Yli 30 Greenpeacen aktivistia on sulkenut Kemin sellutehtaan pääportin, junaraiteen sekä tehdasalueelle johtavan sillan. Pääportille on pystytetty viisi metriä korkea pahvista tehty pöllö kuvastamaan metsäteollisuuden toiminnan myötä uhanalaistuvia metsälajeja. Lisäksi kahdeksan aktivistia on kiivennyt puun lastaamiseen käytettäviin nostureihin ja ripustanut niistä toiseen banderollin, jossa lukee “luontokato”. Aktivistit vaativat Metsä Groupia sopeuttamaan toimintansa luonnon ja ilmaston rajoihin.

Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Kemin sellutehtaalla. Pääportille on pystytetty viisi metriä korkea, pahvista tehty pöllö kuvastamaan metsäteollisuuden toiminnan myötä uhanalaistuvia metsälajeja. Kuva: Anton Verho / Greenpeace
Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Kemin sellutehtaalla. Pääportille on pystytetty viisi metriä korkea, pahvista tehty pöllö kuvastamaan metsäteollisuuden toiminnan myötä uhanalaistuvia metsälajeja. Kuva: Anton Verho / Greenpeace

“Olen täällä, koska olen surullinen ja pettynyt. Suomen luontoa tuhlataan selluksi:: metsiemme asukkaat, kuten hömötiainen, varpuspöllö ja purolaakasammal ovat katoamassa vain siksi, että saisimme lisää pahvia ja kertakäyttötuotteita. Vanhoja metsiä on enää vaikea löytää, ja viimeisistäkin paljastuu yhtiöiden suunnittelemia hakkuita”, sanoo paikalla oleva Greenpeacen aktivisti Ida Korhonen.

Aktivisteja on saapunut Kemiin Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Puolasta, Alankomaista ja Saksasta. Suomen metsäteollisuus välttelee vastuutaan luontokadon pysäyttämisessä ja lobbaa EU:ssa voimakkaasti lyhytnäköisiä intressejään, mikä on saanut ympäristön puolustajat tulemaan paikalle eri puolilta Eurooppaa.

Metsä Groupin uusi Kemin sellutehdas lisää hakkuita sekä Suomen että Ruotsin pohjoisissa metsissä. Tehdas on koko pohjoisen pallonpuoliskon suurin sellutehdas, joka täydellä teholla toimiessaan käyttää 7,6 miljoonaa kuutiota puuta vuosittain. Tällöin tehtaalle tuodaan joka päivä keskimäärin 243 junavaunullista ja 180 rekkalastillista puuta. Tutkijoiden mukaan hakkuita pitäisi luonnon ja ilmaston suojelemiseksi vähentää, sillä liikahakkuut ovat köyhdyttäneet Suomen luontoa ja romahduttaneet metsien hiilinielun.

“Luontokatoa ja ilmastokriisiä kiihdyttävä metsäteollisuus on vastoin Suomen etua. Olisi reilua myös suomalaisia metsänomistajia, metsäalan työntekijöitä ja yrittäjiä kohtaan, että suuret selluyhtiöt ottaisivat luontokadon ja ilmastokriisin vakavasti ja tekisivät toiminnastaan kestävää. Luonnon rajoihin sopeutuminen on koko alan tulevaisuuden edellytys”, sanoo paikalla oleva Greenpeacen metsäasiantuntija Oona Käyhkö.

Greenpeace vaatii, että metsäteollisuus vähentää hakkuita ja puun käyttöä. Tämä voisi tapahtua nostamalla tuotteiden jalostusastetta ja tuottamalla pitkäikäisempiä ja arvokkaampia tuotteita kuin pahvia ja kertakäyttötuotteita. Luonnolle ja ilmastolle kaikkein haitallisimmat käytännöt kuten puun ostaminen arvokkaista metsistä ja turvemaiden avohakkuut on lopetettava. Metsäyhtiöiden on lisäksi kannettava vastuu aiheuttamastaan luontokadosta suojelemalla omalla kustannuksellaan lisää arvokkaita metsiä ja tukemalla kattavaa suojelua. Suomalaiset metsäyhtiöt tarvitaan puolustamaan vahvaa eurooppalaista lainsäädäntöä, ei jarruttamaan ja vesittämään sitä.

Luonnonmetsät vaarassa – metsäyhtiöillä on mahdollisuus korjata tilanne

Metsäyhtiöt kertovat kilpaa kestävästä puunhankinnastaan. Silti esimerkiksi Metsä Group oli aloittamassa hakkuita monisatavuotiaissa ikimetsissä Sallassa tänä syksynä. Greenpeace huomautti yhtiötä metsien luonnontilaisuudesta, minkä jälkeen yhtiö kertoi peruvansa hakkuut yhdellä kohteella ja selvittävänsä asiaa toisen osalta. Sahayhtiö Pölkky Oy on kuitenkin syksyn aikana hakannut alueella vastaavia vanhoja luonnonmetsiä ja Metsä Group ostaa haketta sellun tuotantoon Pölkyltä.

“Tapaus on vain esimerkki suuremmasta ongelmasta. Metsäyhtiöiden kykyyn välttää hakkuita luonnonmetsissä ei voi valitettavasti tällä hetkellä luottaa. On kestämätöntä, että ympäristöjärjestöt ja kansalaiset joutuvat vahtimaan metsäyhtiöiden toimintaa hakkuu kerrallaan”, Greenpeacen metsäasiantuntija Oona Käyhkö sanoo.

Metsä Groupin lisäksi UPM on jäänyt kiinni hakkuista luonnonmetsissä. Lisäksi metsäteollisuus hankkii puuta Metsähallitukselta, jolla on useita hakkuusuunnitelmia suojelullisesti arvokkaissa metsissä eri puolilla Suomea.

“Tehometsätalous on suurin luontokadon aiheuttaja Suomessa. Metsäteollisuuden valtava kestävyysongelma ei ratkea ilman mittavaa ja tieteeseen perustuvaa lisäsuojelua. Metsäyhtiöillä olisi mahdollisuus ratkaista tilanne vaatimalla erityisesti vanhojen ja luonnonmetsien kattavaa suojelua, pidättäytymällä ostamasta puuta arvokkaista metsistä ja suojelemalla metsää myös itse”, Käyhkö jatkaa.

Greenpeace kerää nimiä uuteen vetoomukseen, jossa vaaditaan Suomen metsäyhtiöitä sopeuttamaan toimintansa ilmaston ja luonnon rajoihin.

Rauhanomainen mielenosoitus toteutettiin varmistaen aktivistien ja sellutehtaan työntekijöiden turvallisuus.

Kuvia vapaasti median käyttöön: 

Greenpeacen aktivistit paikalla Kemin sellutehtaalla (lisäämme uusia kuvia keskiviikon aikana). Kuvaajat merkitty kuviin.

Lisätiedot:

Oona Käyhkö (paikalla Kemissä)
Metsäasiantuntija
040 765 0087
[email protected] 

Mari Vaara (paikalla Kemissä)
Tiedottaja
040 751 7957
[email protected] 

Jaakko Kilpeläinen
Tiedottaja
044 301 2007
[email protected]