Fossiiliyhtiöt tuhoavat maapalloa sinunkin piikkiisi

Maailma palaa. Nyt fossiilifirmojenkin on aika tarttua toimeen!

Kuka maksaa fossiilituhot?

Fossiiliset polttoaineet kiihdyttävät sään ääri-ilmiöitä ja sen seuraukset vaikuttavat meihin ihan kaikkiin. Tuhoisat myrskyt, tulvat, sulavat jäätiköt, metsäpalot, kuivuus ja helleaallot ovat suora seuraus vuosikymmeniä kestäneestä holtittomasta hiilen, maakaasun ja -öljyn polttamisesta.

Vaadi kanssamme vastuunkantoa niiltä jättiyrityksiltä, jotka tekevät voittoa fossiilisilla polttoaineilla luonnon ja ihmiskunnan tulevaisuuden kustannuksella. Tule mukaan ja allekirjoita vetoomus!

Haluan osoittaa tukeni työlle, jota Greenpeace tekee ilmaston hyväksi. Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että saan Greenpeacelta tietoa heidän ympäristötyöstään ja siitä, kuinka voin auttaa. Hyväksyn myös tietosuojakäytännön.

Tue työtämme ilmaston parissa tekemällä lahjoitus

Greenpeace on riippumaton järjestö juuri siksi, että toimintamme perustuu täysin yksityisten ihmisten tukeen. Emme siis ota vastaan rahaa yrityksiltä tai valtioilta. Kaltaistesi ihmisten tuella meidän on mahdollista pysyä aidosti puolueettomana ja voimme tarkastella kriittisesti yritysten ja valtioiden toimintaa. Lahjoita, sillä jokaisella eurolla on väliä!

#StopDrillingStartPaying

Vuosi 2023 oli kaikkien aikojen kuumin maapallon mittaushistoriassa ja vuoden 2024 alkupuoliskolla näitä lämpöennätyksiä on jälleen rikottu kuukausi kerrallaan. Näin ei voi jatkua. Todistamme tällä hetkellä kuudetta sukupuuttoaaltoa ja biologisen monimuotoisuuden kriisiä, jossa eläin- ja kasvilajit kuolevat eivätkä koskaan palaa takaisin. Monet meistä pelkäävät, ehdimmekö hillitä ilmastokriisiä ja luontokatoa ajoissa, jotta voisimme vielä turvata elinkelpoisen planeetan nykyisille sukupolville, lapsillemme ja lastenlapsillemme.

Kampanjatyöllä Greenpeace vauhdittaa uusiutuvaan energiaan siirtymistä, paljastaa muutoksen jarruttajat ja käräyttää viherpesijät. Toimitaan yhdessä, jotta välttämätön muutos energiantuotannossa ja -kulutuksessa toteutuu ennen kuin on liian myöhäistä.

Shell haastoi Greenpeacen oikeuteen

Vuoden 2023 lopulla öljyjätti Shell haastoi Greenpeacen oikeuteen rauhanomaisen mielenilmauksen takia ja haluaa osana haastettaan estää kaikki mahdolliset, tulevat mielenosoitukset heidän toimintaansa vastaan ympäri maailmaa. 

Koko oikeusjuttu on Shellin kaltaiselta bisnesjättiläiseltä suorastaan alhainen yritys vaientaa ympäristöliikettä, mutta seuraukset Shellin voitosta olisivat synkät. Jos haaste menisi läpi, siitä  voisi pahimmillaan muodostua vaarallinen ennakkotapaus, joka rajoittaisi järjestöjen ja ihmisten oikeutta protestoida saastuttajia vastaan. Onneksi kansainvälisen yleisön vastareaktio Shellin alhaiseen vetoon oli voimakas ja tilanne aiheutti ristiriitaa myös yhtiön sisällä. 

Näin Shell toimii jatkuvasti ympäri maailmaa: vuonna 2019 yhtiön aikeissa oli jättää vanhoja öljykentän rakenteita ruostumaan Pohjanmerelle. Säiliöissä oli edelleen 11 000 tonnia öljyä. Greenpeacen vapaaehtoiset kiipesivät ripustamaan öljykentän hylättyihin rakenteisiin tärkeän viestin: ”Siivoa sotkusi, Shell!” Kuva: © Marten van Dijl / Greenpeace

Jatkuvat ympäristörikokset ja yhteisen tulevaisuutemme polttaminen savuna ilmaan ovat Shellin kaltaisille öljyjäteille varsin kannattavaa toimintaa. Shell teki pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli seitsemän miljardin euron voitot. Samaan aikaan ilmastokriisi kiihtyy ja ihmiset ympäri maailman menettävät kotejaan ja jopa henkensä sään ääri-ilmiöiden vuoksi. Kuka maksaa tuhot?

Viesti maailmalta ja johtavilta asiantuntijoilta, mukaan lukien Kansainväliseltä energiajärjestöltä (IEA), on myös selvä: uusien fossiilisten polttoaineiden etsintä ja talteenotto on lopetettava välittömästi, jotta vältämme ilmastokriisin karmeimmat vaikutukset.

Yritysten on aika jättää fossiiliset hankkeet historiaan ja kantaa vastuu

On ilmiselvää, ettei fossiilisten polttoaineiden bisnes enää kestä päivänvaloa tai ole tätä päivää. Meidän jokaisen on tehtävä voitavamme ilmastokriisin edessä, ja se koskee myös fossiiliteollisuutta. Uusien öljynporaus- tai muiden fossiilihankkeiden aloittaminen olisi yksinkertaisesti kestämätöntä maapallolle, mutta silti uusia hankkeita suunnitellaan tälläkin hetkellä ympäri maailman. 

Konkreettiset suunnitelmat fossiilisesta energiasta luopumiseksi vauhdittaisivat myös kiireellistä siirtymää kohti uusiutuvia energianlähteitä, kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Mikään energiamuoto ei ole täysin ongelmaton, mutta fossiilisten polttoaineiden kiihdyttävä vaikutus ilmaston lämpenemiselle on kiistaton ja valtavan suuri. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa kuluttaa tämän enempää fossiilisia polttoaineita, sillä muuten poltamme samalla oman tulevaisuutemme.

On käsittämätöntä, että fossiilifirmat saavat jatkaa tuhoisaa toimintaansa, kun tiedämme ja näemme sen seuraukset ympärillämme. Me Greenpeacella olemme eri mieltä, ja vaadimme yhdessä kansainvälisen yhteisömme kanssa fossiiliyrityksiltä vastuunkantoa niiden tekemistä tuhoista. Vetoomus on osa globaalilla Stop Drilling, Start Paying -kampanjaamme. Tule mukaan ja allekirjoita vetoomus!