Vanhaa sammaleista kuusimetsää Evolla. Metsän pohjakerroksessa on myös esimerkiksi mustikanvarpuja.
Metsää Evolla. Evon tiedekansallispuiston perustaminen vauhdittaisi Etelä-Suomen metsien suojelua.

Ympäristöministeri Maria Ohisalo ilmoitti 16. syyskuuta, ettei hallitus tee päätöstä Evon tiedekansallispuistosta. Greenpeace on valtavan pettynyt pääministeripuolueen selkärangattomuuteen asiassa, jolle on laaja tiedeyhteisön ja kansalaisten tuki. Järjestö vetoaa nyt poliittisiin päättäjiin kansallispuiston saamiseksi seuraavan hallituksen ohjelmaan.

“Emme anna periksi. Evon tiedekansallispuiston suunnitelma on aivan liian hyvä haudattavaksi. Ympäristöministerin ilmoitus tarkoittaa, että tiedekansallispuisto on saatava seuraavan hallituksen toteutettavaksi”, sanoo Greenpeacen aktivisti ja Helsingin yliopiston tutkija Hanna Rosti.

Tiedekansallispuisto on uusi luova tapa korjata Etelä-Suomen metsien suojelun katastrofaalista tilannetta tarjoamalla samalla mahdollisuus tutustua korkeatasoiseen tieteelliseen tietoon metsistämme. Evon tiedekansallispuistohanke yhdistää metsien virkistyskäytön, tutkimuksen ja luonnonsuojelun. Hanketta ovat ajaneet laajassa yhteistyössä niin ympäristöjärjestöt, Helsingin yliopisto, kuin paikalliset luontoyrittäjätkin. Esimerkiksi Hämeenlinnan yrittäjät vetosivat vastikään kansallispuiston puolesta.

Etelä-Suomen metsien suojelutilanne on hälyttävän huono: vain alle kolme prosenttia metsistä on suojeltu, ja suojelualueet ovat pirstaleisia. Evon alueen metsämanner on arvokas ja Etelä-Suomessa harvinainen kokonaisuus, jonka suojelun parantaminen edistäisi luontokadon torjumista.

“Evosta olisi mahdollisuus kehittää poikkeuksellisen laaja ja yhtenäinen metsiensuojelualue, joita Etelä-Suomesta puuttuu. Yhtenäiset alueet säilyttävät paremmin suojeluarvonsa ja ovat vastustuskykyisempiä muuttuvassa ilmastossa”, sanoo Greenpeacen metsäasiantuntija Matti Liimatainen.

Ilman suojelua Evoa uhkaavat hakkuut ja valtion metsiä hallinnoivan Metsähallituksen Evon alueen kehittämissuunnitelmat. Suunnitelma tähtää metsästyksen kehittämiseen ja voimakkaaseen rantarakentamiseen. Alueelle suunnitellaan rakennettavaksi jopa yli sata mökkiä.

Suojelua tulisi edistää myös Evon kansallispuistohanketta ympäröivillä alueilla, joilla sijaitsee arvokkaita metsiä suurten yhteisömetsänomistajien mailla. Esimerkiksi metsäjätti UPM ja Hämeenlinnan kaupunki omistavat Evon alueella metsiä, jotka ovat suojelun kannalta erittäin tärkeitä.

Lisätiedot:

Hanna Rosti, aktivisti ja tutkija, Greenpeace
040 570 6064
[email protected]

Matti Liimatainen, metsäasiantuntija, Greenpeace
0400 346 329
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
040 751 7957
[email protected]