Greenpeace vetoaa parlamenttiin, jotta se hylkäisi säädösesityksen nykyisenlaisena.

Energiapuupino, jossa myös järeää puuta.
Energiapuuta. Järeän puun polttamiseen sijoittaminen ei ole kestävä investointi.

Euroopan komissio taipui Suomen ja Ruotsin painostukseen ja vesitti esityksen kestävän rahoituksen ilmastokriteereistä metsätalouden ja bioenergian osalta. Komissio julkaisi delegoidun säädöksensä kestävän rahoituksen kriteereistä ilmastotavoitteiden osalta tänään.


“Kriteerien piti olla tiedelähtöiset ja estää viherpesua. Nyt kävi päinvastoin, kiitos Suomen ja Ruotsin massiivisen lobbauksen. Ilmastokriisiä ja luontokatoa kauhistellaan juhlapuheissa, mutta oman maan teollisuuden kestävyyshaasteiden kohdalla on jälleen kerran sokea piste. Parlamentin tulisi nyt hylätä esitys ja lähettää komissio takaisin töihin”, totesi Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.

Komission esitykset herättivät vahvaa kritiikkiä jo luonnosvaiheessa. Komission asettaman, neuvoa-antavan asiantuntijaelimen yhdeksän asiantuntijajäsentä uhkasi avoimessa kirjeessään jättää pestinsä, mikäli julkisuuteen vuotaneet, ilmastotieteen kanssa ristiriitaiset kriteeriluonnokset fossiilikaasulle, bioenergialle ja metsätaloudelle pysyisivät. Komissio otti kaasua koskeville kriteereille lisäaikaa jättämällä ne tänään julkaistun säädösesityksen ulkopuolelle.

Bioenergiaa ja metsätaloutta koskevat kriteerit sen sijaan ovat esityksessä edelleen mukana, mutta ilman tarvittavia kriteerejä ilmastohyötyjen takaamiseksi. Suomi on vastustanut kriteerejä, jotka vaatisivat enemmän kuin nykyinen uusiutuvan energian direktiivi tai kansallinen metsälainsäädäntö.

“Nykyinen uusiutuvan energian direktiivi ei ole bioenergian kestävyyden osalta ajan tasalla. Tästä tutkijat ovat jatkuvasti muistuttaneet. Tämänpäiväisen säädösesityksen valossa direktiivin päivittäminen tulee entistäkin tärkeämmäksi ja ajankohtaisemmaksi”, toteaa Greenpeacen EU-yksikön metsävastaava Sini Eräjää.

Euroopan parlamentti voi nyt joko hyväksyä tai hylätä esityksen.

Lisätiedot:

Sini Eräjää, maatalous- ja metsäkampanjavastaava, Greenpeace EU, puhelin +32 476 975 960
Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 050 368 8488