Svalbard, Norja, 22. syyskuuta 2020.

Arktinen merijää oli tänä vuonna pienimmillään noin 15. syyskuuta 2020, selviää National Snow and Ice Data Center -tutkimuslaitoksen uusista laskelmista. Tämän vuoden jääminimi on historian toiseksi pienin. Greenpeace Suomen meriasiantuntija Laura Meller on paikan päällä Arktiksella dokumentoimassa historiallista jääminimiä Greenpeacen kansainvälisen tutkimustiimin kanssa.

Arktiksen jääpeite on juuri nyt pienimmillään: sen pinta-ala on 3,74 miljoonaa neliökilometriä, mikä on toiseksi vähiten koko mittaushistorian aikana. Arktinen jääpeite on jo menettänyt kaksi kolmasosaa massastaan, ja jääpeitteen laajuus on pienentynyt jatkuvasti viimeisten vuosikymmenien aikana.

”Merijään nopea katoaminen on vakava varoitus. Kun yhä enemmän jäätä sulaa Arktikselta vuosittain, meri imee itseensä yhä enemmän lämpöä. Tämä kiihdyttää ilmastokriisin tuhoisia vaikutuksia, joille olemme kaikki alttiita”, sanoo Greenpeacen meriasiantuntija Laura Meller Arctic Sunrise -laivan kannelta Arktiksella.

Hyvinvoivat meret sitovat ja varastoivat hiiltä ilmakehästä. Tutkijoiden mukaan Arktis on yksi eniten suojelua tarvitsevista alueista, sillä sen vaikutus ilmastoon on suuri. [1]

“Arktinen napajää tarvitsee pikaista suojelua. YK:n biodiversiteettikokoukseen kokoontuvien johtajien tulee ymmärtää, että merillä on suuri rooli ilmastokriisin torjumisessa. Meidän täytyy suojella vähintään 30 prosenttia maailman valtameristä vuoteen 2030 mennessä, jotta meren ekosysteemit voivat toipua ja sopeutua nopeisiin muutoksiin”, Laura Meller sanoo.

Greenpeace on juuri nyt paikan päällä Arktiksella dokumentoimassa jääminimiä ja tutkimassa alueen lajistoa. Mukana Arctic Sunrise -laivalla on Greenpeacen kampanjoitsijoita, aktivisteja ja tutkijoita.

YK:n biodiversiteettikokous järjestetään 30. syyskuuta. Greenpeace vaatii, että biodiversiteettikokoukseen kokoontuvat johtajat ottavat huomioon merien merkityksen ilmastokriisin vastaisissa toimissa ja luovat kansainvälisen mertensuojelusopimuksen, jonka myötä 30 prosenttia maailman valtameristä suojellaan vuoteen 2030 mennessä.

Kuvat ja videot:

Tuoreet kuvat Arktikselta löytyvät täältä

Taustatietoa:

[1]https://www.greenpeace.org/international/publication/21604/30×30-a-blueprint-for-ocean-protection/

Lisätiedot:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Suomen maajohtaja
040 701 8933
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]