Venäjälle perustetaan uusi 3000 neliökilometrin kokoinen luonnonsuojelualue Vienanjoen ikimetsään. Alueesta tulee yksi Venäjän suurimmista vanhojen metsien suojelualueista. Greenpeace on kampanjoinut alueen puolesta jo 20 vuoden ajan.

“Tämä on loistava uutinen metsiensuojelulle. Laajat vanhat metsät ovat uhanalaisten lajien turvapaikkoja ja korvaamattoman tärkeitä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan: ne sitovat hiiltä paljon enemmän kuin hakatut, nuoret talousmetsät”, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

“Suomeen verrattuna Venäjällä on toimittu suojelun suhteen nopeasti. Meillä uusia suojelualueita perustetaan käytännössä vain vuosien 20082025 aikana toteutettavalla Metso-ohjelmalla, jonka tavoite on suojella vaatimattomat 960 neliökilometriä metsää. Suomessa ei siis 18 vuodessakaan saada suojeltua kuin kolmasosa siitä, mitä venäläiset nyt tempaisivat kerralla.”

Uusi luonnonsuojelualue on kooltaan 3000 neliökilometriä, eli kookkaampi kuin Suomen suurin kansallispuisto Lemmenjoki, joka on kooltaan 2580 neliökilometriä. Vertailun vuoksi voisi todeta, että alueelle mahtuisi yli 56 Nuuksion kansallispuistoa. Alue kattaa Arkangelin alueella sijaitsevasta 7000 neliökilometrin kokoisesta Vienanjoen ikimetsästä noin 40 prosenttia.

Vienanjoen metsät ovat viimeisiä laajoja koskemattomia metsäerämaita Euroopan puoleisella Venäjällä. Viime vuosikymmeninä Vienanjoen aluetta on kuitenkin hakattu rajusti: noin 20 vuodessa hakkuut ovat hävittäneet jo 40 prosenttia ennen yhtenäisen vanhan metsän pinta-alasta. Alueelta hakatusta puusta valmistettua sellua ovat käyttäneet myös suomalaiset ja ruotsalaiset metsäyhtiöt.

“Kiitämme Arkangelin aluehallintoa hyvästä yhteistyöstä ympäristöjärjestöjen kanssa ja näemme suojelualueen perustamisen nyt alkuna sille, että metsien käsittelyä Arkangelin alueella parannetaan jatkossa. Alueella on vielä paljon hienoja metsiä vailla suojaa”, toteaa Greenpeace Venäjä.

Päätös suojelualueen perustamisesta allekirjoitettiin eilen. Sopimus alueen suojelun aloittamisesta tehtiin vuoden 2018 keväällä, ja sen tekemiseen osallistuivat Arkangelin alueen ympäristöministeriö, metsäyhtiöt, WWF ja Greenpeace.

Lisätietoa uudesta suojelualueesta

Kuvia alueelta

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:

Matti Liimatainen, metsävastaava
0400 346 329
matti.liimatainen@greenpeace.org

Mari Vaara, tiedottaja
041 460 9873
[email protected]