Keskustan orkesteroima puskafarssi turpeen verokohtelun ympärillä ei muuta isoa kuvaa: turpeen polton päivät ovat luetut. Jatkossa Sanna Marinilta ja sosialidemokraateilta tarvitaan vahvaa johtajuutta, jotta keskeiset ilmastotoimet saadaan maaliin ennen Glasgow’n ilmastokokousta.

Ilmastomielenosoitus eduskuntatalon portailla. Eduskuntatalon pylväisiin on kiivennyt Greenpeacen aktivisteja, jotka ovat ripustaneet banderollin, jossa lukee "ilmastotekoja nyt" ja "#nytonpakko".

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallituksen kehysriihessä on saavutettu sopu turpeen polton verokohtelun määräaikaisesta muutoksesta pienemmän kokoluokan laitosten osalta. Päätös ei muuta turpeen tulevaisuuden eikä ilmastotavoitteiden isoa kuvaa. Sen sijaan päätöksen ympärillä käyty teatteri paljastaa, miten heikosti keskusta on valmistautunut muutokseen, joka on jo täydessä vauhdissa.

“Keskusta käy taistelua, jonka se on jo hävinnyt. Turpeen päivät ovat luetut, mistä päästökauppa ja kuntien ilmastotavoitteet pitävät huolen. Tämä puskafarssi paljasti, että keskustan katse on yhä peräpeilissä, vaikka nyt on jo kiire keskittyä toimiin, joilla siirtymää irti turpeesta tehdään kestävämmäksi ja reilummaksi”, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen totesi.

“Keskusta on huijannut sekä itseään että ennen kaikkea turvetuottajia. Vuosikaudet on pidetty yllä mielikuvaa siitä, että turpeenpoltolla olisi tulevaisuus, ja tässä on tulos. Luodaan isoa draamaa, kun nyt viimeistään pitäisi valmistaa alaa isoon ja nopeaan siirtymään, jota ajavat keskustaa isommat voimat”, Tiainen sanoo.

Vain muutama viikko sitten Matti Vanhanen isännöi valtionvarainministereiden kansainvälistä ilmastokoalitiota, jossa hän kaipasi toimia rahavirtojen suuntaamiseksi ongelmista ratkaisuihin. Nyt hän toimii itse päinvastoin tekohengittämällä päästöiltään pahinta polttoainetta verohelpotuksin.

“Ei tämän tarvitse olla näin vaikeaa. Suomella on kaikki edellytykset tehdä siirtymä irti fossiilisista polttoaineista kestävästi ja reilusti. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että me olemme maailman ensimmäinen fossiilivapaa yhteiskunta. Mutta se edellyttää, että päästään identiteettipolitiikan yläpuolelle ja nähdään energiamurros mahdollisuutena eikä mörkönä”, Tiainen muistuttaa.

Lisätietoja:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 040 164 8606
Juha Aromaa, apulaismaajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202