Kansainvälisen merenpohjaviranomaisen (The International Seabed Authority – ISA) yleiskokous päättyy tänään 28. heinäkuuta. Kaivosyhtiöt eivät saa välitöntä vihreää valoa syvänmeren kaivostoimintaan. Yli 20 jäsenmaata, Suomi mukaan luettuna, vaatii syvänmerenkaivuun estämistä, kunnes kaikki vaikutukset merten monimuotoisuuteen on selvitetty.

Syvänmeren kaivostoimintaa vastustava viesti Ciudad de Méxicossa 21. heinäkuuta 2023. Meksiko on yksi maista, jotka tukevat kaivosyhtiöiden toiveita aloittaa syvänmerenkaivuu. © Greenpeace, Ivan Castaneira

”Kaivosteollisuus valmistautui upottamaan mekaaniset hampaansa merenpohjaan, mutta he aliarvioivat tieteen tärkeyden. Teollisuuden etuja ajavaan linnoitukseen on tullut säröjä ihmisten lisääntyneen tietoisuuden ansiosta. Useimmat hallitukset eivät halua jättää perinnöksi vihreää valoa valtamerten tuhoamiseen”, Greenpeace Internationalin valtamerikampanjoitsija Louisa Casson sanoo.

ISA:n neuvoston viime perjantaina 21. heinäkuuta tekemät päätökset tarkoittavat sitä, ettei suurin osa 167 jäsenmaasta, kuten Brasilia, Saksa, Chile, Costa Rica, Sveitsi ja Vanuatu, antanut periksi kaivosyhtiöiden paineelle nopeuttaa syvänmeren kaivostoimintaa koskevien sääntöjen hyväksymistä. Kaivosyhtiöiden toiveita ajoivat muun muassa Meksiko, Norja ja Nauru.

Käynnissä olevassa ISA:n yleiskokouksessa kaivostoimintaa kannattavat maat yrittävät estää keskustelun syvänmeren kaivostoiminnasta – kokouksessa, jossa asiaa juuri pitäisi käsitellä. Vielä perjantaiaamuna Kiina vastusti monen Latinalaisen Amerikan, Tyynenmeren ja Euroopan maan ehdotusta ottaa asia yleiskokouksen esityslistalle. Kokouksen alussa ISA:n sihteeristö, jota on syytetty liiasta läheisyydestä kaivosyhtiöihin, rajoitti toimittajien pääsyä ja esti mielenosoituksia.

”Sijoittajat, jotka tarkastelevat kuluneen viikon tapahtumia, näkevät vain epätoivoisen teollisuuden yrittävän säilyttää illuusion tulevaisuudestaan. Jos syvänmeren kaivostoiminta todella on yhtä kestävää kuin kaivosyhtiöt väittävät, miksi estää toisinajattelua? Maailma jatkaa taistelua syvänmeren kaivostoimintaa vastaan”, Casson jatkaa.

Maailma on heräämässä syvänmeren kaivostoiminnan aiheuttamaan uhkaan. Ihmiset ovat vastanneet alkuperäiskansojen kutsuun valtamerten puolesta. Myös 37 rahoituslaitosta, yli 750 tutkijaa ja kalastusteollisuus ovat vaatineet syvänmerenkaivuun estämistä.

”Tyynimeri on meille rakas. Se kertoo elämästämme ja siitä, keitä me kansana olemme. Syvänmeren kaivostoiminnan haamu herättää monia huolenaiheita, jotka muistuttavat meitä siirtomaa-ajan kaivosteollisuudesta ja barbaarisesta ydinkoeajasta. Kehotamme maailman johtajia olemaan parempia valtameremme suojelijoita ja vaatimaan kaivostoiminnalle moratoriota”, sanoo Network on Globalisation (PANG) kampanjoitsija Joey Tau, jonka kotipaikka on Suva, Fidžillä.

Lisätietoja:

Sol Gosetti, tiedottaja, Greenpeace International, +44 (0) 07807352020 [email protected]
Juha Aromaa, apulaismaajohtaja, Greenpeace Norden, 050 3696202, [email protected]