Read the page in English here*

Tilanne tuntuu epätoivoiselta: päättäjät ovat toimettomia ilmasto- ja luontokriisin edessä ja kieltävät tutkijoiden viestin. Planeettamme kuumenee, kun päästöt jatkavat kasvuaan. Miljoonat lajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, ja tuhansia on jo menetetty. Päättäjien ja yritysten tyhjät sanat eivät pelasta luontoa ja ilmastoa. Uskomme kuitenkin, että kansalaistottelemattomuuden avulla voimme tuoda esiin tarvittavaa muutosta.

Mitä on kansalaistottelemattomuus ja miksi teemme sitä?

Kansalaistottelemattomuudella tarkoitetaan lakien, asetusten, käytäntöjen tai normien tietoista rikkomista suuremman tavoitteen edistämiseksi. Sillä tavoitellaan yhteistä hyvää eikä omaa henkilökohtaista etua. Myös väkivallattomuus, omilla kasvoilla ja nimellä toimiminen ja laillisten seurausten kantaminen ovat kansalaistottelemattomuuden keskeisiä periaatteita.

Lain pitäisi heijastaa yhteiskunnan jaettua käsitystä siitä, mikä on oikein tai väärin. Joskus laki kuitenkin laahaa esimerkiksi tieteellisten tosiasioiden ja niistä johdettujen arvojen perässä – näin on käynyt aiemmin esimerkiksi monissa ihmisoikeuskysymyksissä, ja silloinkin mielenosoitukset ja kansalaistottelemattomuus ovat olleet avainasemassa uusien lakien synnyssä.

Tällä hetkellä moni laki laahaa jäljessä tutkimustiedosta erityisesti ilmastokatastrofin pysäyttämisessä sekä luontokadon torjumisessa. Esimerkiksi öljy-yhtiöt tekevät miljardivoittoja samaan aikaan, kun ne aiheuttavat tulvia, tulipaloja ja kuivuutta toimillaan. Niiden öljynporauksella, -etsinnällä ja -polttamisella on katastrofaalisia ilmastovaikutuksia erityisesti globaalin etelän maihin.

Kansalaistottelemattomuus on osa Greenpeacen keinovalikoimaa. Suoraa toimintaa edeltää kuukausien työ ongelman tutkimisen ja ratkaisujen etsimisen parissa. Kansalaistottelemattomuus on keino, johon tartutaan silloin, kun muut toimet eivät riitä.

Kansalaistottelemattomuudella on pitkät perinteet Suomessa ja se on ollut osa esimerkiksi Suomen itsenäistymisprosessia. Historia onkin täynnä esimerkkejä saavutetuista ihmisoikeuksista, yhteiskunnallisista vapauksista ja luonnonsuojeluvoitoista, jotka ovat suoraa seurausta kansalaistottelemattomuudesta.

Millaista on olla Greenpeacen aktivisti?

Greenpeacen aktivistit ovat koulutettuja ja sitoutuneita toimintaan. He ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät poikkeuksellisia asioita paremman tulevaisuuden puolesta.

Aktivistimme toimivat yhdessä toisiaan tukien. Tulevien aktivistien tulee olla valmiita sitoutumaan vahvaan yhteistyöhön tiimin kanssa. Aktivismi voi olla välillä vaativaa, ja toimintaan osallistuminen on sekä jännittävää että uuvuttavaa. Voit kuitenkin olla varma turvallisesta ympäristöstä, monista nauruista matkan varrella sekä uusista taidoista, ystävyyksistä ja suurista seikkailuista.

Aktivistien turvallisuus on toiminnassamme aina etusijalla. Varmistamme aktivistien ja vapaaehtoisten fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden ennen toimintaa, sen aikana ja sen jälkeen.

Greenpeace tarjoaa ensiapukoulutusta kaikille aktivisteille.

Lue täältä Greenpeacen aktivistin Helin tarina! Heli oli Hangossa mukana pysäyttämässä venäläistä hiilijunaa huhtikuussa 2022.

Tunnen aina yhteisöllisyyttä ja toveruutta, kun kokoonnumme ja valmistaudumme toimintaan – se tuntuu perheen kokoontumiselta!

Pattie, Greenpeacen aktivisti

Kuka pääsee Greenpeacen aktivistiksi?

Lyhyesti sanottuna – kuka vain! Sinun ei tarvitse olla erityisen rohkea tai erityisen hyvässä kunnossa ollaksesi Greenpeacen aktivisti. Osallistua voi monella eri tapaa: kiipeäminen öljynporauslautalle tai suuren aluksen blokkaaminen kajakilla ei innosta kaikkia. Aktivismia on myös bannerien maalaaminen, poliitikkojen lobbaaminen, koulussa puhuminen ja tutkimustyössä avustaminen Greenpeacen toimistoissa tai kentällä.

Aktivistina toimiminen vaatii omistautumista ja halukkuutta puolustaa tulevaisuuttamme ja luoda muutosta. Mitä enemmän meitä on, sitä voimakkaampia olemme.

Olemme sitoutuneita auttamaan käytännön tai taloudellisten esteiden kanssa, mikäli ne estävät sinua liittymästä joukkoomme. Aina kun mahdollista, otamme huomioon tarpeesi liittyen saavutettavuuteen.

Greenpeacen aktivistin on oltava vähintään 18-vuotias.

Tule mukaan tekemään muutosta!

Mitä aktivistikoulutusta Greenpeace tarjoaa?

Ensimmäinen askel Greenpeacen aktivistiksi tulemisessa on osallistua kansalaistottelemattomuuskoulutukseen. Kurssilla opit lisää kansalaistottelemattomuudesta ja väkivallattomuuden voimasta. Ilmoittaudu jo tänään!

Seuraava askel on viikonlopun mittainen väkivallattoman suoran toiminnan koulutus. Kurssilla opit miten toimitaan turvallisesti ja tehokkaasti. Viikonlopun aikana sinulla on mahdollisuus luoda yhteyksiä muihin aktivisteihin ja haastaa itseäsi turvallisessa ympäristössä. Koulutuksessa opitaan fyysistä ja henkistä valmistautumista toimintaan, rauhoittamistaktiikoita, turvallisia toimintatapoja, estämistekniikoita, aktivistin oikeuksien tuntemista, mediatyöskentelyä ja paljon muuta. Greenpeace tarjoaa myös ensiapukoulutusta kaikille aktivisteille.

Kurssin onnistuneesti suorittaneet osallistujat ovat valmiita toimimaan Greenpeacen aktivistina. 

Kurssin suorittamisen jälkeen on myös mahdollista hakea mihin tahansa erikoistuneeseen toimintaryhmään, kuten kiipeilytiimiin, kajakkiryhmään tai veneilytiimiin, joilla kaikilla on omat laajat ja ammattimaiset koulutusohjelmat. 

Greenpeace tarjoaa myös muita koulutusohjelmia vapaaehtoisille. Lisätietoja vapaaehtoistyöstä saat täältä.

Kaikki koulutukset ovat ilmaisia, ja Greenpeace kattaa kaikki aktivistien koulutus- ja toimintakustannukset, kuten matkat, ruoan, majoituksen jne.

Tule mukaan ilmasto- ja ympäristöaktivistiksi tänään!

Ryhdy ilmasto- ja ympäristöaktivistiksi ja tee muutos!

Mitä enemmän meitä on, sitä vahvempia meistä tulee. Me odotamme innolla yhteydenottoasi!

Vapaaehtoistoiminnan raportit

Katso lisää siitä, mitä kaikkea Greenpeacen vapaaehtoiset ovat saaneet aikaan vuosien varrella. Täältä löydät vuosittain julkaistut vapaaehtoistoiminannan raporttimme.