά της παράγοντας τροφή με διαφορετικό τρόπο.

Όλα αυτά τα όμορφα συνέβησαν την προηγούμενη Κυριακή, όπου παρέα με τους υποστηρικτές μας είδαμε από κοντά πώς το κοινό μας όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ χωρίς τον κόσμο που μας στηρίζει, μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε! Η μεγάλη μας χαρά ήταν όταν ο Δημήτρης είπε “ένιωσα ξαφνικά ότι είμαι ενεργό μέλος της Greenpeace, ζωντανά και πρακτικά, ο Φάνης είπε “το περίμενα πώς και πώς τόσα χρόνια να συμμετέχω σε μία δράση, τώρα σκέφτομαι να φέρω και τους μαθητές μου να κάνουν ξενάγηση στο αγρόκτημα” και ο Δημήτρης είναι πολύ καλό αυτό σήμερα και θα ήθελα περισσότερες εκδηλώσεις και συναντήσεις με τη Greenpeace.

Η υπόσχεση μας είναι να συνεχίσουμε, πάντα παρέα με τους υποστηρικτές μας, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον της γεωργίας και της τροφής μας!

Πάτα εδώ