Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus saivat maanantaina 4.12. valmiiksi vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelupäätöstä pohjustavan työnsä. Raportissa hahmotellut vanhojen ja luonnontilaisten metsien määritelmät ovat metsillemme elintärkeitä, sillä Euroopan unionin biodiversiteettistrategia ohjaa suojelemaan jäljellä olevat määritelmän täyttävät metsät. Raportti jätti avoimeksi monia kysymyksiä ja siirsi käytännössä päätöksenteon tieteeltä poliitikoille.

“Vanhojen metsien suojelupäätöksessä on nyt mahdollisuus historialliseen onnistumiseen tai vuosikymmenen riman alitukseen. Voimakkaan poliittisen paineen kohteeksi joutuneet tutkijat siirsivät suojelupäätöksen pitkälti poliitikkojen tehtäväksi. Kaikkien vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu on välttämätön askel luontokadon pysäyttämiseksi”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen

Tutkijaryhmään on julkisten lähteiden mukaan kohdistunut syksyn aikana kova metsäteollisuuden etua ajava poliittinen paine. Tämä näkyy nyt julkaistussa raportissa esimerkiksi siten, että kaikista vanhojen metsien määritelmistä nostetaan raportissa esiin esimerkkilaskelmin ne, joiden perusteella suojelupinta-alat saadaan mahdollisimman mataliksi. Jopa raportissa esiteltyjen puuntuotannossa olevien vanhojen metsien kokonaispinta-alojen yläpää jää selvästi esimerkiksi Luontopaneelin osoittamasta suojelutarpeesta. Tämän vuoksi myös muun kartoitusaineiston hyödyntäminen on välttämätöntä tyydyttävään lopputulemaan pääsemiseksi.

Raportissa esitellään myös Luonnonmetsätyöryhmän ja Luonnonmetsä Sápmi -työryhmien käyttämät kriteerit. Työryhmät ovat kartoittaneet kattavasti valtion luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Näiden alueiden suojelu olisi luonnolle erittäin merkittävä toimi, ja toisaalta sen taloudellinen vaikutus häviävän pieni. Valtion talouskäytössä olevasta metsämaasta kartoitetut luonnontilaiset ja vanhat metsät muodostavat vain noin 4 prosenttia.

“Pääministeri Orpo lupasi ennen vaaleja suojella valtion vanhat metsät. Hän voi lunastaa lupauksensa suojelemalla valtion mailla olevat kartoitetut luonnonmetsät heti. Jos poliittiset päättäjät sen sijaan kikkailevat raportin esittämistä vaihtoehdoista sellaisia raja-arvoja, etteivät Suomen luonnonmetsät niihin mahdu, pääministeri pettää lupauksensa”, Sipiläinen sanoo.

“Valtion vanhojen metsien suojelun lähtökohtana pitäisi olla monimuotoisen metsäluonnon säilyttäminen. Tänään julkaistu raportti ei ohjaa päättäjiä vahvasti metsäluonnon monimuotoisuutta suojaavan suojelupäätöksen tekoon, vaan jättää mahdollisuuden täysin riittämättömään metsien lisäsuojeluun”, Sipiläinen sanoo.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Touko Sipiläinen
Maajohtaja
044 239 4404
[email protected]

Mari Vaara
Tiedottaja
040 751 7957
[email protected]