Mertentutkimusta Greenpeacen aluksella Huippuvuorilla kesäkuussa 2016.

Maailman johtavien meribiologien uraauurtava tutkimus nimeltään 30×30: A Blueprint for Ocean Protection kartoittaa, kuinka suojella kolmannes maailman meristä vuoteen 2030 mennessä. Tutkijoiden mukaan tämä on tarpeen, jotta merten elämän monimuotoisuus voidaan turvata, ja jotta se voi osaltaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Tutkimus julkaistaan samaan aikaan, kun maailman hallitukset ovat kokoontuneet neuvottelemaan uudesta YK:n mertensuojelusopimuksesta. Vahvaa uutta sopimusta tarvitaan, sillä nykyään valtaosalle maailman meristä valtioiden rajojen ulkopuolella ei ole mahdollista perustaa mertensuojelualueita.

Raportti 30×30: A Blueprint for Ocean Protection on Yorkin ja Oxfordin yliopistojen ja Greenpeacen vuoden mittaisen yhteistyön tulos [1]. Tutkimus on lajissaan yksi laajimmista koskaan. Tutkijat jakoivat maailman meret – jotka peittävät lähes puolet maapallosta – 25 000 ruutuun kooltaan sata kertaa sata neliökilometriä. Kullakin ruudulla määritettiin 458 erilaisen suojelupiirteen esiintyminen. Suojelupiirteitä olivat esimerkiksi valaiden, haiden ja muiden lajien sekä erilaisten elinympäristöjen levinneisyydet sekä keskeiset meritieteelliset muuttujat. Niiden perusteella laadittiin satoja mahdollisia maailmanlaajuisia mertensuojelualueiden verkostoja, joissa eri suojelupiirteet ovat mahdollisimman hyvin edustettuina.

“Tiettyjen merilintujen, kilpikonnien, haiden ja merinisäkkäiden dramaattinen väheneminen paljastaa, että maailman merten hallintajärjestelmä on rikki, ja YK:n on kiireesti korjattava se. Tutkimuksemme näyttää, miten kansainvälisille merille voidaan perustaa suojelualueita, joiden verkosto pelastaa lajeja sukupuutoilta ja auttaa niitä selviämään nopeasti muuttuvassa maailmassa” sanoo professori Callum Roberts, mertensuojelubiologi Yorkin yliopistosta.

Tänään julkaistu raportti tarkastelee, mitä merkitsisi suojella 30 tai 50 prosenttia maailman meristä. Erilaisia skenaarioita, merten elämän monimuotoisuudelle merkittäviä alueita ja meriin kohdistuvia uhkia voi tutkia itse interaktiivisen kartan avulla.

“Merten elämä on ennennäkemättömällä tavalla uhattuna ilmastonmuutoksen, merten happamoitumisen, liikakalastuksen ja saasteiden takia. Ainakin kolmannes merialueista on rauhoitettava teolliselta  toiminnalta suojelualueiden avulla vuoteen 2030 mennessä. Raportti on rohkaiseva, koska se osoittaa, että maailmanlaajuisen, koko elämän kirjon kattavan suojelualueiden verkoston suunnittelu ja luominen on aivan mahdollista” sanoo Laura Meller, Greenpeace Nordenin meriasiantuntija.

“Jos käynnissä olevat YK:n neuvottelut menevät hyvin, meillä voi jo ensi vuonna olla uusi mertensuojelusopimus ja sen myötä tarvittavat työkalut, joilla maailman merille voidaan perustaa suojelualueita. Suomella on tässä EU:n puheenjohtajamaana erityisvastuu tämän vuoden lopulla. Meret ovat kriisissä ja nyt tarvitaan poliittista tahtoa suojella ne, ennen kuin on myöhäistä.”

Lisätietoja:

Laura Meller, meriasiantuntija, Greenpeace Norden, [email protected], puhelin 040 180 3322

Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, [email protected]. Puhelin 050 369 6202

Alistair Keely, Head of Media Relations, University of York, [email protected], puhelin +44 1904 322 153 tai +44 7795 315 029

Raportti 30×30: A Blueprint for Ocean Protection

Interaktiivinen kartta

Valtameriaiheista kuvitusta vapaaseen käyttöön https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJWANX83

Lisätietoja YK:n mertensuojelusopimuksesta:

Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty

Greenpeacen yksityiskohtaiset suositukset löydät täältä.

Viite:

[1] 30×30: A Blueprint for Ocean Protection perustuu tutkimukseen, jota johti professori Callum Roberts Yorkin yliopistosta. Sen tarkoitus oli suunnitella mertensuojelualueiden verkosto maailman merille valtioiden rajojen ulkopuolella. Tutkimusryhmään kuului tutkijoita Yorkin, Oxfordin, Edinburghin ja Salfordin yliopistoista, ja saksalainen Umweltstiftung Greenpeace (Greenpeacen ympäristösäätiö) rahoitti sen tekemistä. Säätiö edistää ympäristön- ja luonnonsuojelun- sekä rauhantutkimusta. Se tukee Greenpeacen kampanjoita ja muita suojeluhankkeita ympäri maailman.