Mielenosoitus Norjan valtion ja Statoilin harjoittamaa arktista öljynporausta vastaan vuonna 2017. Kajakeissa Hanna Jauhiainen Suomesta, Miriam Friedrich Itävallasta, Andreas Widlund Ruotsista sekä Dalia Kellou Itävallasta.
Kuva: Nick Cobbing / Greenpeace.

Oslo, Norja, 4. marraskuuta 2020.

Nuoret ilmastoaktivistit sekä ympäristöjärjestöt kohtaavat viimein Norjan hallituksen korkeimmassa oikeudessa arktisen öljynporauksen vuoksi. Oikeustapauksen myötä uusi öljynporaus arktisella alueella voitaisiin kieltää. Tapaus luo merkittävän ennakkotapauksen vastaaville ilmasto-oikeudenkäynneille kaikkialla maailmassa.

”Emme voi hyväksyä arktisen alueen avaamista öljynporaukselle keskellä ilmastokriisiä. Toivomme ja uskomme, että korkein oikeus pitää ilmastokriisiä globaalina ongelmana ja tunnustaa Norjan merkittävän vaikutuksen kriisin kiihdyttämisessä. Norjan valtio on saatettava vastuuseen ja arktisen alueen öljylisenssit on peruttava”, sanoo Greenpeacen Norjan maajohtaja Frode Pleym.

Greenpeace Nordic sekä Norjan Nuoret Maan ystävät veivät Norjan valtion oikeuteen vuonna 2016, kun Norja myönsi öljynporauslupia luonnoltaan haavoittuvaisille arktisille vesille. Järjestöjen mukaan uudet öljynporausluvat rikkovat Norjan perustuslakia, joka takaa oikeuden turvalliseen ja terveeseen ympäristöön, ja velvoittaa valtiota turvaamaan saman oikeuden myös tuleville sukupolville.

Viime viikolla, eli vain viikko ennen korkeimman oikeuden kuulemisen alkua, Norjaa ravisteli poliittinen skandaali. Ilmasto-oikeudenkäyntiin liittyvistä asiakirjoista kävi ilmi, että Norjan hallitus on piilotellut parlamentilta tietoa öljynporaukseen liittyvistä valtavista taloudellisista riskeistä. Uuden paljastuksen mukaan Norjan hallitus tiesi jo vuonna 2012, että öljynetsintä saattaa olla kannattamatonta. Tieto pidettiin kuitenkin salassa sekä veronmaksajilta että parlamentilta, joten parlamentin päätös avata uusia öljykenttiä ei ole perustunut uusimpaan tietoon.

Hovioikeuden päätös ilmasto-oikeudenkäynnistä saatiin tämän vuoden tammikuussa. Vaikka päätös puolsi Norjan valtiota, siihen liittyi merkittäviä voittoja ympäristöjärjestöille. Hovioikeuden mukaan perustuslaki takaa oikeuden terveeseen elinympäristöön ja Norjan valtion velvollisuuksiin kuuluu vastuu päästöistä, jotka syntyvät norjalaisen öljyn polttamisesta myös ulkomailla.

Norjan ulkomaanviennin ilmastopäästöt ovat maailman seitsemänneksi suurimmat, ja maalla on tällä hetkellä enemmän aktiivisia öljykenttiä kuin koskaan. Tämä on suuressa ristiriidassa maan muutoin vihreän imagon kanssa.

“On ilmiselvää, että Norjan velvollisuus on olla tuottamatta enempää öljyä tai kaasua kuin maapallo kestää. Öljyn ja kaasun jatkuva etsintä tuhoaa tulevien sukupolvien mahdollisuudet elää terveessä elinympäristössä”, sanoo Therese Hugstmyr Woie, Norjan Nuorten Maan ystävien johtaja.

Oikeuden päätöksen odotetaan valmistuvan joko joulukuussa 2020 tai tammikuussa 2021. Päätöksen tarkka päivämäärä tullaan luultavasti ilmoittamaan korkeimman oikeuden kuulemisen viimeisenä päivänä, eli 12. marraskuuta.

Lisätietoa ja kuvia:

Taustatietoa:

  • Kyseessä on ensimmäinen öljyn- ja kaasunporausta käsittelevä oikeustapaus, joka perustuu Pariisin ilmastosopimukseen.
  • Tapausta käsitellään korkeimmassa oikeudessa seitsemän päivän ajan, 4. marraskuuta lähtien 12. marraskuuta asti. Koronatilanteen vuoksi käsittely tapahtuu pääasiassa digitaalisesti. Kuulemisia voi seurata livelähetyksen kautta täältä
  • Järjestöt veivät Norjan hallituksen oikeuteen, sillä hallitus myönsi 13 yritykselle öljyluvat arktisille vesille.
  • Öljy-yhtiöt, joille luvat myönnettiin, ovat: Equinor (entinen Statoil, Norja), Capricorn, Tullow and Centrica (Iso-Britannia), Chevron ja ConocoPhillips (Yhdysvallat), DEA (Saksa), Aker BP (Norja), Idemitsu (Japani), Lukoil (Venäjä), Lundin Petroleum (Ruotsi), OMV (Itävalta), PGNiG (Norja/Puola). 
  • Oikeustapauksen aloittamisen jälkeen Chevron ja Tullow Oil Norge ovat myyneet osuutensa öljyluvista. Centrica Resources ja Bayerngaz Norge yhdistyivät Spirit Energyksi.

Yhteystiedot:

Laura Meller, Arktis- ja meriasiantuntija
[email protected]
040 180 3322

Frode Pleym, Greenpeace Nordenin maajohtaja Norjassa
[email protected]
+47 973 073 78

Daniel Bengtsson, Greenpeace Nordenin viestintäjohtaja
[email protected]
+ 46 70 300 95 10

Mari Vaara, tiedottaja
[email protected]
040 751 7957