Hallituksen ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä tarkastelee tänään hiilinielutilanteen vaatimia lisätoimia Luonnonvarakeskukselta tilaamaansa selvityksen pohjalta. Greenpeace muistuttaa, että tehokkaat ja oikeudenmukaiset toimet hakkuiden rajoittamiseksi tarvitaan kiireesti ja ne on aloitettava valtion omista metsistä.

“Se, että Suomen maankäyttösektori on muuttunut ilmaston viilentäjästä ilmaston kuumentajaksi on pysäyttävää. Mutta ei se ihan pyytämättä ja yllätyksenä tullut. Tutkijat ovat jo vuosia varoittaneet hakkuiden lisäämisen ilmasto- ja luontohaitoista”, muistuttaa Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen. (1)

Maankäyttösektorin nielujen romahtaminen ja korjaavien päätösten lykkääminen ovat tulossa kalliiksi valtiolle ja veronmaksajille, kun korvaavia toimia ja päästöoikeuksia on hankittava EU:n nieluvelvoitteen saavuttamiseksi muualta.

“Keskusta ampuu omaan jalkaan lykkäämällä päätöksiä hiilinielun korjaamisesta ja metsien kestävästä käytöstä prosessista toiseen. Tästä kärsivät paitsi veronmaksajat, joita uhkaa nyt miljardilasku, myös metsänomistajat, joilta puuttuu riittävät kannusteet ilmasto- ja luontokestävälle metsänhoidolle”, toteaa Kosonen.

Oleellisin tapa vaikuttaa hiilinielujen lisääntymiseen on hakkuiden rajoittaminen. Tämän toteuttamiseen on esitetty muun muassa kannusteiden ja hakkuuveron yhdistelmää, joka toisi metsänomistajille aidon valintatilanteen ja hyödyttäisi myös valtiontaloutta. (2) 

“On selvää, että hakkuita on välttämätöntä alentaa. Kyse on enää siitä, miten. Metsänomistajat ansaitsevat selkeät taloudelliset kannusteet ja muun ohjauksen ja Marinin hallituksen tehtävänä on huolehtia, että eri ohjauskeinot selvitetään niin, että niistä voidaan valita tehokas ja oikeudenmukainen paketti toimia”, muistuttaa Kosonen.

“Luontevinta ja vastuullisinta on tietysti aloittaa hakkuiden rajoittaminen valtion omista metsistä. Meillähän on jopa luonnonmetsiä yhä hakkuu-uhan alla valtion mailla, mikä on järjetöntä paitsi ilmasto- myös luonto- ja taloussyistä. Hallitukselta tarvitaan nyt uusi periaatepäätös ohjaamaan valtion metsien käyttöä”, Kosonen lisää.

Tilastokeskuksen tuoreet kasvihuonekaasutiedot vahvistivat viime viikolla, että Suomen hiilinielu on romahtanut, eikä ongelma koske vain yhtä vuotta. Tämä aiheuttaa mittavan toimenpidekuilun Suomen ilmastopolitiikkaan, koskien sekä EU:n nieluvelvoitetta että Suomen omaa ilmastolakia.

Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto jättivät korkeimpaan hallinto-oikeuteen 28.11. hallintovalituksen koskien valtioneuvoston menettelyä asiassa. Järjestöt näkevät, että valtioneuvosto on toiminut lainvastaisesti, kun päätöstä ilmastotavoitteisiin tarvittavista lisätoimista ei ole ilmastolain pykälän 16.1 mukaisesti tehty, vaikka tarve on ollut ilmeinen. (3)

“EU:n ja Suomen lainsäädäntö velvoittaa valtioneuvostoa toimiin ilmastotavoitteidensa saavuttamiseksi. Näin ei kuitenkaan ole toimittu, vaan tutkijoiden vetoomukset nielujen korjaamiseksi on jatkuvasti ohitettu. Näimme, että oikeusvaltiossa meidän kansalaisjärjestöjen vastuuna oli viedä menettely tuomioistuimen arvioitavaksi”, toteaa Kosonen.

“Hallitus on keskustan ja demareiden vastuunpakoilun myötä lykännyt päätöksiä prosessista toiseen ja nyt lopulta hallituksesta toiseen. Tämä on kohtuutonta kansalaisia kohtaan ja käymässä kalliiksi. Pääministeri Marinin tulisi viimeistään nyt näyttää johtajuutta puolueiden välisen yhteisymmärryksen rakentamiseksi päätöksistä, jotka on tehtävä riippumatta siitä, kuka tulevassa hallituksessa istuu”, painottaa Kosonen.

Edellisten vaalien alla väistyvä pääministeri Sipilä kutsui eduskuntapuolueet koolle laatimaan yhteisiä linjoja ilmastopolitiikasta. Kahdeksan puolueen ilmastojulistus rakensi siltaa tulevaan hallitusohjelmaan. Samaa tarvittaisiin nyt, koskien ilmasto- ja luontotavoitteiden toteutusta.

Lisätiedot:
Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija,
050 368 8488

(1) Ks. esimerkiksi 68 tutkijan allekirjoittama julkilausuma maaliskuulta 2017 sekä muut lausunnot ja kannanotot, joita on listattu ilmasto-oikeudenkäynnin muistiossa täällä.

(2) “Metsien hakkuita olisi syytä vähentää, mutta miten?” Kestävyyspaneelin blogi 28.10.2022, kirjoittajana professori Mikko Mönkkönen.

(3) Suomen ensimmäinen ilmasto-oikeudenkäynti vireille – Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto valittavat valtion ilmastopäätöksestä riittämättömien hiilinielutoimien takia. Tiedote 28.11.2022