New Yorkissa tänään alkavissa neuvotteluissa on tarkoitus laatia sopimus siitä, kuinka joulun alla sovitut kansainväliset mertensuojelutavoitteet toteutetaan.

Greenpeacen aktivistit heijastivat mertensuojelusopimusta vaativan viestin EU-komission päämajan seinään Brysselissä 23.1.2023.
Greenpeacen aktivistit heijastivat mertensuojelusopimusta vaativan viestin EU-komission päämajan seinään Brysselissä 23.1.2023.

Kaksiviikkoiset neuvottelut YK:n valtamerisopimuksesta alkavat New Yorkissa maanantaina 20. helmikuuta kello 17 Suomen aikaa. Neuvotteluissa on tarkoitus sopia niin sanotun 30×30-tavoitteen, eli tavoitteen suojella 30 prosenttia maailman meristä vuoteen 2030 mennessä, toteuttamisesta. Tästä tavoitteesta sovittiin YK:n COP15-luontokokouksessa Montrealissa joulukuussa 2022.

New Yorkissa kokousta seuraavan Greenpeacen meriasiantuntijan Laura Mellerin mukaan 30×30-tavoite on käytännössä mahdotonta toteuttaa ilman vahvaa sopimusta. Sopimuksen epäonnistuminen puolestaan olisi uhka kaikelle maapallon elämälle, jota valtameret omalta osaltaan pitävät yllä.

”Tiedeyhteisön viesti on selvä: 30 prosenttia valtameristä on suojeltava vuoteen 2030 mennessä. Tämä on ehdoton minimi, joka tarvitaan katastrofin välttämiseksi. Oli rohkaisevaa nähdä, että kaikki hallitukset hyväksyivät 30×30-tavoitteen viime vuonna, mutta tavoitteet eivät merkitse mitään ilman niiden eteen tehtäviä toimia”, Meller sanoo.

”Tämä erityisistunto, joka pidetään näinkin pian viimeisen neuvottelukierroksen päättymisen jälkeen, antaa meille toivoa. Hallitusten on nyt palattava neuvotteluihin valmiina löytämään kompromisseja ja tekemään tehokkaan sopimuksen. Olemme jo lisäajalla. Nämä keskustelut ovat viimeinen mahdollisuus saada sopimus aikaan, joten hallitukset eivät saa epäonnistua.”

Yli 50 maata oli luvannut solmia tämän sopimuksen jo vuonna 2022, mutta siinä ne epäonnistuivat. Monet valtiot kieltäytyivät tuolloin kompromisseista keskeisissä kysymyksissä, kuten rahoituksessa ja merten rahallisten hyötyjen jakamisessa.

Suojeltujen alueiden maailmanlaajuisen verkoston perustamisen pitäisi Mellerin mukaan olla perussopimuksen ensisijainen tavoite. Tällaisen verkoston avulla on mahdollista suojella vähintään 30 prosenttia maailman valtameristä.

“Vahvalla sopimuksella on voitava perustaa täysin suojeltuja valtamerien suojelualueita aavalla merellä. Näillä alueilla liikakalastus ja syvänmeren kaivostoiminta olisi kielletty. Valtioiden on myös kyettävä toimimaan enemmistöpäätöksellä, ilman yhteisymmärrystä, jotta yksittäiset maat eivät pysähtyisi tai estäisi edistystä.”