Η πανδημία έφερε πολλές δυσκολίες, αλλά μας θύμισε πόσα μας ενώνουν. Είδαμε ότι ο πλανήτης Γη και όλοι του οι κάτοικοι είμαστε ένα, εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, και μόνο αν προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα θα προστατευτούμε κι εμείς.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας έκαναν πιο έντονες τις υπόλοιπες κρίσεις της εποχής μας. Ο τρόπος παραγωγής τροφίμων, η διείσδυσή μας σε παρθένα οικοσυστήματα, η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, όλα είναι αλληλένδετα και μόνο συνολικά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Κι επειδή κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία, τώρα είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, με εσένα στο πλευρό μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον και όχι την επιστροφή στην “κανονικότητα”, που μας έφερε ως εδώ. Μαζί, έχουμε τη δύναμη!

Μαζί συνεχίζουμε

Το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς έπρεπε να μείνουμε και εμείς σπίτι, όμως δεν μείναμε σιωπηλοί! Όλοι επηρεαστήκαμε από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε, όμως βρήκαμε δημιουργικούς τρόπους να δουλέψουμε μαζί για να έρθουμε πιο κοντά στο πράσινο, δίκαιο και ειρηνικό μέλλον που διεκδικούμε. Οι τοποθετήσεις μας στην Βουλή, οι συναντήσεις με φορείς, πολιτικούς και οργανώσεις, έγιναν διαδικτυακά, και ακόμα και με την απόσταση μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν εμάς και εσένα που μας στηρίζεις.

Συμμετείχαμε σε webinars, διοργανώσαμε τα δικά μας για να σου μιλήσουμε, ρωτήσαμε τη γνώμη σου για μία καλύτερη επόμενη μέρα, καταθέσαμε αναλυτικά σχόλια για όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που έφταναν το ένα μετά το άλλο (καύση σκουπιδιών, πλαστικά μίας χρήσης, ηλεκτροκίνηση, περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας). Ξεκινήσαμε συνεργασία με μικρούς παραγωγούς στα πλαίσια της εκστρατείας μας για εγχώρια, βιώσιμη, ανθεκτική γεωργία. Οι ομάδες μας ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν πολίτες στον δρόμο για την άμεση ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.


Πήραμε θέση για όλα τα σημαντικά θέματα: για την απόφαση αναμόρφωσης όλων των δασικών χαρτών, για τις “ψευδολύσεις” που προωθούνται ως λύση για την πλαστική ρύπανση αντί να δοθεί έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, για τα προβλήματα του αγροδιατροφικού μοντέλου. Με επιστολές στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, ζητήσαμε ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο που εγγυάται επαρκή και υγιεινή τροφή, σταθερό εισόδημα για τους παραγωγούς και καλύτερο περιβάλλον. Ακούσαμε τους ειδικούς υγείας, που μας είπαν ότι το πλαστικό μίας χρήσης δεν είναι πιο ασφαλές στην πανδημία, ενώ η επαναχρησιμοποίηση είναι.