Fortum on avaamassa Datteln 4 -hiilivoimalan tämän viikon lauantaina. Uniper on vahvistanut tiedon Greenpeacelle. Hiilivoimala avataan erittäin laajasta vastustuksesta huolimatta. Datteln 4 tulee jäämään historiaan Länsi-Euroopan viimeisenä uutena hiilivoimalana.

”Fortum on tekemässä äärimmäisen kyseenalaista historiaa. Valtionyhtiö on avaamassa Länsi-Eurooppaan uutta hiilivoimalaa ilmastokriisin keskellä. Tässä on Fortumin lahja koulunsa lauantaina päättäville nuorille, jotka ovat vaatineet päinvastaista”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

European Energy Exchange (EEX) ilmoittaa sivuillaan, että Fortumin tytäryhtiö Uniperin Datteln 4 -hiilivoimalan kaupallinen toiminta käynnistyy lauantaina 30. toukokuuta. Aikataulusta ilmoitettiin sivustolla eilen. Uniper vahvisti tiedon Greenpeacelle tänään.

Suomen valtio omistaa Fortumista 50,1 prosenttia. Huhtikuussa julkistetun uuden omistajaohjauksen periaatepäätöksen mukaan valtionyhtiöiden tulisi huomioida Pariisin ilmastosopimuksen asettama 1,5 asteen tavoite. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen onkin ottanut Twitterissä kantaa Datteln 4 -voimalan avaamiseen ja kehottanut Fortumia etsimään aktiivisesti ratkaisua, jolla Uniper luopuu hiilivoimalan avaamisesta.

”Suomeen saatiin juuri omistajaohjauksen periaatepäätös, jonka mukaan valtionyhtiöiden on otettava 1,5 asteen tavoite huomioon. Fortum tekee toisin. Tämä ei ole kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Tämä on sen irvikuva. Jos hallitus ottaa tosissaan oman periaatepäätöksensä, niin nyt on viimeistään aika puuttua Fortumin toimintaan ”, Olli Tiainen sanoo.

Datteln 4 -hiilivoimalaa vastustetaan Saksassa laajasti. Voimalalla on järjestetty mielenosoituksia jo vuosien ajan, ja voimalaa vastaan on nostettu useita oikeuskanteita, joista osa on edelleen kesken. Greenpeace Saksan helmikuussa julkistaman kyselyn mukaan jopa 68% saksalaisista vastustaa Datteln 4 -hiilivoimalaa.

Saksalaisten lisäksi hiilivoimalaa vastustavat sen asiakkaat, eli RWE ja Deutsche Bahn, jotka ovat pyrkineet sopimuksistaan eroon jopa oikeusteitse. Myös eurooppalaiset suursijoittajat, viimeisimpänä Norjan öljyrahasto, ovat ilmaisseet huolensa Uniperin hiilivoimaan liittyen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]